Ανακατατάξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα: Ο πόλεμος στο Ισραήλ ως παράγοντας αλλαγής στις αγορές

 
Ανακατατάξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα: Ο πόλεμος στο Ισραήλ ως παράγοντας αλλαγής στις αγορές

Ενημερώθηκε: 15/10/23 - 14:41

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Η επανέναρξη του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς, έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές και ειδικά σε τομείς που σχετίζονται με την ενέργεια.

Η σύγκρουση έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του Brent με το βαρέλι να φτάνει τα 90 δολάρια, από 85 δολάρια μέσα σε μια εβδομάδα. Επιπλέον, οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής θα δουν τα νομίσματά τους να αποδυναμώνονται εάν αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου περαιτέρω, καθώς το αισθητά υψηλότερο ενεργειακό κόστος μπορεί να επηρεάσει  την οικονομική τους σταθερότητα.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι παρόλο που η Σαουδική Αραβία - κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου - έχει δεσμευτεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου, υπάρχει ακόμα πιθανότητα να φτάσει η τιμή του Brent στα 100 δολάρια ανά βαρέλι έως το τέλος του έτους. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς συνειδητοποιούν ότι οποιαδήποτε σημαντική διαταραχή στον εφοδιασμό πετρελαίου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές στην αντλία και αυξημένο κόστος παραγωγής για πολλές βιομηχανίες παγκοσμίως.

Σε περιόδους αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, οι επενδυτές συχνά ψάχνουν καταφύγιο σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, όπως ο χρυσός. Καθώς η αβεβαιότητα αυξάνεται, η ζήτηση για χρυσό επίσης αυξάνεται, καθώς δεν συνδέεται με το οικονομικό μέλλον μιας συγκεκριμένης χώρας, καθιστώντας τον ελκυστική επιλογή σε περιόδους αστάθειας.

Επιπλέον, η σύγκρουση μπορεί να δημιουργήσει αυξημένη αστάθεια στην αγορά μετοχών. Αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να προτρέψει τους επενδυτές να πωλήσουν μετοχές, στρέφοντάς τους σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, όπως ομόλογα, που θεωρούνται λιγότερο ευάλωτα σε περιόδους αβεβαιότητας.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου λόγω των επιτοκιακών αυξήσεων, οι αγορές είναι εξαιρετικά ευάλωτες. Η αύξηση των επιτοκίων έχει διαταράξει την απόδοση πολλών μετοχών και τα funds επίσης σημειώνουν αρνητικές επιδόσεις λόγω των υψηλών επιτοκίων. Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, καταγράφονται πολλές χρεοκοπίες επιχειρήσεων, ενώ στο City του Λονδίνου που θεωρείται σημείο αναφοράς της Ευρώπης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δεν υπάρχουν νέες διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο. Η εργασιακή αγορά του τομέα έχει παγώσει, όπως αναφέρει διαχειριστής κεφαλαίων του City στο thepressroom.gr

Ο πόλεμος επιδεινώνει την ήδη εύθραυστη εικόνα, προκαλώντας ανησυχία στην επιχειρηματική κοινότητα. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος τα επιτόκια να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι υπολογίζαμε, λόγω των νέων πληθωριστικών πιέσεων που δημιουργούνται εξαιτίαςτου νέου πολέμου. 

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ