Brexit: Δεδομένη η ζημιά στον ελληνικό τουρισμό

 
Brexit: Δεδομένη η ζημιά στον ελληνικό τουρισμό

Ενημερώθηκε: 25/06/16 - 10:30

Ιδιαίτερα προβληματισμένος ως προς το μέγεθος των επιπτώσεων στην ταξιδιωτική κίνηση από τη Μεγάλη Βρετανία βρίσκει εμφανίζεται να είναι ο τουριστικός κόσμος, την επόμενη ημέρα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την επικράτηση του Brexit και ενώ καταγράφεται πτώση της στερλίνας.

Φορείς του τουρισμού θεωρούν δεδομένη την ζημιά για τον ελληνικό Τουρισμό, όπως επίσης και τη μείωση του αριθμού των Βρετανών τουριστών όχι μόνο τους επόμενους μήνες, αλλά και πολύ πιθανόν και την επόμενη χρονιά.

Προς το παρόν, ξενοδόχοι και επιχειρηματίες του τουρισμού διατηρούν στάση αναμονής περιμένοντας να δουν αφενός πως θα κινηθεί η ισοτιμία της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ τις επόμενες ημέρες, αφετέρου πως θα εξελιχθούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από τους tour operators. Εκεί είναι που θα κριθεί η πορεία των βρετανικών αφίξεων για τη φετινή περίοδο, δεδομένου πως η πλειοψηφία όσων θα έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές έχουν προπληρώσει το τουριστικό πακέτο, οπότε αλλαγές στις τιμές δεν αναμένεται να υπάρξουν.

Ερωτηματικό ωστόσο αποτελεί το τι θα γίνει με όσους Βρετανούς τουρίστες προγραμμάτιζαν τώρα να κλείσουν τις διακοπές τους, πόσο θα επηρεαστούν τα συμβόλαια με τους ξενοδόχους που θα κλειστούν για την επόμενη τουριστική περίοδο, ειδικά στο επίπεδο της τιμής, πόσο ακριβή θα καταστεί η Ελλάδα, αλλά και πόσο εκτεταμένες θα είναι οι συνέπειες στην αγοραστική δύναμη των πολιτών της Μεγάλης Βρετανίας.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του πρόεδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, ο οποίος έκανε λόγο για καταλυτικές και απρόβλεπτες οι συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό. Ο ίδιος άλλωστε είχε προειδοποιήσει λίγες ημέρες πριν πως σε περίπτωση Brexit οι συνέπειες θα ξεπερνούσαν σε διάσταση ακόμη και τις επιπτώσεις του προσφυγικού.

Το μόνο σίγουρο είναι πως φέτος η τουριστική αγορά είχε "επενδύσει" πολλά στην εισερχόμενη κίνηση από τη Μεγάλη Βρετανία, που αποτελεί τη δεύτερη πιο σημαντική "πηγή" τουριστών έπειτα από τη Γερμανία, ιδιαίτερα μετά την πτώση της Ρωσίας. Εξάλλου τα τρία τελευταία χρόνια καταγράφεται σταθερή αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών και μόνο πέρσι οι Άγγλοι τουρίστες ξεπέρασαν τα 2,4 εκατ., αφήνοντας στις ελληνικές επιχειρήσεις περίπου δύο δισ. ευρώ έσοδα.

Το μεγάλο στοίχημα είναι τώρα, όπως σημειώνουν στελέχη του χώρου, να διατηρηθεί σταθερή και κυρίως ζωντανή η αυξητική τάση της βρετανικής κίνησης που καταγράφεται ήδη από την αρχή της χρονιάς, την ώρα που άλλες αγορές σημειώνουν πτώση σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη συγκυρία για τον ελληνικό Τουρισμό, έπειτα από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και τις συνέπειες του προσφυγικού. Στο τετράμηνο πιο συγκεκριμένα, οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 9,0% και διαμορφώθηκαν στις 206 χιλ. ταξιδιώτες και μόνο τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, αυξήθηκαν κατά 12% φθάνοντας στις 99 χιλ. ταξιδιώτες. Στο ίδιο διάστημα οι αφίξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν 12,4%, ενώ αυτές από τη Γαλλία κατά 2,3%.

Τον Απρίλιο οι αφίξεις από τη Γερμανία είχαν πτώση 34,2% και αντίστοιχα από τη Γαλλία 12,5%.

Με πληροφορίες από το Capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 Brexit: Η επόμενη μέρα στην ελληνική οικονομία

 Α. Ανδρεάδης: Καταλυτικές και απρόβλεπτες οι συνέπειες και για τον ελληνικό τουρισμό

 Παρενέργειες στην ελληνική οικονομία από το Brexit