Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος πως η δεύτερη αξιολόγηση θα προχωρήσει πολύ γρήγορα

 
Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος πως η δεύτερη αξιολόγηση θα προχωρήσει πολύ γρήγορα

Ενημερώθηκε: 12/07/16 - 16:53

Aισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα προχωρήσει πολύ γρήγορα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με το πέρας του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), το οποίο όμως, όπως, είπε, δεν απασχόλησε καθόλου η Ελλάδα.

Ερωτηθείς εάν η προετοιμασία της Ελλάδας για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, που θα ξεκλειδώσουν τα 2,8 δισ. το φθινόπωρο και την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, προχωράνε με γρήγορους ρυθμούς, ο Έλληνας υπουργός, σημείωσε πως η Ελλάδα «κερδίζει από τη γρήγορη εκτέλεση του προγράμματος». «Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να καθυστερήσει αυτή η διαδικασία άρα δεν πρέπει να είμαστε εμείς οι ύποπτοι εφόσον υπάρξουν καθυστερήσεις» τόνισε ο Ευ. Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι αναμένει η κάθε αξιολόγηση να είναι ευκολότερη από την προηγούμενη, όπως είναι η εμπειρία και των άλλων χωρών. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα αυτή τη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την επιστολή που έστειλε πρόσφατα στους θεσμούς σχετικά με το πως θα βελτιωθεί η συνεργασία των ελληνικών αρχών με τα τεχνικά κλιμάκια, σημείωσε πως τα ζητήματα τα οποία τίθενται στην εν λόγω επιστολή είναι διαδικαστικά και θα αποτελέσουν αντικείμενο της προκαταρκτικής συζήτησης με τους θεσμούς ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν κατά το σημερινό Συμβούλιο των υπουργών σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικών ελλειμμάτων για την Πορτογαλία και την Ισπανία, υπογράμμισε πως η ελληνική πλευρά, τάχθηκε κατά της έναρξης της διαδικασίας. Όπως εξήγησε ο υπουργός κατά την παρέμβαση του στο χθεσινό Eurogroup, οι δύο χώρες έχουν «βελτιωμένες επιδόσεις» και βρίσκονται στη «σωστή κατεύθυνση», οπότε δεν είναι η «κατάλληλη στιγμή», ούτε από «πολιτικής ούτε από οικονομικής απόψεως» να ξεκινήσει μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο Brexit και τον ευρωσκεπτικισμό που πλήττει πολλές χώρες αλλά και στο γεγονός ότι η Πορτογαλία είχε να αντιμετωπίσει εξωγενείς κλυδωνισμούς που αφορούσαν κυρίως τον τραπεζικό τομέα και οι οποίοι δικαιολογούν τις υπερβάσεις. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο υπουργός δεν υπήρχε η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία η οποία θα μπορούσε να μπλοκάρει τη διαδικασία και έτσι το Eurogroup ενέκρινε ομόφωνα τη σύσταση της Επιτροπής. Τέλος, ανέφερε πως η σημερινή απόφαση αφορά την έναρξη της διαδικασίας και όχι την επιβολή κυρώσεων.

Σχετικά Θέματα:

Eurogroup: Bail in “έδειξε” στους Ιταλούς ο Ντάισελμπλουμ