Η έξοδος από το Μνημόνιο θα ενισχύσει τα ΕΛ.ΠΕ.

 
Η έξοδος από το Μνημόνιο θα ενισχύσει τα ΕΛ.ΠΕ.

Ενημερώθηκε: 18/02/18 - 14:07

Η έξοδος από το Μνημόνιο θα ενισχύσει τα ΕΛ.ΠΕ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προέδρου των ΕΛ.ΠΕ. Ευστάθιο Τσοτσορό, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η διαφαινόμενη έξοδος της χώρας από τη κρίση και τα μνημόνια το ερχόμενο καλοκαίρι, όπως τουλάχιστον διατυμπανίζει κυβέρνηση, θα ενισχύσει τον Όμιλο.

Όπως είπε ο κ. Τσοτσορός «θα μας διασφαλίσει την πρόσβαση σε «φθηνότερο» χρήμα και την ευκολότερη διείσδυση σε αγορές και νέους προμηθευτές» ενώ μεταξύ άλλων προαναγγέλλει νέο ρεκόρ κερδοφορίας και παραγωγής ενώ σε ιστορικό υψηλό, πάνω από 800 εκατ. ευρώ, θα κινηθούν και τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Στεργιούλης: Η ανάπτυξη των ΕΛΠΕ στηρίζεται σε έξι ακρογωνιαίους πυλώνες για υγιή υπερ-απόδοση

ΔΕΣΦΑ

Για τον ο όμιλος αναμένει τίμημα «σαφώς πολύ μεγαλύτερο» από τα 400 εκατ. αναφέρει ακόμη ο κ. Τσοτσορός, ενώ λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2017 (σ.σ. την ερχόμενη Πέμπτη) προαναγγέλλει νέο ρεκόρ κερδοφορίας και παραγωγής.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ιστορικό υψηλό, πάνω από 800 εκατ. ευρώ, θα κινηθούν και τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Παράλληλα, προσθέτει πως κατά τη διετία 2016 – 2017 η μετοχή των ΕΛΠΕ σημείωσε υπερδιπλάσια αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων.

Το πενταετές πλάνο 2018-2022, προβλέπει διατήρηση της κερδοφορίας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο υποχώρησης των περιθωρίων διύλισης.

«Kίνδυνος λουκέτων σε μικρές εταιρίες εμπορίας καυσίμων»

Επιπλέον, στη συνέντευξή του ο κ. Τσοτσορός:

Προειδοποιεί για τον κίνδυνο λουκέτων σε μικρές εταιρίες εμπορίας καυσίμων, διανομείς και πρατήρια εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλούν η νοθεία και το λαθρεμπόριο. «Μέχρι το τέλος του χρόνου καραδοκεί ο εφιάλτης του λουκέτου για κάποιες μικρές εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, που ήδη κινδυνεύουν», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Χαρακτηρίζει ως πλέον πιθανό το «σενάριο» για αξιοποίηση μέρους του ποσοστού 35,5% των μετοχών των ΕΛΠΕ που ελέγχει το Δημόσιο και προσθέτει ότι «τα χαρακτηριστικά των επενδυτών και ο βαθμός εμπλοκής των στο μετοχικό σχήμα θα καθορισθούν από την τελική επιλογή του ΤΑΙΠΕΔ και των λοιπών μετοχών των ΕΛΠΕ, για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης στο νέο μετοχικό σχήμα».

Υπογραμμίζει ότι για τον ΔΕΣΦΑ ο όμιλος αναμένει τίμημα «σαφώς πολύ μεγαλύτερο» από τα 400 εκατ. ευρώ (που είχε επιτευχθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό) προκειμένου να αποφασίσει την πώληση.

Για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ επισημαίνει «σοβαρά προβλήματα που απομακρύνουν την πιθανότητα συμμετοχής σε ένα διαγωνισμό με αποκλειστικό αντικείμενο τις λιγνιτικές μονάδες».

Αναφέρει πως η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ θα διευκολύνει την επαναλειτουργία του αγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων και την αναβάθμιση της γειτονικής χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.