Bloomberg: «Πόρτα» και από την ΕΚΤ στην Ελλάδα για το πρόγραμμα «ανάσα»

 
Bloomberg: «Πόρτα» και από την ΕΚΤ στην Ελλάδα για το πρόγραμμα «ανάσα»

Ενημερώθηκε: 13/06/17 - 11:12

Την δύσκολη θέση της ελληνικής κυβέρνησης που καταρρέει το αφήγημα της περιγράφει το Bloomberg που σημειώνει πως με το ζήτημα του χρέους να παραμένει άλυτο η Ελλάδα παραμένει εκτός του ευνοϊκού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

πιστωτές

Οι ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν σημαντικά πιο ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων διάσωσης για να βελτιώσουν τις προοπτικές χρέους της χώρας εξηγεί η πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο.

Το Bloomberg κάνει αναφορά στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη προκειμένου να συζητήσουν το ελληνικό ζήτημα και το θέμα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και σημειώνει ότι το Eurogroup αναμένεται να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης που θα επιτρέψει την εκταμίευση τουλάχιστον 7,4 δισ. ευρώ, χρηματοδότηση η οποία είναι αναγκαία για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων που έχει η Αθήνα τον Ιούλιο.

Μια συμφωνία μεταξύ των υπουργών θα επιτρέψει πιθανώς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - του οποίου η συμμετοχή στο πρόγραμμα διάσωσης αποτελεί προϋπόθεση - να δεσμευτεί κατ 'αρχήν σε ένα υπό όρους δάνειο, δήλωσε η ανώνυμη πηγή στο Bloomberg, αλλά όπως είπε η έκταση

ΕΚΤ

και η διατύπωση των δεσμεύσεων για την ανακούφιση του χρέους πιθανώς δεν θα πείσει το Διοικητικό Συμβούλιο της να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

Και ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βασίζεται στην ποσοτική χαλάρωση για να βοηθήσει την επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά δημόσιου χρέους, η ΕΚΤ δεν θα επηρεάσει τις δημοσιονομικές συνέπειες στις αποφάσεις της για τη χάραξη πολιτικής και η υπερβολική έμφαση στην ένταξη της χώρας στο QE θα ήταν λανθασμένη, υπογραμμίζει η πηγή του πρακτορείου.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα συνεχιστεί έως τουλάχιστον τον Δεκέμβριο του 2017, με τους αναλυτές να αναμένουν τη σταδιακή μείωσή του κατά τη διάρκεια του 2018.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι υπάρχει ελάχιστος διαθέσιμος χρόνος προκειμένου να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα, προτού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της κεντρικής τράπεζας.

Τέλος επισημαίνει τη Γαλλική πρωτοβουλία να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των εταίρων στο ζήτημα του χρέους. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σημειώνεται, βλέπουν την πρόταση ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά αμφιβάλλουν ότι θα αρκούσε για να πείσει την ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, αν το ΔΝΤ διατηρήσει τη θέση του ότι το χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο.

Άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ έχουν μέχρι στιγμής αντιταχθεί στην πρόταση της Γαλλίας, ανέφεραν άτομα που είναι γνώστες των συζητήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρόταση Λαγκάρντ συμβιβάζει ΔΝΤ και Ευρώπη για την Ελλάδα

Αυτός είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος στην εκτελεστική επιτροπή του ΤΧΣ

Αισιοδοξία Τσακαλώτου-Λε Μερ ενόψει Eurogroup