Κακοκαιρία Daniel: Κίνδυνος για Τρόφιμα, Επιχειρήσεις και Οικονομική Σταθερότητα

 
Κακοκαιρία Daniel:  Κίνδυνος για Τρόφιμα, Επιχειρήσεις και Οικονομική Σταθερότητα

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 10/09/23 - 22:02

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία έχουν πολυδιάστατες επιπτώσεις, επηρεάζοντας τόσο τον κοινωνικό όσο και τον οικονομικό τομέα. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η Θεσσαλία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εθνικής οικονομίας, συνεισφέροντας περίπου 5,5% στο συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).

Οι πλημμύρες προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στις υποδομές, όπως σε δρόμους, γέφυρες, κτίρια και υδροδοτικά έργα που για την ανακατασκευή τους απαιτούνται σημαντικά χρηματικά ποσά. Επιπλέον οι αγροτικές καλλιέργειες και τα γεωργικά μηχανήματα υπέστησαν σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα να προβλέπεται μείωση της γεωργικής παραγωγής. 

Οι πλημμύρες επηρέασαν και τον κτηνοτροφικό κλάδο 

Η σταθερή ζήτηση για τρόφιμα πρώτης ανάγκης σε συνδυασμό με την μειωμένη προσφορά προϊόντων από την Θεσσαλία, θα δημιουργήσει αδυναμία κάλυψης της ζήτησης της εγχώριας αγοράς και θα οδηγήσει στην αύξηση εισαγωγών. Αυτό αποτελεί μια ακόμη πρόκληση για τους καταναλωτές που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερα κόστη διαβίωσης καθώς θα δουν αυξήσεις όχι μόνο στα αγροτικά προϊόντα αλλά και  σε προϊόντα όπως το κρέας, το γάλα, τα τυριά. 

Το πλήγμα στην  επιχειρηματικότητα

Οι επιχειρήσεις στην περιοχή αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις όπως η καταστροφή εγκαταστάσεων, η απώλεια εμπορευμάτων, η  αναγκαστική (λόγω των ζημιών) προσωρινή παύση λειτουργίας τους. Στις περιπτώσεις αυτές σοβαρές επιπτώσεις θα υπάρξουν και στην απασχόληση, καθώς οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες ενδέχεται να μειώσουν το προσωπικό τους ή να κλείσουν εξ ολοκλήρου. 

Ασήκωτος ο λογαριασμός  

Φαίνεται ότι ο προϋπολογισμός θα αντιμετωπίσει σημαντικές πιέσεις. Το άμεσο δημοσιονομικό κόστος, χωρίς να συμπεριληφθούν οι αποζημιώσεις, εκτιμάται ότι φτάνει περίπου τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό κόστος ανακατασκευής και αποκατάστασης θα υπερβεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, συν τα διαφυγόντα έσοδα για την εθνική οικονομία για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθεί η παραγωγή και παραγωγικότητα όλων των κλάδων δραστηριότητας στα προ- των πλημμυρών επίπεδα.

Επιπλέον, γίνονται προσπάθειες για τον εντοπισμό χρηματοδοτικών πόρων από διάφορες πηγές, όπως η ανακατανομή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, καθώς και η λήψη δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο επίκουρος καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Παναγιώτης Ξένος δήλωσε στο thepressroom.gr «Εάν είχαμε ήδη θέσει σε λειτουργία την τελευταία  δεκαετία έναν ασφαλιστικό μηχανισμό για τις φυσικές καταστροφές σε μορφή ΣΔΙΤ, η χώρα θα διέθετε σήμερα αποθεματικά της τάξης των 1,5-2 δισ. ευρώ και τουλάχιστον άλλα τόσα κεφάλαια σε αντασφαλιστικές καλύψεις (τα τετραπλάσια από το κόστος της σημερινή καταστροφής κατά τον καθηγητή Λέκκα)».

Μέσο-μακροπρόθεσμα λόγω της αύξησης των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής το κόστος των φυσικών καταστροφών θα αυξάνεται συνεχώς. Αυτό επηρεάζει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά με τα  κράτη να πρέπει να διαθέτουν σημαντικά ποσά για την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών δαπανών, τα οποία μπορούν να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος και τον προϋπολογισμό. 

  • Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ