Κατώτατος μισθός: Θα τονώσει τα εισοδήματα ή θα ροκανιστεί από τον πληθωρισμό;

 
Κατώτατος μισθός: Θα τονώσει τα εισοδήματα ή θα ροκανιστεί από τον πληθωρισμό;

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 05/01/23 - 14:41

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Από τον Απρίλιο όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.

Η αύξηση υπολογίζεται κοντά στο 5,5% - 6%, δηλαδή ο νέος κατώτατος μισθός να ανέρχεται στα 751 ευρώ, επίπεδα τα οποία έχουμε να δούμε από την εποχή πριν τα μνημόνια. Να επισημάνουμε ότι υπάρχει παράθυρο για αύξηση του στα επίπεδα της τάξεως του 7% -8%, δηλαδή κοντά στα επίπεδα αύξησης των συντάξεων προκειμένου τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι συνταξιούχοι να αυξήσουν την αγοραστική τους δύναμη η οποία έχει υποχωρήσει αισθητά τον τελευταίο χρόνο λόγω του πληθωρισμού. Με την ακρίβεια να επεκτείνεται όλο και περισσότερο, είναι δύσκολη η εξίσωση για το σε τι ύψος θα κλειδώσει τελικά η αύξηση του κατώτατου μισθού.  Για το 2022 πάντως, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 10%.   

Ποιους επηρεάζει η αύξηση; 

Κατά κύριο λόγο  η νέα αύξηση επηρεάζει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα καθώς και μια σειρά βασικών επιδομάτων. Για παράδειγμα το επίδομα ανεργίας - με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το ύψος της αύξησης - αναμένεται να φτάσει στα 461 ευρώ από τα  438 ευρώ σήμερα. Ο κύριος Γιώργος Βασιλάκης, οικονομολόγος δήλωσε στο thepressroom.gr  «Η αύξηση αυτή κρίνεται επιβεβλημένη για λόγους που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της οικονομικής θέσης της πλειοψηφίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και κρίνεται απόλυτα λογική ως προς το ύψος της τόσο για τους εργοδότες όσο και από τη πλευρά των εργαζομένων. Συμπαρασύρει δε μια σειρά επιδομάτων τα οποία και θα αυξηθούν σαν αποτέλεσμα της σύνδεσης τους με το κατώτατο μισθό.» Επιπλέον σύμφωνα με τον κ.Βασιλάκη θα κινηθούν ανοδικά οι πωλήσεις βασικών αγαθών και υπηρεσιών γιατί η πρόσθετη αγοραστική δύναμη θα διοχετευθεί στη κατανάλωση.

Το στοίχημα 

Η αύξηση του κατώτατου μισθού,  θα συμβάλει στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών ή θα ροκανιστεί από τις νέες πληθωριστικές πιέσεις; Η  προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, είχε σχεδιαστεί με την παραδοχή ότι θα είχε υποχωρήσει η ακρίβεια, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν συμβαίνει. Σε ένα υποθετικό σενάριο όπου ο βασικός μισθός προσέγγιζε τα 800 ευρώ ή ακόμη και τα 900 ευρώ, οι υποχρεώσεις ενός νοικοκυριού κάθε μήνα, συνεχίσουν να παρουσιάζουν αυξητική τάση, ιδίως μάλιστα όσον αφορά τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. 

Σε κάθε περίπτωση όταν μιλάμε για αυξήσεις μισθών, πρόκειται για θετικό μέτρο. Αστερίσκο βέβαια θέτει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ η οποία πρόσφατα δήλωσε ότι «οι μισθοί αυξάνονται, πιθανώς με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αποσταθεροποιηθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες ή οι μισθοί να έχουν πληθωριστικό αποτέλεσμα». Με λίγα λόγια, οι αυξήσεις στους μισθούς επιβαρύνουν τον πληθωρισμό. Είναι γεγονός πως προσπαθούμε να περιορίσουμε την ζήτηση μέσω των αυξήσεων στα επιτόκια. Η πρόκληση εδώ είναι οι αυξήσεις των μισθών να καλύψουν μέρος της απώλειας της αγοραστικής δύναμης των πολιτών για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά τους έξοδα, χωρίς να πυροδοτηθεί η ζήτηση για δευτερεύοντα αγαθά, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε γενικευμένη αύξηση της ζήτησης και οι αυξήσεις των επιτοκίων ως μια προσπάθεια περιορισμού του πληθωρισμού θα αποδειχθούν άκαρπες.  

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ