Ελλάδα 2016: Οι πολίτες ψάχνουν εισόδημα και νοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες

 
Ελλάδα 2016: Οι πολίτες ψάχνουν εισόδημα και νοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ενημερώθηκε: 07/10/16 - 16:34

Χιλιάδες είναι οι ιδιοκτήτες σπιτιών οι οποίοι μισθώνουν τις κατοικίες τους σε τουρίστες για σύντομο χρονικό διάστημα, αξιοποιώντας τις δημοφιλείς διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η AirBnb, μέσω της οποίας διατίθενται ήδη προς ενοικίαση πάνω από 30.000 σπίτια σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν σπεύσει να επωφεληθούν της απελευθέρωσης της βραχυπρόθεσμης εκμίσθωσης ακινήτων, καθώς από τον Νοέμβριο του 2015 αυτή μπορεί να γίνει χωρίς την έκδοση Ειδικού Σήματος ΕΟΤ.

Έτσι, το μόνο που απαιτείται από τον ιδιοκτήτη, είναι να εγγραφεί σε κάποια από τις σχετικές πλατφόρμες ενοικίασης ακινήτων, να καταχωρίσει τα στοιχεία του όπως και του ακινήτου και να ξεκινήσει να εισπράττει μισθώματα, χωρίς κάποια άλλη έννομη υποχρέωση.

Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας, το μέσο εισόδημα για κάθε καταχώριση ανέρχεται σε 753 ευρώ/μήνα, αν και η πληρότητα για το σύνολο της Αττικής διαμορφώνεται σε 48,6%. Η δημοφιλέστερη περιοχή της Αθήνας είναι το Κουκάκι.

Οι λιγότερο δημοφιλείς περιοχές εξασφαλίζουν εισόδημα της τάξεως των 466 ευρώ/μήνα.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς ακινήτων, ακόμα και αυτό το ποσό κρίνεται λίαν ικανοποιητικό για τους περισσότερους ιδιοκτήτες, δεδομένου ότι τα χρήματα προεισπράττονται, ήτοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τη φερεγγυότητα του ενοικιαστή, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των μακροχρόνιων μισθώσεων.

Η AirBnb κρατά ως προμήθεια το 10% της αξίας της κάθε μίσθωσης, εισπράττοντας το 3% από τον ιδιοκτήτη και το 7% από τον ενοικιαστή.