Επιφυλάξεις του Π. Τόμσεν για το στόχο του πρωτεγενούς πλεονάσματος

 
Επιφυλάξεις του Π. Τόμσεν για το στόχο του πρωτεγενούς πλεονάσματος

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 15/04/16 - 21:59

Επιφυλάξεις για τον στόχο να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, εξέφρασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν. «Θεωρώ ότι δεν είναι αξιόπιστο να υποστηρίζουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει πλεόνασμα της τάξης 3% - 3,5% του ΑΕΠ» τόνισε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον και πρόσθεσε πως η χώρα μας «πρέπει να πάρει μέτρα 4,5% του ΑΕΠ (δηλ. 8,1 δισ. ευρώ)».

Όσον αφορά το χρέος, ξεκαθάρισε ότι οι συζητήσεις επί του θέματος βρίσκονται σε «πολύ περιορισμένο επίπεδο» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

«Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστα μέτρα» συνέχισε, στον ίδιο τόνο, και υπογράμμισε την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Η Ελλάδα, από την άλλη, δυσκολεύεται να διατηρήσει την τελευταία διετία να διατηρήσει αυτή την προσαρμογή, σημείωσε. Δεν ξέρουμε αν το 2015 υπήρξε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα ή μικρό έλλειμμα αλλά το 2016 θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ αν δεν ληφθούν νέα μέτρα.

Ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε πως ζητά διεύρυνση της φορολογικής βάσης για να σταματήσει η συνεχής αύξηση των φορολογικών συντελεστών στο «πάνω σκέλος». Οπως είπε υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις. Η φοροδιαφυγή αυξάνει και τα έσοδα μειώνονται λόγω του φορολογικού συστήματος. Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: η Ελλάδα εξαιρεί το 55% των φορολογουμένων. Το αφορολόγητο είναι μεγαλύτερο από πολλές άλλες χώρες, είπε. Επανέλαβε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% χρειάζονται μέτρα 4,5% του ΑΕΠ. Αν ευρωπαίοι και Ελλάδα θέλουν να τηρήσουν αυτό το πρόγραμμα εμείς θα το αποδεχτούμε. Όμως θέλουμε να δούμε τα μέτρα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα διατηρηθεί το 3,5% για δεκαετίες, τόνισε, επαναλαμβάνοντας όσα είπε χθες η Κρ. Λαγκάρντ.

Η ανακούφιση χρέους πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως αν δεχτούμε ότι θα κινηθούμε με το στόχο του 3,5% για το πλεόνασμα του 2018. Μπορούμε να πετύχουμε ελάφρυνση χωρίς κούρεμα χρέους, σημείωσε και προσέθεσε ότι η ρύθμιση μπορεί να σχετίζεται με προαπαιτούμενα και να μην είναι εμπροσθοβαρής. Όσον αφορά στην κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο κ. Τόμσεν δήλωσε πως οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ευρωζώνης μεσοπρόθεσμα δεν είναι ικανοποιητικές.

Όπως τόνισε, η ευρωζώνη πάσχει από χρόνια αδύναμη ζήτηση, η οποία αντανακλά εν μέρει προβλήματα που αποτελούν κληρονομιά της κρίσης και δεν έχουν λυθεί ακόμα όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο ίδιος σημείωσε πως με βάση της υφιστάμενες συνθήκες, οι χώρες της ευρωζώνης θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να επαναφέρουν την ανεργία σε αποδεκτά επίπεδα.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Thomsen υποστήριξε πως κάνει το σωστό και ότι μπορεί να κάνει περισσότερα αν της ζητηθεί, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο αυτήν την στιγμή. Αυτό που λέμε είναι ότι χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις για να διατηρηθούν τα πλεονάσματα. Διαφορετικά θα πρέπει σε λίγους μήνες να ζητήσουμε νέα μέτρα.

Οι θέσεις Τόμσεν για την Ευρωπαϊκή οικονομία

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, κάλεσε τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. να διευθετήσουν άμεσα του κινδύνους που διέπουν την ανάπτυξη, μέσω της προώθησης των κατάλληλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Κάνοντας ειδική μνεία στην ΕΚΤ, χαιρέτισε τη δέσμευση του Μάριο Ντράγκι για τη χρήση όλων των διαθέσιμων νομισματικών εργαλείων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υποτονικός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στήριξη από Ντράγκι με νόημα εν μέσω διαπραγατεύσεων

Φιλί ζωής στην Ελληνική οικονομία από τον Ντράγκι

Ντάισελμπλουμ: Ελάφρυνση χρέους μόνο εάν εφαρμόσετε τις δεσμεύσεις

ΕΚΤ: Σημειώθηκε πρόοδος αλλά απαιτείται ισχυρή δέσμη μέτρων

Bank of America: Δεν "βλέπει" Grexit - "Μυρίζεται" εκλογές

ΕΚΤ: Η κυβέρνηση με το δημοψήφισμα και την μη παράταση του δεύτερου Μνημονίου έφερε φυγή καταθέσεων