Η έξυπνη γεωργία, λύση απέναντι στη κλιματική αλλαγή

 
Η έξυπνη γεωργία, λύση απέναντι στη κλιματική αλλαγή

Ενημερώθηκε: 10/04/24 - 14:11

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί πλέον μία από τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα σήμερα. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εκτείνονται σε διάφορους τομείς επηρεάζοντας την οικονομία, την υγεία, κλπ.

Ένας από τους τομείς που δέχεται άμεσο πλήγμα είναι τα τρόφιμα και η διαθεσιμότητά τους στις αγορές. Παράλληλα, ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων επιδεινώνει την οικονομική πίεση που ασκείται στις κοινωνίες.Ακόμη κι αν καταφέρναμε να δαμάσουμε τον πληθωρισμό τροφίμων μεσομακροπρόθεσμα πάλι θα βλέπαμε αύξηση στις τιμές τους λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Παρατηρούμε ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνεται και η συχνότητα και η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων με αποτέλεσμα να υπάρχει ακαρπία η οποία σαφώς συνεπάγεται μείωση της προσφερόμενης ποσότητας προϊόντων και με δεδομένο ότι η ζήτηση για τέτοιου είδους αγαθά είναι ανελαστική ωθούνται οι τιμές προς τα πάνω. Μεσομακροπρόθεσμα δηλαδή σε ένα βάθος τετραετίας πενταετίας θα είναι ακόμα πιο αισθητές οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα λόγω του ότι η κλιματική αλλαγή έρχεται γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα νέα δεδομένα, μπορούμε να στραφούμε σε νέου είδους καλλιέργειες οι οποίες να μπορούν να ευδοκιμήσουν στις νέες κλιματολογικές συνθήκες που δημιουργούνται καθώς και να ενσωματώσουμε αυτό που λέμε “Έξυπνη Γεωργία” δηλαδή την καινοτομία και την τεχνολογία σε όλα τα  στάδια της παραγωγικής διαδικασίας ώστε και να μειωθεί το κόστος παραγωγής τους και να εξασφαλίσουμε ποσότητα αλλά και ποιότητα των προϊόντων.

Η μείωση της απόδοσης των γεωργικών καλλιεργειών αποτελεί πρόκληση O τρόπος με τον οποίο καλλιεργείται ένα λαχανικό αποτελεί σημαντικό στοιχείο σύμφωνα με τον Γιάννη Σιδέρη Chief Sustainability Officer Thrace Group στο thepressroom.gr. Η μηδαμινή χρήση φυτοφαρμάκων, η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, κ.λπ. αποτελούν άλλωστε και προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ένωσης. «Σε αυτό το πλαίσιο στα “Θερμοκήπια Θράκης” του Ομίλου χρησιμοποιούνται σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον μέθοδοι.

Ουσιαστικά τα φυτά έχουν άμεση επαφή με τις θρεπτικές ουσίες δεν χρησιμοποιούν χώμα, μέσω της υδροπονίας αποφεύγεται η χρήση φυτοφαρμάκων η οποία είναι εξαιρετικά χαμηλή έως μηδενική. Παράλληλα χρησιμοποιούμε την γεωθερμία για την θέρμανση των θερμοκηπίων, έχουμε φωτοβολταϊκό πάρκο για “να ανεβάσουμε” την θερμική αυτή ενέργεια στα θερμοκήπια».

Στο πλαίσιο αυτό, αναδεικνύεται η ανάγκη για αποτελεσματικές και καινοτόμες προσεγγίσεις στον τομέα της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων, με σκοπό την προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες και τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και ποιότητας των τροφίμων για όλους.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ