«Επί τάπητος» από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, το χρέος

 
«Επί τάπητος» από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, το χρέος

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 29/04/16 - 08:15

Του Θανάση Παναγόπουλου

Ήδη η στάση της Γαλλίας, η οποία δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση Τσίπρα αν δεν υπάρξει άμεσα εξέλιξη στο θέμα του Eurogroup θορύβησε την Γερμανία και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετέβη στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν με αντικείμενο όχι μόνο την ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας.

Και τούτο καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και η Επιτροπή θεωρούν αφενός ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων και αφετέρου ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τον Γάλλο ομόλογό του, ήταν ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών να έχει νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με πολλούς ομολόγους του, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει επί της ουσίας ένας γύρος διαπραγματεύσεων που αφορά και στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Δεδομένης της απροθυμίας του Βερολίνου για να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για το χρέος, με αποτέλεσμα νμα απαιτεί περισσότερο χρόνο διαβουλεύσεων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες σε σύγκληση Eurogroup τη Δευτέρα 9 Μαϊου ή την Τρίτη 10 Μαΐου προκειμένου προηγουμένως να υπάρξουν διαβουλεύσεις. Δεν αποκλείεται δε, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσκαλέσει σε συνάντηση τους Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ.

Η προοπτική έναρξης συζητήσεων για το χρέος καθίσταται περισσότερο ορατή μετά την –επί λέξει- «σημαντική πρόοδο» που διαπίστωσαν στις διαπραγματεύσεις οι δανειστές οι οποίοι αναχώρησαν χθες από την Αθήνα για να επιστρέψουν μετά το Πάσχα. Με μια λιτή ανακοίνωση, Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM υποστηρίζουν ότι η δουλειά με τις ελληνικές αρχές και τα κράτη-μέλη θα συνεχιστεί από τις έδρες τους, ενώ βάζουν στο "τραπέζι" και την αναδιάρθρωση του χρέους, κάνοντας λόγο για "ένα πακέτο πολιτικών που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για συζητήσεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος".

Αλλά και ο Ντέιβιντ Πιρς έκανε λόγο για σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους εγκαίρως

«Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δεν έχει μεταβληθεί. Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους και ότι θα πρέπει να συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που θα επαναφέρουν τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης»», τόνισε χθες ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας Ντέιβιντ Πιρς, προσθέτοντας: «Έχουμε επαναλάβει κατά καιρούς τη στήριξή μας στη θέση του ΔΝΤ για δομικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Εξακολουθούμε να ενθαρρύνουμε την Ευρώπη, το ΔΝΤ και την Ελλάδα να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συμφωνία για σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους εγκαίρως».

Σχετικά θέματα:

Δευτέρα 9 Μαΐου το κρίσιμο Eurogroup

Διαφοροποιείται από το ΔΝΤ ο Μοσκοβισί για την Ελλάδα

Βούτσης: Δεν θέλουμε να περάσουμε το προληπτικό πακέτο – «ΌΧΙ» σε άλλη κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή

Μας... δουλεύουν!!! Οι θεσμοί βλέπουν «πρόοδο» αλλά όχι συμφωνία

Έτοιμο στα συρτάρια του Σόιμπλε το σχέδιο για προσωρινό Grexit