Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018: Ποιες παγίδες κρύβει;

 
Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018 - Ποιες «παγίδες» κρύβει;

Ενημερώθηκε: 22/11/17 - 02:44

Κατατέθηκε στη Βουλή, στις 18.00, ο προϋπολογισμός του 2018, και συγκεκριμένα στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Βούτσης

«Εύχομαι ο επόμενος προϋπολογισμός να είναι καλύτερος», εξέφρασε ο κος Βούτσης την ώρα που του έδινε ο κος Χουλιαράκης το ηλεκτρονικό «στικάκι» με τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, έσπευσε αμέσως να περιορίσει τις εντυπώσεις και να κατευνάσει τον έκπληκτο αναπληρωτή υπουργό λέγοντας «είναι ο καλύτερος μέχρι τον επόμενο που έλεγε και ο Γκάλης».

Όπως ενημέρωσε ο κ. , ο προϋπολογισμός θα συζητηθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις από τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων την Πέμπτη 23/11 και Δευτέρα 27/11. Στην Ολομέλεια θα εισαχθεί την Δευτέρα 18/12 και θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της 22/12.

Έτσι μπήκε η μεσαία τάξη στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Ποιες «παγίδες» κρύβει;

Στο σχέδιο του Προϋπολογισμού το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 3,7% -3,8%του ΑΕΠ (δηλαδή 0,2%-0,3% του ΑΕΠ επιπλέον του μνημονιακού στόχου του 3,5% του ΑΕΠ),ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ προϋπολογίζεται στο 2,5%

Νέες και μεγαλύτερες θυσίες, με αυξήσεις φόρων και περικοπές συντάξεων και επιδομάτων για το 2018, κρύβει το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού. Τα μέτρα είναι «παλαιά», καθώς έχουν ψηφιστεί από τον Μάιο, αλλά θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου ώστε η κυβέρνηση να βάλει στα κρατικά ταμεία 1,15 δισ. επιπλέον από φόρους και να εξοικονομήσει και άλλα 1,4 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών.

Ειδικότερα:

1. Χαµηλοσυνταξιούχοι

Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν το 2018 περικοπή στο ΕΚΑΣ, το οποίο καταργείται οριστικά και για όλους στο τέλος του 2019. Από τον επόμενο χρόνο επίσης, περίπου 200.000 νέοι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 θα στερηθούν το ΕΚΑΣ, οδεύοντας προς τις κατώτατες συντάξεις των 300 ευρώ που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

2. Ελεύθεροι επαγγελµατίες

Θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών μέσω του υπολογισμού των εισφορών επί του αθροίσματος φορολογητέου εισοδήματος και καταβληθέντος εντός του 2017 εισφορών. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του συνολικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος προηγούμενου έτους.

3. Ιδιοκτήτες ακινήτων

Περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και παραμένει τουλάχιστον στα 2,65 δισ. ευρώ, όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε πολλές φθηνές περιοχές.

4. Μισθωτοί και συνταξιούχοι

Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα διαπιστώσουν μια μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο.

5. Τρίτεκνοι – πολύτεκνοι

Μαχαίρι αναμένεται να μπει στο πολυτεκνικό επίδομα (500 ευρώ ανά παιδί) που κοστίζει στον προϋπολογισμό περίπου 250 εκατ. ευρώ και να ενισχυθεί με νέα κριτήρια το επίδομα σε όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά με χαμηλά εισοδήματα.

6. Φορολογούµενοι µε ιατρικά έξοδα

Τέλος η έκπτωση φόρου για πάνω από 1 εκατ. φορολογουμένους. Για να εξοικονομηθεί ποσό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ, η Εφορία στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2018 δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια κ.λπ.

7. Κάτοικοι 32 νησιών

Το ειδικό καθεστώς της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ θα αποτελεί παρελθόν στο τέλος του έτους αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές να παρατείνει τη διάρκειά του για έναν χρόνο ακόμη και φυσικά να βρει περίπου 70 εκατ. ευρώ για να καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα που θα ανοίξει.

8. Νοικοκυριά χωρίς ή µε λιγότερο επίδοµα θέρµανσης

Για να περικοπεί η ετήσια δαπάνη του επιδόματος θέρμανσης κατά 50% τα εισοδηματικά κριτήρια θα γίνουν αυστηρότερα και το ποσό του επιδόματος ανά λίτρο θα περιοριστεί.

ΝΔ: «Προϋπολογισμός λιτότητας και αναπτυξιακής καχεξίας»

9. Φορολογούµενοι που εκµισθώνουν ακίνητα µέσω Airbnb

Αντιμέτωποι με την πληρωμή φόρου έως 45% θα βρεθούν όσοι αποκτούν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb.

10. Οφειλέτες

Ευκολότερα θα χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2018. Ακόμη και αν καθυστερήσουν για μία ημέρα να πληρώσουν οποιαδήποτε νέα οφειλή τους θα βγαίνουν αυτόματα εκτός της ρύθμισης.

11. Ξενοδοχεία

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής ανέρχεται σε:
– 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων
– 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων
– 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων
– 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων
– 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα.