Ηλεκτρική ενέργεια: Πονοκέφαλος η ρήτρα αναπροσαρμογής

 
Πονοκέφαλος η ρήτρα αναπροσαρμογής

Ενημερώθηκε: 21/04/22 - 18:21

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Από τις υψηλότερες χονδρικές τιμές ρεύματος έχει η Ελλάδα. Ακόμη και πριν τον πόλεμο η Ελλάδα το 2021 είχε την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή στο ρεύμα. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη σήμερα λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος επηρεάζει την λιανική τιμή ρεύματος που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές.

Oι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την τιμή του φυσικού αερίου και του άνθρακα καθώς είναι μεταξύ των κορυφαίων πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. Ο αντίκτυπος στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας διαφέρει από χώρα σε χώρα. Τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό με 211,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ακολουθεί η Ιταλία με 210,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αναμένουμε πως και πως την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε τον Μάιο για να δούμε αν πρόκειται να αποφασιστούν ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά της ενέργειας σε συλλογικό επίπεδο. Σε διαφορετική περίπτωση θα ληφθούν εθνικά μέτρα. Το Μέγαρο Μαξίμου ήδη σκέφτεται εναλλακτικές προτάσεις για την μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στα νοικοκυριά η λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής. Είναι μια ρύθμιση που τέθηκε σε εφαρμογή τον προηγούμενο Αύγουστο και έχει οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος καθώς οι εταιρείες μετακυλούν το επιχειρηματικό τους ρίσκο στους καταναλωτές. Πιο συγκεκριμένα, οι πάροχοι μετακυλούν το σύνολο των αυξήσεων του κόστους προμήθειας.

Παράπονα για τους φουσκωμένους λογαριασμούς εκφράζουν ακόμη και μερικοί καταναλωτές που είχαν προσυμφωνημένα συμβόλαια, καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις πολιτών που διαπίστωσαν ότι οι εταιρείες μονομερώς μετέβαλαν το κόστος. Ήδη υπάρχουν προσφυγές στα δικαστήρια για την ρήτρα αναπροσαρμογής, τόσο ατομικές όσο και ομαδικές.

Αίτημα πολιτών και φορέων είναι να μπει πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής ώστε να αποφευχθούν πιθανά φαινόμενα κερδοσκοπίας αλλά και να είναι διαχειρίσιμο το κόστος για τα νοικοκυριά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχουμε μια νέα γενιά χρεών, τα οποία θα αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και ένα νέο κίνημα “δεν πληρώνω” τα οποία θα δημιουργήσουν προβλήματα δημοσιονομικού χαρακτήρα αλλά και προβλήματα στους ίδιους τους παρόχους.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.