Πρώιμη διάγνωση της αθηροσκλήρωσης και πρόβλεψη εμφράγματος

 
Πρώιμη διάγνωση της αθηροσκλήρωσης και πρόβλεψη εμφράγματος

Ενημερώθηκε: 02/06/16 - 16:58

Νέες τεχνικές απεικόνισης και διάγνωσης μπορούν να αποτυπώσουν πολύ πρώιμα την αθηροσκλήρωση και να προβλέψουν ως ένα βαθμό την εξέλιξή της, αλλά και τον κίνδυνο ενός πιθανού καρδιακού επεισοδίου ή εμφράγματος σε ορίζοντα 10ετίας.

Με τις νέες τεχνικές μπορεί να μετρηθεί η προκλινική αθηρωμάτωση και η ηλικία των αγγείων και έτσι να διαγνωστεί η πρώιμη αθηρωμάτωση, ενώ με τη μέτρηση του σφυγμικού κύματος διαγιγνώσκεται το πόσο σκληρά είναι τα αγγεία.

Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας στο ΑΠΘ και διευθυντής του Κέντρου Υπέρτασης του Γ' Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Βασίλειος Κώτσης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το Διεθνές Συμπόσιο για την παχυσαρκία, τον διαβήτη, την υπερλιπιδιαμία και την υπέρταση, που θα πραγματοποιηθεί 3-5 Ιουνίου στη Χαλκιδική (Πόρτο Καρράς) και αποτελεί μέρος του Πανευρωπαϊκού Συμποσίου Υπέρτασης.

Οι νέες τεχνικές και η βιοϊατρική τεχνολογία μπορούν να βοηθήσουν στις θεραπευτικές αποφάσεις, επιβεβαιώνοντας τη διάγνωση της πραγματικής υπέρτασης με μηχανήματα 24ωρης καταγραφής και δείχνοντας βλάβες σε όργανα όπως η καρδιά και τα μεγάλα αγγεία (καρωτίδες-αορτή). Εξάλλου η μέτρηση της βιοηλεκτρικής αντίστασης σε υπερτασικούς ασθενείς βοηθά στην κατανόηση του κυρίαρχου μηχανισμού της υπέρτασης στον συγκεκριμένο ασθενή και την εξειδίκευση και εξατομίκευση της φαρμακευτικής αγωγής.

Νέες θεραπείες μειώνουν τους θανάτους από αθηροσκλήρωση
Βελτιωμένες νέες θεραπείες μείωσαν τον αριθμό των θανάτων από ασθένειες που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση. Αυτές οι θεραπείες, επίσης, έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτές τις ασθένειες, ανέφερε ο κ Κώτσης.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων που έχουν αθηροσκλήρωση ή που έχουν μεγάλο κίνδυνο να αναπτυχθεί. Παραδοσιακοί παράγοντες που προάγουν την καλή υγεία όπως η σωστή διατροφή με τη μεσογειακή δίαιτα ή απώλεια βάρους στους παχύσαρκους ασθενείς, η διακοπή του καπνίσματος, και η άσκηση αποτελούν σημαντικό μέρος της αγωγής υγείας που ο γιατρός πρέπει να επισημαίνει στους ασθενείς του.

«Η σωστή πρόληψη με την κατάλληλη αγωγή υγείας μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές ενώ ταυτόχρονα ωφελείται Η ορθή θεραπευτική αγωγή μέσω της εξατομικευμένης θεραπείας και ο έλεγχος καθώς και η πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών της παχυσαρκίας και του διαβήτη αποτελούν σημαντικό θεραπευτικό στόχο», επισήμανε" ο κ. Κώτσης.

Επιπρόσθετα η γνώση και η κατάλληλη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής καθώς και η αντιμετώπιση της υπέρτασης, της υπερλιπιδαιμίας και του σακχαρώδη διαβήτη είναι ουσιώδη θεραπευτικά στοιχεία για τον περιορισμό των επιπτώσεων των καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Υπέρταση και αθηρωμάτωση από την παιδική ηλικία λόγω παχυσαρκίας
Η αθηροσκλήρωση εμφανίζεται όταν λιπώδεις ουσίες, χοληστερόλη, κυτταρικά απόβλητα, ασβέστιο και άλλα συστατικά συσσωρεύονται στο εσωτερικό τοίχωμα μιας αρτηρίας, σχηματίζοντας την αθηρωματική πλάκα. Όταν αυτή μεγαλώσει, μειώνεται δραστικά η ροή του αίματος σε μια αρτηρία, ενώ ενδεχόμενη ρήξη της πλάκας δημιουργεί θραύσματα που μπορούν είτε να διακόψουν τη ροή του αίματος είτε να μεταφερθούν σε άλλο σημείο του σώματος, δημιουργώντας επιπλοκές.

Η αθηροσκλήρωση αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα θανάτου του σύγχρονου ανθρώπου παγκοσμίως, μιας και συνδέεται με περιστατικά υγείας όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η περιφερική αρτηριοπάθεια, η ρήξη ανευρύσματος των αρτηριών και η θρόμβωση,
Βασικοί παράγοντες κινδύνου της νόσου είναι η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, που σημειώνεται στο 20-50% του πληθυσμού της χώρας μας, ο σακχαρώδης διαβήτης από τον οποίο πάσχει περίπου το 10% των Ελλήνων, καθώς και τα υψηλά ποσοστά καπνίσματος, διευκρίνισε ο καθηγητής Παθολογίας και διευθυντής της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ Αστέριος Καραγιάννης. Τόνισε επίσης ότι δεν έχουν συμπτώματα ούτε η αρτηριακή πίεση, ούτε οι διαταραχές των λιπιδίων, ούτε ο σακχαρώδης διαβήτης. Η συνύπαρξη του διαβήτη, της υπερλιπιδαιμίας και της υπέρτασης είναι ιδιαίτερα συχνή στους παχύσαρκους ασθενείς, και η συνύπαρξη πολλαπλών παραγόντων κινδύνου τους κατατάσσει σε ασθενείς με πολύ υψηλό μελλοντικό καρδιαγγειακό κίνδυνo.

Η αθηροσκλήρωση, όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, αρχίζει από μικρή ηλικία και εξελίσσεται σιωπηρά ανάλογα με τον τρόπο ζωής. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπέρταση και πρώιμη αθηρωμάτωση παρατηρείται στα παχύσαρκα παιδιά από την ηλικία των 14-15 ετών, πρόσθεσε τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει μια από τις χειρότερες πρωτιές στην παιδική παχυσαρκία ακόμη και σε περιοχές όπως η Κρήτη και άλλα νησιά, λόγω της κακής διατροφής (fast food) και της έλλειψης άθλησης.

Οικονομική κρίση και υγεία
«Η οικονομική κρίση, δυστυχώς, προκαλεί ουσιαστική και σημαντική αύξηση του ποσοστού των ατόμων με μείζονα κατάθλιψη, με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και σωματοποίηση των ψυχικών αυτών διαταραχών», ανέφερε από την πλευρά το ο κ. Κώτσης και συνέχισε:
«Οι ψυχικές διαταραχές συμβάλουν στην εμφάνιση και διατροφικών διαταραχών όπως π.χ. η πολυφαγία με κατανάλωση φθηνής τροφής, η οποία είναι ανθυγιεινή επειδή περιέχει πολλά ακόρεστα λιπαρά. Επίσης υπάρχει ελλιπής συμμόρφωση στην απαραίτητη θεραπευτική αγωγή λόγω ελάττωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και λόγω της αύξησης της συμμετοχής του ασθενή στη φαρμακευτική δαπάνη, παρά την μείωση των απόλυτων τιμών των φαρμάκων».