Χαμηλώνει επικίνδυνα ο πήχης για την Ελλάδα στο Eurogroup

 
Χαμηλώνει επικίνδυνα ο πήχης για την Ελλάδα στο Eurogroup

Ενημερώθηκε: 07/06/17 - 09:01

Από την στιγμή που μια ρύθμιση για το ελληνικό χρέος δεν φαίνεται να έρχεται στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει ότι μπορεί από τους εταίρους με σκοπό να κερδίσει τις εντυπώσεις εντός των τειχών.

Ελλάδα

Ο πήχης κατεβαίνει επικίνδυνα και από την δέσμευση των εταίρων για ελάφρυνση του χρέους, η κυβέρνηση δείχνει να υποχωρεί σε μια... παράγραφο στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 15ης Ιουνίου η οποία θα εκφράζει την εγγύηση των Ευρωπαίων για τη βιωσιμότητα του χρέους και θα στηρίζει την ενόψει μιας δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές τον Ιούλιο.

ΔΝΤ

Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να δείχνει να απομακρύνεται εξαιτίας της θέσης του για το χρέος, μια δοκιμαστική έξοδος στις αγορές ίσως έδινε μια λύση στο πρόβλημα της κυβέρνησης. Εξάλλου οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση του χρέους μπορεί να συμβεί μόνο όταν τελειώσει το Πρόγραμμα στην Ελλάδα το 2018.

Αλλά το τέλος του Προγραμμάτος δεν είναι ο μόνος στόχος καθώς με τις νέες συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% από το 2023 έως το 2060- ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά στο QE.
Πιέσεις για συμφωνία

Αισιόδοξος ότι «με καλή θέληση από όλες τις πλευρές» είναι εφικτή η συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου που θα περιλαμβάνει και το χρέος εμφανίστηκε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Handelsblatt. Ο ίδιος ζήτησε «η Γερμανία και το ΔΝΤ να φροντίσουν ώστε να υπάρξει τώρα σαφήνεια αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να δοθεί ένα ξεκάθαρο σημάδι στις χρηματαγορές, ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να φοβάται να επενδύσει χρήματα στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς ζήτησε μεν συνεννόηση όλων «στο ζήτημα του χρέους της Ελλάδας τις επόμενες εβδομάδες» κατέβασε όμως τον πήχη των προσδοκιών προσθέτοντας ότι «η δουλειά θα συνεχιστεί στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2016», κάτι που σημαίνει ότι η μεγαλύτερη σαφήνεια για το χρέος που ζητούσαν το ΔΝΤ και η Ελλάδα ενδέχεται να καθυστερήσει ως τον Αύγουστο του 2018.

Μετά τη χθεσινή αναβολή της τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνεδρίαση της Πέμπτης για να κλειδώσει τουλάχιστον η δρομολόγηση της δόσης και η χώρα να μην μπει σε περιπέτειες τον Ιούλιο. Βασική προϋπόθεση είναι η κάλυψη των περίπου 10 προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και χρειάζονται τελικά και νέα νομοθέτηση καθώς απαιτούνται τροποποιήσεις κατ' απαίτηση των Θεσμών στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Ελάχιστες ελπίδες για θετικό αποτέλεσμα η Ελλάδα στο Eurogroup

Πηγή κοντά στους δανειστές σημειώνει: «αν κάποιοι έδιναν πιθανότητες 50-50 για συνολική συμφωνία Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το χρέος στο περασμένο Eurogroup, στο Eurogroup του Ιουνίου οι πιθανότητες είναι μάλλον 0% ή το πολύ 1% να τα βρουν οι δύο πλευρές». Προσθέτει ότι το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 1% για τα επόμενα 40 χρόνια μαζί με χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και ζήτησε στο Eurogroup επιμήκυνση έως και 100 χρόνια στα δάνεια και των τριών μνημονίων (GLF, EFSF, ESM). Όταν διατυπώθηκε αυτό το αίτημα οι υπουργοί Οικονομικών ρώτησαν τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ «τι σημαίνει αυτό;» και η απάντησή του, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ήταν ότι ισοδυναμεί με 250 δισ. ευρώ νέο δάνειο. «Εκεί, όλοι σταμάτησαν» σχολιάζει, μεταφέροντας τις δυσκολίες της συνεδρίασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κομισιόν ζητά κατανόηση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους

Τσακαλώτος: Εφικτή η συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου, που θα περιλαμβάνει συμφωνία για το χρέος

Μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου