ΚΑΙΡΟΣ 8/8/2017: Σε συνθήκες καύσωνα η χώρα - Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιών σε Αττική, Εύβοια, Αιγαίο

 
ΚΑΙΡΟΣ 8/8/2017: Σε συνθήκες καύσωνα η χώρα - Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιών σε Αττική, Εύβοια, Αιγαίο

Ενημερώθηκε: 08/08/17 - 10:16

Σε συνθήκες καύσωνα θα παραμείνει και σήμερα η χώρα, με τον υδράργυρο να αγγίζει ακόμη και τους 41 βαθμούς Κελσίου. Ταυτόχρονα παραμένει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε Αττική, Βόρειο Αιγαίο και Εύβοια

Υψηλές θερμοκρασίες θα παρατηρηθούν κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, με το θερμόμετρο να δείχνει έως 39 βαθμούς σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο. Παράλληλα, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ακόμη και στους 40 - 41 βαθμούς Κελσίου στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

Παρ' όλα αυτά, η μετεωρολογική υπηρεσία αναμένει την εκδήλωση τοπικών βροχοπτώσεων στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, κυρίως τις απογευματινές ώρες.

Στο μεταξύ, αναμένεται να υπάρξει βαθμιαία ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση έως 6 μποφόρ. Στην Αθήνα, ο καιρός θα είναι αίθριος, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα, θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Το θερμόμετρο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και αύριο, Τετάρτη, επιμηκύνοντας τη διάρκεια του καύσωνα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε Αττική, Βόρειο Αιγαίο και Εύβοια

Πολύ υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για ορισμένες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος για την Αττική, για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος) και για την Εύβοια.

Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν πυρκαγιές, ενώ παράλληλα συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν φωτιά από αμέλεια.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Στη Θράκη και στη Μακεδονία, ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες νεφώσεις το απόγευμα και τοπικές βροχές στα ορεινά της Μακεδονίας. Η θερμοκρασία από 17 έως 40 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, γενικά αίθριος καιρός με τοπική συννεφιά το απόγευμα και το θερμόμετρο από 24 έως 38 βαθμούς.

Στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Στερεά Ελλάδα, καλοκαιρία με τοπική συννεφιά στα ηπειρωτικά ορεινά και λίγες βροχές το απόγευμα, άνεμοι βορείων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία από 19 έως 41 βαθμούς.

Στην Πελοπόννησο, γενικά αίθριος καιρός και ο υδράργυρος από 17 έως 40 βαθμούς.

Στα Κύθηρα, καλοκαιρία και η θερμοκρασία έως 36 βαθμούς.

Στην Κρήτη και στις Κυκλάδες, αίθριος καιρός, βοριάδες 3 με 5 μποφόρ και το θερμόμετρο από 25 έως 35 βαθμούς.

Στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στα νότια, άνεμοι βορείων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ και θερμοκρασία έως 36 βαθμούς.

Στη Θεσσαλία, την κεντρική και την ανατολική Στερεά Ελλάδα, ήλιος με παροδικές νεφώσεις στα ορεινά το απόγευμα και τοπικές βροχές στα βόρεια. Ο υδράργυρος από 20 έως 40 βαθμούς.

Στην Αττική, γενικά αίθριος καιρός, βόρειοι άνεμοι 3 με 5 μποφόρ και θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης από 26 έως 39 βαθμούς Κελσίου.