Η κρίση έκοψε μέχρι και το ψωμί από τους Έλληνες

 
Η κρίση έκοψε μέχρι και το ψωμί από τους Έλληνες

Ενημερώθηκε: 03/04/17 - 12:10

Η 8ετης κρίση έχει «στραγγίξει» τις δυνατότες των Ελλήνων πολιτών που όσο περνέι ο καιρός περιορίζουν ακόμα περισσότερο τις ανάγκες τους και κόβουν πλέον ακόμα και είδη πρώτης ανάγκης όπως το ψωμί και το γάλα!

Η σοκαριστική διαπίστωση ήρθε να δείξει πως οι Έλληνες πλέον έχουν βρεθεί σε 4ο Μνημόνιο. Μπορεί οι δανειστές να μην το έχουν φέρει ακόμα και η κυβέρνηση να μην έχει υποχωρήσει σε αυτό,αλλά περισσότερο από το 50% των πολιτών έχουν βάλει «μαχαίρι» σε αυτά που κάποτε φαίνονταν αναγκαία. Οι διακοπές πλέον αποτελούν... πολυτέλεια, με την επιβατική κίνηση στην ακτοπλοΐα να έχει καταρρεύσει κατά 37%.

Από τον αγώνα δρόμου των νοικοκυριών δεν πρόκειται να ξεφύγουν ούτε τα τρόφιμα. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως ειδικά στα τρόφιμα θα ενταθεί η τάση για αναζήτηση προϊόντων που πωλούνται με προσφορά ή σε χαμηλή τιμή.

Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος (σχεδόν ένας στους δύο) είναι διατεθειμένο μέχρι και να αλλάξει το πρόγραμμά του και τη διατροφή τους, αν βρει καλές προσφορές σε κάτι άλλο από την αρχική του λίστα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, οκτώ στους δέκα καταναλωτές κυνηγούν πλέον τις προσφορές και εκπτώσεις που παρέχουν τα σουπερ μάρκετ. Πιο ενεργά ωστόσο κυνηγούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στα ράφια των αλυσίδων, οι καταναλωτές που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες και άρα υψηλότερη δαπάνη (π.χ. οικογένειες με παιδιά), προκειμένου να αποκομίσουν μεγαλύτερη αξία.

«Καμπανάκι» για την κατανάλωση

Η πτώση στο λιανεμπόριο έχει χτυπήσει σήμα κινδύνου, καθώς με βάση στοιχεία της εταιρείας IRI, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου η πτώση στο λιανεμπόριο ανήλθε στο 15%, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις για όλο το 2017 οι πωλήσεις οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ αναμένεται να μειωθούν κατά 3,6% σε σύγκριση με το 2016.

Ζητούμενο πλέον είναι η αναστροφή της ύφεσης και η επιστροφή στην ανάπτυξη, προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση και να ανακάμψει η αγορά. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ σημείωσε μάλιστα, πως «Θα πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες κατευθύνσεις, ώστε οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, καθώς και ο κρατικός μηχανισμός να γνωρίζουν τους συγκεκριμένους στόχους. Να προχωρήσουμε σε δημιουργία Εθνικής Βιομηχανικής Πολιτικής που θα έχει ιεραρχικό ρόλο στις κλαδικές προτεραιότητες και θα ενισχύει τις επενδύσεις».

Τέλος, ο κ. Ευάγγελος Καλούσης υπογράμμισε τη σημασία της ύπαρξης σταθερού επιχειρηματικό περιβάλλοντος, το οποίο δεν θα αλλάζει κάθε φορά που υπάρχει εναλλαγή στην εξουσία. «Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι το σταθερό οικονομικό, φορολογικό αλλά και διοικητικό περιβάλλον, καθώς και η ενδυνάμωση των συνεργασιών όλων των εταίρων σε όλα τα επίπεδα. Η συνεχής σύνδεση κι ενδυνάμωση με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι θα αποτελέσει ένα σημαντικό μέρος της αναπτυξιακής προσπάθειας μας», ανέφερε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημαντικά για τη διαπραγμάτευση τα επόμενα 24ωρα

«Θυσίες» της κυβέρνησης στον βωμό της επιστροφής της Τρόικα

Πως το κράτος βάζει χέρι στα εισοδήματα των Ελλήνων