Η άνοδος και η πτώση των κροίσων της πανδημίας

 
μπανσελ

Ενημερώθηκε: 19/10/22 - 19:36

Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε άρδην τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε ή εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας. Και αποδεικνύεται πόσο συνέβαλε στο να δημιουργηθούν τεράστια πλούτη και να χαθούν τάχιστα. Λόγου χάριν, η κυκλοφορία του εμβολίου της Modernα έκανε την περιουσία του ερευνητή Στεφάν Μπανσέλ να φθάσει στα 15 δισ. δολάρια, διότι η τιμή της μετοχής της πρώτης εκτινάχθηκε 2.400% εντός πανδημίας. Στον επιχειρηματία Ερικ Γιουάν είχε οκτώ φορές απορριφθεί η αίτηση για βίζα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν μετανάστευσε από την Κίνα, όμως ήταν αυτός που επινόησε τις τηλεδιασκέψεις μέσω της πλατφόρμας Ζοοm. Η περιουσία του έφθασε στα 29 δισ. δολάρια, όταν η πλατφόρμα αυτή ήταν η πρώτη επιλογή σε όλο τον κόσμο για τηλεδιασκέψεις. Πίσω από την πλατφόρμα Carvana των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων βρίσκονται ένας πατέρας και ένας γιος, που στην εποχή της ακμής συσσώρευσαν 32 δισ. δολάρια. Οι προαναφερθέντες ανήκουν σε μια κλειστή λέσχη 58 δισεκατομμυριούχων, που πολλαπλασίασαν με φρενήρη ρυθμό τα πλούτη τους χάρις στις ραγδαίες αλλαγές του κορωνοϊού και στο φθηνό χρήμα μέσα στη διετία της πανδημίας.

Ωστόσο, οι περιουσίες, που δημιουργήθηκαν λόγω κορωνοϊού, εξανεμίστηκαν με απίστευτα ταχύ ρυθμό – κάτι παρόμοιο συνέβη το 2008 και το 1929.

Χαρακτηριστικά, μπορούμε να αναφέρουμε τον Στεφάν Μπανσέλ, επικεφαλής της Moderna, του οποίου η περιουσία στην πανδημία έφθασε στα 15 δισ. δολάρια και τα 3,7 δισ. δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου (μείωση 75%). Ο Ερικ Γιουάν, επικεφαλής της Zoom, είχε στο απόγειό του 26,8 δισ. δολάρια και 4,6 δισ. δολάρια την προαναφερθείσα περίοδο (μείωση 84%). Τέλος, όσο για τον Φόρεστ Λι, δημιουργό της πλατφόρμας Sea για παιχνίδια και ψώνια, στην ακμή των δραστηριοτήτων του είχε περιουσία 21,9 δισ. δολαρίων και στα τέλη Σεπτεμβρίου μόνο 3,8 δισ. δολάρια (μείωση 83%).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ