Ελκυστική η γεωγραφική θέση της Ελλάδας

 
LIMANI PEIRAIA

Ενημερώθηκε: 26/08/23 - 12:46

Αναφορές στην επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα στο γερμανικό Τύπο.

H Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα και υπογραμμίζει ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο που ταξίδεψε κατευθείαν από το Γιοχάνεσμπουργκ και τη σύνοδο των BRICS. To ενδιαφέρον του Ινδού Πρωθυπουργού είναι μεγάλο για μια οικονομική συνεργασία δεδομένης και της κινεζικής παρουσίας της χώρα. «Οι πολλαπλές αναφορές του Μόντι στη γεωγραφία και την εφοδιαστική αλυσίδα έχουν όνομα: Πειραιάς», ένα λιμάνι όμως υπό κινεζική διοίκηση. Η εφημερίδα γράφει πως η επίσκεψη αυτή δεν είναι παρά το αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών εδώ και χρόνια που είχαν ξεκινήσει με τον πρώην υπ. Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις προθέσεις για οικονομική αλλά και αμυντική συνεργασία των δυο χωρών και εξηγεί τι είναι αυτό που κάνει ιδιαίτερα ελκυστική την Ελλάδα: «Ο άξονας των οικονομικών σχέσεων είναι και παραμένει η γεωγραφική θέση της Ελλάδας. Είναι για τους Ινδούς το ίδιο ενδιαφέρουσα όπως και για τους Κινέζους. Ειδικότερα, το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα ελληνικά λιμάνια όπως ο Πειραιάς, αυξάνεται καθώς η σιδηροδρομική υποδομή θα επεκταθεί και άλλο για ταχείες μεταφορές στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου στη Σερβία».

Άμυνα, διακρατικό εμπόριο, γεωργία

Στην επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού αναφέρεται και η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt, η οποία σημειώνει: «Ελλάδα και Ινδία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε θέματα άμυνας. Οι εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις θα πρέπει επίσης να βελτιωθούν, δήλωσαν οι επικεφαλής των κυβερνήσεων Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα την Παρασκευή. Όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τους στρατιωτικούς μας δεσμούς και την αμυντική μας βιομηχανία", δήλωσε ο Μόντι. Το διακρατικό εμπόριο πρόκειται να διπλασιαστεί έως το 2030. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η αξία του ήταν 1,32 δισ. ευρώ πέρυσι. Ο Μόντι δήλωσε ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία στον τομέα της γεωργίας, ενώ Ινδία και Ελλάδα θα ήθελαν να διευκολύνουν τη μετανάστευση ειδικευμένων εργαζομένων και σύντομα θα υπογράψουν σχετική συνθήκη».

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ