Διπλασιάζεται η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα - Ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης

 
Διπλασιάζεται η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα - Ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης

Ενημερώθηκε: 08/10/21 - 14:07

Μέτρα συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, ανακοινώθηκαν, από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τον διπλασιασμό της έκπτωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση σε πάνω από ένα εκατομμύριο καταναλωτές του επιδόματος θέρμανσης και φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Για μία οξεία πρόκληση, που επιβάλει την ανάγκη άμεσης δράσης από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. έκανε λόγο ο κ. Σταϊκούρας. «Σε αυτή την πρωτόγνωρη σε ένταση ενεργειακή κρίση, δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο» υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας.

Η έκπτωση στα τιμολόγια ρεύματος

Όπως ανακοινώθηκε η έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος, που είχε ήδη ανακοινωθεί, θα διπλασιαστεί στα 24 ευρώ ανά μήνα, με το κόστος του μέτρου να ανέρχεται σε 326 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται περαιτέρω αύξηση της ενίσχυσης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις:

-Η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου αυξάνεται από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Πρακτικά η επιδότηση ανεβαίνει από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα.

-Επιπλέον η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 - 600 κιλοβατώρες το μήνα, πάνω από την έκπτωση 30 % που χορηγεί από τον Αύγουστο και απευθύνεται σύσταση στους εναλλακτικούς προμηθευτές να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.

-Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ το μήνα «ώστε, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, να μη δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς»

-Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15.% προς τους προμηθευτές προκειμένου εκείνοι να την μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι το φυσικό αέριο (όπως και άλλα καύσιμα θέρμανσης πέρα από το πετρέλαιο) εντάχθηκε στο επίδομα θέρμανσης.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι η εξέλιξη της κρίσης έχει υπερβεί κάθε πρόβλεψη ενώ έκανε λόγο για πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσής της. Για το λόγο αυτό, εφόσον χρειαστεί, το ύψος των ενισχύσεων θα επανεκτιμηθεί μετά από 1-2 μήνες ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές.

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης

Παράλληλα διευρύνονται αισθητά τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης (περιλαμβάνει πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, πέλετ, καυσόξυλα), προκειμένου να το λάβουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά.

Το επίδομα αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα παιδί, κατά 59% για νοικοκυριά με δύο παιδιά και κατά 38% για νοικοκυριά με τρία παιδιά. Για κάθε προστατευόμενο παιδί αυξάνεται κατά 20% (αντί για 10% που ίσχυε). Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται από 80 ευρώ σε 100 ευρώ και ο αριθμός όσων νοικοκυριών καλύπτονται υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο. Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται από τα 650 στα 750 ευρώ. Στο κέντρο της Αθήνας για μία τετραμελή οικογένεια το επίδομα θα ανέλθει στα 186 ευρώ, ενώ για μία αντίστοιχη οικογένεια στη Θεσσαλονίκη στα 299 ευρώ και στην Κοζάνη στα 469 ευρώ. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τους χρήστες φυσικού αερίου θα διατεθεί από την ΔΕΠΑ Εμπορίας επιπλέον έκπτωση 15% στα νοικοκυριά.

Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης

Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

-- Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.

-- Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

1. Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,

2. Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

 Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

--Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.

-- Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

Τέλος, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους μέσω της σχετικής πλατφόρμας και οι σχετικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και πληρωμών, θα εξειδικευτούν εντός του μηνός, με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Το κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει, από 84 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για εφέτος, στα 168 εκατ. ευρώ.