Ανεβαίνει η πίεση για την κυβέρνηση πριν το EuroWorking Group

 
Ανεβαίνει η πίεση για την κυβέρνηση πριν το EuroWorking Group

Ενημερώθηκε: 30/03/17 - 15:24

Η άμμος στην κλεψύδρα για την ελληνική κυβέρνηση τελειώνει με το ενδιαφέρον να μεταφέρεται εκ νέου στις Βρυξέλλες και την συνεδρίαση του EuroWorking Group.

μεταρρυθμίσεων

διαρροές

Αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει την σπουδαιότητα της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, θα κριθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων και των που πρέπει να προχωρήσουν. Την ίδια στιγμή το πόκερ μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών συνεχίζεται με εκατέρωθεν.. προς ειδησεογραφικά πρακτορεία και ανακοινώσεις.

νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ

Συντάξεις, εργασιακά, αφορολόγητο και ενεργειακά είναι στο επίκεντρο, με τις τελευταίες πληροφορίες να μιλούν για και άμεσες περικοπές συντάξεων από το 2019, όταν το αρχικό σενάριο των δανειστών προέβλεπε μαχαίρι μια κι έξω, με εξοικονομήσεις 1,8 δισ. ευρώ το 2020.

αναβολή

Στην αντίπερα όχθη, η κυβέρνηση βρίσκεται στριμωγμένη από τις απαιτήσεις των δανειστών που βρίσκουν ισχυρές αντιδράσεις εντός του κόμματος. Χαρακτηριστικό της δυσκολίας που αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας είναι και η της προγραμματισμένης συνάντησης της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν για σήμερα Πέμπτη 30/03 πριν την κρίσιμη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Σφαγή στις συντάξεις

Σύμφωνα με μία πηγή, μάλιστα, οι περικοπές θα εφαρμοστούν όχι στη βάση της κατάργησης των προσωπικών διαφορών αλλά στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, κλιμακωτά, για συνολικές αποδοχές άνω των 700 ευρώ.

Το πακέτο στις συντάξεις συμφωνήθηκε να είναι εμπροσθοβαρές για το 2019, χωρίς να επιβεβαιώνει την κλιμάκωση των περικοπών σε ορίζοντα τριετίας. Μια κι έξω ή σε τρεις δόσεις, μετά το τέλος του προγράμματος οι συνταξιούχοι θα κληθούν να εισφέρουν ακόμα μία φορά τον οβολό τους για να βγαίνουν τα νούμερα του ΔΝΤ.

Βαρύς ο λογαριασμός για τα φορολογικά

Στα φορολογικά επίσης προκύπτουν στρογγυλέματα, αλλά ο λογαριασμός είναι αδιαμφισβήτητα βαρύς. Αναζητούνται 1,8 δισ. ευρώ από τις τσέπες των φορολογουμένων στα κατώτερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Το αφορολόγητο βαίνει προς μείωση (ανοιχτό αν θα εφαρμοστεί από το 2019 ή το 2020) στην περιοχή των 5.900 ευρώ, ενδεχομένως με μια μικρή μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 19% - 20%.

Μέχρι τώρα, όμως, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες με ετήσιο εισόδημα από 8.636 έως 9.545 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων) είχαν μηδενική φορολογική επιβάρυνση. Από το αφορολόγητο και πάνω και έως τα 20.000 ευρώ εισόδημα (σήμερα) επιβάλλεται ο συντελεστής 22%.

Το παζάρι των εργασιακών
Ομαδικές απολύσεις και συλλογικές συμβάσεις είναι το «φιλέτο» που ορέγονται οι δανειστές, με την κυβέρνηση να δείχνει πως σώζει προς το παρόν την αύξηση του ποσοστού από 10% σε 5%.

Το τελευταίο διάστημα, ιδίως το ΔΝΤ επέμενε κυρίως στην ανάγκη ομαδικών απολύσεων με μια απλή κοινοποίηση από τους εργοδότες, χωρίς να υπάρχει καμία διοικητική προέγκριση από τον υπουργό Εργασίας ή κάποια επιτροπή. Αυτό, φέρεται να το κέρδισε τελικά εγκαταλείποντας όμως την επαναφορά του λοκάουτ, του δικαιώματος ανταπεργίας των εργοδοτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ΔΝΤ ζητά νέα θυσία από τους συνταξιούχους

Πρεμιέρα σήμερα του «Μεγάλου Αδελφού» που θα ελέγχει καταθέσεις και εισοδήματα

Κίνδυνος να χαθούν 150.000 συντάξεις