Ακρίβεια: Τι αγοράζουν περισσότερο οι πολίτες στo super market και τι λιγότερο;

 
ΑΓΟΡΕΣ

Ενημερώθηκε: 15/01/23 - 20:42

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Από την 1η Φεβρουαρίου, νωρίτερα δηλαδή απ΄ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί, πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το market pass.Μια οικονομική ενίσχυση, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ακρίβειας στοsupermarket, είναι όμως σε σωστή κατεύθυνση καθώς πρόκειται για μια προσπάθεια αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών για δαπάνες τροφίμων.  

Αυξάνονται οι τιμές των αγαθών, αυξάνονται με την σειρά τους και τα βοηθήματα, όμως η ζήτηση για τρόφιμα στο super market “πέφτει”.  Όλο και λιγότερα προϊόντα βρίσκονται στα καλάθια των καταναλωτών, όσο αυτά ακριβαίνουν. 

Οι καταναλωτές περιορίζονται πλέον στις απολύτως απαραίτητες αγορές. Στελέχη αλυσίδων supermarket τονίζουν στο  thepressroom.gr, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παραγγελιών, σχεδόν 9/10 , περιλαμβάνουν τα ακόλουθα προϊόντα: 

Γάλα

Ψωμί του τοστ

Μαρούλι

Ντοματίνια

Αυγά

Κατεψυγμένα προϊόντα 

Κίτρινο τυρί

Coca Cola

Απορρυπαντικά 

Με προτίμηση να δίνεται φυσικά στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και στις προσφορές. Από την άλλη, προϊόντα όπως σοκολάτες, άλλου είδους αναψυκτικά και κρεατικά που κάποτε ήταν περιζήτητα, πλέον μένουν στα ράφια. 

Τι συμβαίνει με τα βιολογικά προϊόντα; 

Όπως εξηγούν επαγγελματίες του κλάδου, η ζήτηση για τα βιολογικά προϊόντα εξακολουθεί να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των βιολογικών προϊόντων είναι υψηλότερες από τις τιμές των υπόλοιπων τροφίμων εδώ και χρόνια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι  ψωνίζουν τα βιολογικάείδη, έχουν αυτή την καταναλωτική συνήθεια χρόνια και για αυτή την κατηγορία καταναλωτών αποτελεί επομένως τρόπος ζωής.  

Οι ελλείψεις στα ράφια

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρούνται ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι οποίες μάλιστα ενδέχεται να χειροτερέψουν το επόμενο διάστημα, καθώς για το 2023 η παραγωγή σιτηρών στην Ουκρανία εκτιμάται σύμφωνα με έρευνα της  McKinsey, ότι πρόκειται να μειωθεί περίπου κατά 35% με 45%.

Σύμφωνα με το Reuters, ανησυχία για ελλείψεις υπάρχεικαι στην ζάχαρη. Η Βραζιλία διοχέτευσε περισσότερο ζαχαροκάλαμο στην παραγωγή αιθανόλης, παρά στη ζάχαρη, λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας οι οποίες οδηγούν στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πτώση της προσφοράς τηςζάχαρης, οδηγώντας έτσι σε αυξημένες τιμές και πιθανές ελλείψεις.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ