Ανήσυχες οι αγορές μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

 
UBS CREDIT SUISSE

Ενημερώθηκε: 20/03/23 - 09:35

Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse αντί 3 δισ. ελβετικών φράγκων, μετά τις κρίσιμες συνομιλίες του Σαββατοκύριακου, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η τράπεζα που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα αλλά και με στόχο την αποτροπή μίας ευρύτερης διεθνούς κρίσης, όμως οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν τη Δευτέρα (20/3) λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τον κλάδο.

Η συμφωνία, με την οποία η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας θα εξαγοράσει τη δεύτερη μεγαλύτερη, ήταν ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί η εξάπλωση της οικονομικής αναταραχής σε ολόκληρη τη χώρα και πέραν αυτής, δήλωσε η ελβετική κυβέρνηση.

Η συμφωνία χαιρετίστηκε από Ουάσινγκτον, Φρανκφούρτη και Λονδίνο ως μια κίνηση που θα στήριζε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μετά από μια εβδομάδα αναταραχών μετά την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών.

Η ανακοίνωση την Κυριακή της εξαγοράς της Credit Suisse έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων στην τιμή των 0.76 φράγκων ανά μετοχή από τη μεγάλη της εγχώρια αντίπαλο μπορεί να έδιωξε προς το παρόν τους εφιάλτες για το ελβετικό σύστημα αλλά δεν εξαφάνισε και τις ανησυχίες για μετάδοση των προβλημάτων ρευστότητας και σε άλλες χώρες, μετά και το κλείσιμο τριών αμερικανικών πιστωτικών ιδρυμάτων αυτόν τον μήνα.

Ετσι, μολονότι η συμφωνία χαιρετίστηκε με ανακούφιση από κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, οι αγορές αντιδρούν με σαφή αγωνία. Σε αυτό συντελεί επίσης η τεράστια απώλεια όσων διακρατούσαν μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos) της Credit Suisse, που εκτιμάται στα 16,3 δισεκ. φράγκα, η 17,6 δισεκ. δολάρια.

Οι ασιατικές μετοχές εξακολουθούσαν να υποχωρούν στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας, με το Χονγκ Κονγκ, το Τόκιο, το Σίδνεϊ, τη Σεούλ και τη Σιγκαπούρη να βρίσκονται στο «κόκκινο»

Η νομισματική αρχή του Χονγκ Κονγκ προσπάθησε να κατευνάσει την νευρικότητα το πρωί της Δευτέρας, λέγοντας ότι «τα ανοίγματα του τοπικού τραπεζικού τομέα στην Credit Suisse είναι ασήμαντα», καθώς τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας αποτελούν «λιγότερο από το 0,5%» του τραπεζικού τομέα της πόλης.

Παρόλα αυτά, οι τραπεζικές μετοχές της πόλης σημείωσαν πτώση: Η HSBC έπεσε 6%, η Standard Chartered έχασε 5% και η Hang Seng Bank έχασε σχεδόν 2%, λόγω ανησυχιών για την έκθεση των δανειστών σε ομόλογα που συνδέονται με την Credit Suisse.

«Η αβεβαιότητα θα μπορούσε να παραμείνει υψηλή για αρκετό καιρό, ακόμη και αν τα πρόσφατα μέτρα στήριξης των τραπεζών επιτύχουν», δήλωσε ο αναλυτής Stephen Innes της SPI Asset Management.

Στην Αυστραλία, ο Κρίστοφερ Κεντ, βοηθός διοικητής των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Reserve Bank of Australia (RBA), επεσήμανε την πίεση στους επενδυτές: «Η αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Αυστραλίας έχει αυξηθεί», είπε σε συνέδριο τη Δευτέρα. «Αλλά οι αγορές εξακολουθούν να λειτουργούν και, το πιο σημαντικό, οι αυστραλιανές τράπεζες είναι αναμφισβήτητα ισχυρές – οι θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας των τραπεζών είναι πολύ πάνω από τις απαιτήσεις των ρυθμιστών».
ADVERTISING

Ισως κλειδί στην εξέλιξη στην Ελβετία να είναι η κατά πολλούς βιώσιμη εξαγορά της Credit Suisse, ακόμη και αν στις αγορές οι διασφαλίσεις για πτώχευση, τα γνωστά μας από την ελληνική οικονομική κρίση CDS (Credit Default Swaps) της UBS σημειώνουν άνοδο το τελευταίο 24ωρο.

Πέρα από το ότι η UBS αγόρασε σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη της χρηματιστηριακής και εξασφάλισε πιστωτική γραμμή 100 δισεκ. φράγκων από την ελβετική κεντρική τράπεζα, ανακοίνωσε ότι η πολιτικής της έναντι των πελατών της Credit Suisse θα εξακολουθήσει τη σαφώς πιο συντηρητική τακτική που παραδοσιακά τηρεί η UBS.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ