Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να καταργήσει τα κέρματα τους ενός και δύο λεπτών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να καταργήσει τα κέρματα τους ενός και δύο λεπτών
Ενημερώθηκε: 29/01/20 - 17:57

Tην πρόταση να αποσυρθούν από τη χρήση τα νομίσματα του ενός και των δύο λεπτών (cents) του ευρώ εξετάζει σοβαρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετά κονδύλια, καθώς το κόστος παραγωγής και διαχείρισής τους πολλές φορές ξεπερνά συχνά την ονομαστική αξία τους, αναφέρεται σε έγγραφο της Ε.Ε.

Το πιθανό αυτό μέτρο περιλαμβάνεται στο εκτελεστικό σχέδιο της Ε.Ε. για το τρέχον έτος. Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, έπειτα από αξιολόγηση της χρήσης των δύο νομισμάτων του ευρώ με τη μικρότερη αξία.

Οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται στο να εισάγουν κανονισμούς στρογγυλοποίησης στα ποσά των καταναλωτικών αγαθών σε όλα τα μέλη της Ε.Ε.. Η στρογγυλοποίηση θα είναι το πρώτο βήμα για την τελειωτική αχρησία των νομισμάτων του ενός και δύο λεπτών, καθώς αυτή αναμένεται να θέσει σταδιακά εκτός χρήσης τις μικρότερες αυτές υποδιαιρέσεις του ευρώ.

Μεταξύ των 19 χωρών του ευρώ, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Ιταλία και το Βέλγιο έχουν ήδη θεσπίσει κανονισμούς για να ενθαρρύνεται η στρογγυλοποίηση των ποσών στις πληρωμές με μετρητά, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η χρήση των δύο αυτών νομισμάτων.

Σε έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως η στρογγυλοποίηση μπορεί να θεσπισθεί ταυτόχρονα με την άμεση απομάκρυνση των νομισμάτων αυτών από τις συναλλαγές. Στην ίδια έκθεση, η κυκλοφορία του ενός λεπτού χαρακτηρίζεται ως «δραστηριότητα που προκαλεί "χασούρα" στα κράτη μέλη».

Η Ιταλία έχει σταματήσει να κόβει τέτοια νομίσματα από το 2017. Μόνο τα κόστη προμήθειάς τους ξεπερνούν την ονομαστική αξία τους, ενώ και σε άλλα κράτη και η κοπή των νομισμάτων δύο λεπτών είναι μεγαλύτερη από την αξία τους.

Αλλά και το σενάριο της σταδιακής απαλοιφής τους εξετάζεται εξίσου, καθώς η Επιτροπή προσπαθεί να καταλήξει στη βέλτιστη δυνατή λύση. Όπως τόνισε σήμερα σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς, «ακόμη δεν έχει ληφθεί μία τελική απόφαση για την πρόταση αυτή».

Πάντως, σε δημοσκόπηση του 2017, οι πολίτες των χωρών μελών της Ευρωζώνης τάσσονται στη συντριπτική πλειονότητά τους υπέρ της απόσυρσης των εν λόγω νομισμάτων.

Για να κατευνάσει τους φόβους για μεγαλύτερο πληθωρισμό, που ενδεχομένως να προκληθεί από μία τέτοια κίνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει στην έκθεσή της του 2018 πως στις χώρες όπου έχει υιοθετηθεί μία περιορισμένη χρήση των νομισμάτων αυτών δεν έχει παρατηρηθεί μία (καταγεγραμμένη τουλάχιστον) αύξηση στις τιμές, με στρογγυλοποίηση προς τα πάνω.

Οι τιμές θα πρέπει να στρογγυλοποιηθούν προς τα πάνω ή προς τα κάτω στην κοντινότερη τιμή των πέντε λεπτών για τις πληρωμές με μετρητά. Το μικρότερο κόστος που θα προκύψει από τη διαχείριση αυτών των συναλλαγών θα επιτρέψει επιπλέον στους λιανικούς πωλητές να χαμηλώσουν τις τιμές τους, υποστηρίζει η ίδια έκθεση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ