Η ανάγκη στήριξης περισσότερων δανειοληπτών και το μέλλον του πληθωρισμού

 
ΣΤΕΓΗ

Ενημερώθηκε: 18/12/22 - 23:32

Της Δάφνης Γρηγοριάδη·

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόσφατα προχώρησε σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων. Η επιβάρυνση των δανειοληπτών λόγω των συνεχόμενων αυξήσεων, γίνεται όλο και πιο αισθητή.

 Τράπεζες και κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία για την στήριξη των ευάλωτων πολιτών που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια. Να υπενθυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά περίπου 25.000 –30.000 “πράσινους” δανειολήπτες, με τα εισοδηματικά κριτήρια να είναι ίδια με τα κριτήρια παλαιότερων ρυθμίσεων για τα δάνεια.

Με δεδομένο ότι έχει συρρικνωθεί το διαθέσιμο εισόδημα του συνόλου των πολιτών, τα  εισοδηματικά κριτήρια θα έπρεπε να είναι πιο διευρυμένα. Έρευνες δείχνουν ότι από τις πληθωριστικές πιέσεις πλήττονται σε σημαντικό βαθμό όσοι έχουν μηνιαίο ατομικόεισόδημα μέχρι 800 ευρώ.

Επιπλέον, το μέτρο αφορά μόνο τους ενήμερους δανειολήπτες. “Μένουν” εκτός τα στεγαστικά δάνεια τα οποία έχουν “κοκκινήσει’’ εξαιτίας των έντονων πληθωριστικών πιέσεων. Γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την αποπληρωμή τους, αυξάνοντας παράλληλα τον όγκο αυτής της νέας φουρνιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω του πληθωρισμού. 

Το μέτρο προβλέπει την αναδρομική επιδότηση της αύξησης της δόσης των στεγαστικών δανείων με την επιστροφή του 50% της αύξησης από τον περασμένο Ιούλιο έως και τα τέλη του 2023. Το χρονικό διάστημα της επιδότησης “πηγαίνει” μαζί με τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις μέχρι ο πληθωρισμός “να πέσει” στο 2%, γεγονός που υπολογίζεται ότι θα συμβεί περίπου στα τέλη του 2023 με αρχές του 2024.

Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα “να κρατήσει” μια λιγότερο επιθετική στάση προς την Άνοιξη, προκειμένου να μην δημιουργηθούν νέα φαινόμενα κοινωνικής αναταραχής στα κράτη- μέλη της ένωσης. 

Όσον αφορά τις κινήσεις της Ελληνικής πλευράς, το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεχίσει την πίεση προς τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα και τις Βρυξέλλες για λήψη πρόσθετων μέτρων που να αφορούν την στήριξη του πληθυσμού, άλλωστε μη ξεχνάμε ότι είναι και χρονιά εκλογών το 2023. 

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ