Διαρροές που προκάλεσαν ζημιές στην Τρ. Πειραιώς και απειλούν τα συμφέροντα του δημοσίου

 
Διαρροές που προκάλεσαν ζημιές στην Τρ. Πειραιώς και απειλούν τα συμφέροντα του δημοσίου

Ενημερώθηκε: 13/10/17 - 15:47

Ενα βρόμικο σχέδιο, που απώτερο στόχο έχει να βάλει τρικλοποδιά στην προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδό της από τα Μνημόνια, φαίνεται ότι εξυφαίνεται στα υπόγεια - για να μην πούμε στα... ανώγεια της Τραπέζης της Ελλάδος, κάνοντας τους επαΐοντες να αναρωτιούνται κατά πόσον η Τράπεζα της Ελλάδος είναι πράγματι της Ελλάδος.

Τράπεζα Πειραιώς

Το παιχνίδι που παίζεται με διαρροές και περίεργα sms με επίκεντρο τις εξελίξεις στην προκαλεί ερωτήματα για τις μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν.

Ολα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2015, όταν ολοκληρώθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Η αύξηση πραγματοποιήθηκε σε δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας σοβαρούς κινδύνους να μην καλυφθεί, κάτι που θα σήμαινε την κατάρρευση της Τράπεζας Πειραιώς και θα συμπαρέσυρε την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομία. Οι στιγμές ήταν κρίσιμες και, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου, η τράπεζα είχε απευθυνθεί σε πολλούς επιχειρηματίες, στους οποίους βρήκε ανταπόκριση. Το 2016 ο SSM ερεύνησε επί μακρόν την παραπάνω υπόθεση και έβγαλε το πόρισμα, βάσει του οποίου δεν υπήρχε πρόβλημα με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Ετσι ανέθεσε το κλείσιμο της υπόθεσης στο Δ.Σ. της ίδιας τράπεζας στις αρχές του 2017. Αμέσως μετά η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε (σύμφωνα με διαρροή που από τον Τύπο αποδίδεται στην ΤτΕ) από τον εξωτερικό ελεγκτή της Τράπεζας Πειραιώς, την PWC, να εισηγηθεί στη νέα διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς την ανάγκη λήψης κάποιας πρόβλεψης για δάνεια που είχαν συμμετέχοντες στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τα οποία ωστόσο δεν είχαν παρουσιάσει πρόβλημα στη λήψη και την εξυπηρέτηση. Η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να διερευνήσει στο σύνολό του τον δανεισμό συγκεκριμένων δανειοληπτών τόσο πριν όσο και μετά την αύξηση. Ετσι, κατέληξε σε ένα σχέδιο πορίσματος στο οποίο εμφανίζονται να έχουν ενεργήσει παράτυπα όλοι όσοι ασχολήθηκαν με ανάλογα δάνεια.

Διαρροές

Στον Τύπο έκανε την εμφάνισή του πλήθος δημοσιευμάτων, στα οποία εμφανίζονται να έχουν ενεργήσει παράτυπα όλοι όσοι ασχολήθηκαν με δάνεια πελατών από την Τράπεζα Πειραιώς τόσο πριν όσο και μετά την αύξηση του 2015 από πολύ νωρίς και πάντως προτού καταλήξει το πόρισμα στα χέρια της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με τις δικές της ανακοινώσεις προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (19/09/17)

Είναι χαρακτηριστικό πως τα δημοσιεύματα αρχίζουν στις 14/09/17 και συνεχίζουν επί πέντε μέρες, με μια πρώτη κορύφωση σε εφημερίδα στις 19/09/17, όπου το θέμα γίνεται πρωτοσέλιδο, προεξοφλώντας μάλιστα και τη διαρροή του πορίσματος.

Από τις 14 Σεπτεμβρίου οι τιμές της μετοχής τόσο της Τράπεζας Πειραιώς όσο και των λοιπών τραπεζών έχουν αρχίσει να βυθίζονται. Παράλληλα ξεκινά η αναπαραγωγή των δημοσιευμάτων από διεθνή ειδησιογραφικά πρακτορεία στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί πλέον ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς να κάνει δηλώσεις για να καθησυχάσει το επενδυτικό κοινό ενόσω βρισκόταν σε road show αρχικά στο Λονδίνο και μετά στη Νέα Υόρκη.

Ελληνικό Δημόσιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 13/09 η τιμή της μετοχής της τράπεζας διαπραγματευόταν στα 4,16 ευρώ και στις 20/09 βρέθηκε στα 2,70 ευρώ. Είχε χαθεί δηλαδή για τους μετόχους και για το , που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, περίπου 1 δισ. Ευρώ. Σημαντικότατες ήταν οι απώλειες κεφαλαιοποίησης και των άλλων τραπεζών.

ζημια

Και ενώ επιχειρούνταν το παραπάνω damage control από την Τράπεζα Πειραιώς, παρενέβη η Τράπεζα της Ελλάδος, με sms (!) σε δημοσιογράφους, υποδεικνύοντας την ύπαρξη δυνητικής ζημίας. Φυσικά το sms της Τράπεζας της Ελλάδος αναπαράγεται ταχύτατα. Την αμέσως επόμενη ημέρα δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα θέμα με τίτλο «Πιθανές ζημιές από τις παρατυπίες» (η δυνητική ζημία γίνεται πιθανή), ενώ στο ίδιο δημοσίευμα εμφανίζεται η ΤτΕ σαν να δίνει μία έμμεση απάντηση στους επικριτές της για τις διαρροές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή ζήτησε από την Τράπεζα Πειραιώς να λάβει τις προβλέψεις.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι σε συνέντευξη του την 1η Οκτωβρίου σε κυριακάτικη εφημερίδα ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας αισθάνεται την ανάγκη να επανέλθει στο θέμα και να επισημάνει ότι σκοπός του πορίσματος δεν ήταν η διενέργεια ΑQR στις τράπεζες, προφανώς αναγνωρίζοντας και ο ίδιος πως όλη η παραπάνω δημοσιότητα λειτούργησε τουλάχιστον αρνητικά για τα συμφέροντα των ελληνικών τραπεζών!

Προτού το πόρισμα δει το φως της δημοσιότητας και οι τιμές των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς καταρρεύσουν είχε ξεκινήσει διευρυμένη συζήτηση για τη διενέργεια ΑQR (έλεγχος Χαρτοφυλακίου Δανείων) σε ελληνικές τράπεζες έπειτα από αίτημα που είχε διατυπώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επειδή πίστευε πως τούτο ήταν απαραίτητο για την αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών. Στο συγκεκριμένο αίτημα αντέδρασαν αρνητικά τόσο η ΕCB όσο και οι ελληνικές τράπεζες και η ελληνική κυβέρνηση, ακόμη και η ΤτΕ.

Και ενώ φαινόταν πως ως χώρα έχουμε επιτύχει μία νίκη ως προς το συγκεκριμένο θέμα, ξαφνικά αποφασίζεται τα stress tests των ελληνικών τραπεζών να διενεργηθούν νωρίτερα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες και ενδεχομένως με διαφοροποιημένες, σκληρότερες παραδοχές. Προφανώς η εκτεταμένη δημοσιότητα που έλαβε το πόρισμα και η ακόλουθη κατάρρευση των τιμών των τραπεζικών μετοχών λειτούργησαν σαν θρυαλλίδα στις αποφάσεις των θεσμών για τα stress tests.

Προκαλείται λοιπόν εύλογος προβληματισμός για το timing των διαρροών από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς, εάν οι ελληνικές τράπεζες κριθεί πως έχουν καινούργιες κεφαλαιακές ανάγκες και ζητηθεί η κάλυψή τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αυτό σημαίνει επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου με νέα δανειακά κεφάλαια, κάτι που θα ανατρέψει κάθε προσπάθεια εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ