Το προαπαιτούμενο που ανέβαλε την δόση και το waiver για τις ελληνικές τράπεζες

 
Το προαπαιτούμενο που ανέβαλε την δόση και το waiver για τις ελληνικές τράπεζες

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 03/06/16 - 07:19

Ένα προαπαιτούμενο, αυτό για το «ακαταδίωκτο» των στελεχών του νέου Ταμείου των αποκρατικοποιήσεων, που δεν υλοποίησε η Αθήνα ήταν αρκετό για τον Τόμας Βίζερ ώστε αναβάλει για την Δευτέρα την τηλεδιάσκεψη για την εκταμίευση της δόσης και το Μάριο Ντράγκι να μην επαναφέρει το waiver για τις ελληνικές τράπεζες.

Πρόκειται για την δυνατότητα την οποία είχαν οι ελληνικές τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με εχέγγυα (collaterals) τα ελληνικά ομόλογα.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας, παρότι γέμισε με τροπολογίες για προαπαιτούμενα και ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, εντούτοις, και παρά τις αρχικές κυβερνητικές διαρροές, δεν περιελάμβανε τη σημαντικότερη ίσως για τους θεσμούς ρύθμιση, αυτή για τη νομική κατοχύρωση των μελών που βρίσκονται στο τιμόνι των αποκρατικοποιήσεων.

Δίχως να είναι σαφές για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν τη συμπεριέλαβε στις δεκάδες, ήσσονος συχνά διατάξεις που πέρασε, ούτε αν αυτό πρόκειται να συμβεί τις αμέσως επόμενες ημέρες σε άλλο νομοσχέδιο, το βέβαιο είναι πως οι θεσμοί της έχουν διαμηνύσει, πως μόνο εφόσον ψηφιστεί, θα ακολουθήσει και η θετική εισήγηση του EWG που εν συνεχεία θα σταλεί προς επικύρωση στα πέντε κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης αλλά και στο Δ.Σ. του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η ρύθμιση είναι αυτή που θα πατήσει και το κουμπί για την αποδέσμευση του ποσού των 7,5 δισ. ευρώ, το οποίο η Ελλάδα έχει ανάγκη για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες ( σ.σ. στις 20 Ιουλίου λήγει το «ακούρευτο» ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 2,3 δις. Ευρώ).

Η νομική κάλυψη της διοίκησης και των ξένων εμπειρογνωμόνων του Ταμείου ήταν άλλωστε ένα από τα βασικά θέματα τα οποία ανέβασαν το θερμόμετρο στις τηλεδιασκέψεις που είχε όλες τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με το κουαρτέτο των δανειστών. Εσκεμμένα η κυβέρνηση επιχείρησε να κρατήσει χαμηλά το θέμα συντάσσοντας ταυτόχρονα τροπολογία προκειμένου να ανακατευτεί με το μαζικό κύμα των διατάξεων που ήρθαν στη Βουλή και να μην ανέβει στα ψηλά το ακαταδίωκτο των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου.

Αυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρος του EuroWorking Group ( EWG) Τόμας Βίζερ μετέθεσε για τη Δευτέρα τη συνεδρίαση του EWG για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης περιμένοντας από τη Βουλή να ψηφίσει όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα εντός των οποίων κρύβεται και η συγκεκριμένη διάταξη. Μην ξεχνάμε ότι ο Τόμας Βίζερ ακολουθεί πάντα τις εντολές του Γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφανγκ Σόϊμπλε...

Τελικά τέτοια «ξεκάθαρη» ρύθμιση στη Βουλή δεν ήρθε. Ήρθε όμως μια άλλη, μέσα στην πληθώρα των χθεσινών διατάξεων που αφορά τις τυχόν ποινικές ευθύνες του ΔΣ του νέου Ταμείου και που πιθανόν να αποτελεί μια σολομώντεια λύση σε αυτό το καυτό θέμα.

Η αρχική διατύπωση αναφέρει ότι «σε κάθε περίπτωση μήνυσης, έγκλησης, καταγγελίας ή αναφοράς για πράξεις ή παραλείψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως». Εδώ προστέθηκε η φράση ότι ο Εισαγγελέας «αν κρίνει ότι τα παραπάνω χρήζουν προκαταρκτικής εξέτασης, την εκτελεί αυτοπροσώπως ή την αναθέτει σε έναν εκ των Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου». Σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες, η παραπάνω διατύπωση θα μπορούσε να εκληφθεί ως συμβιβαστική πρόταση, με την έννοια ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει ευθέως στο έργο της Δικαιοσύνης.

Να σημειωθεί ότι με βάση τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Έτσι, δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας, αλλά μόνο για την υπεξαίρεση.