Λίγο πριν την αξιολόγηση το ΔΝΤ κάνει πάλι δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα

 
Λίγο πριν την αξιολόγηση το ΔΝΤ κάνει πάλι δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 11/10/17 - 10:49

Συνεχίζει την τακτική του «μαστίγιου και καρότου» το ΔΝΤ με την Ελλάδα, με τις προβλέψεις της Ουάσιγκτον να δείχνουν και πάλι νέες απαιτήσεις. Το ΔΝΤ που με την καταστροφική πολιτική του και τις συνεχόμενες λάθος προβλέψεις του που έφεραν την Ελλάδα στον πάτο της καταστροφής επανέρχεται λίγο πριν την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης.

διαπραγμάτευσης

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Γιώργος Χουλιαράκης

Κριστίν Λαγκάρντ

Αλέξης Τσίπρας

Το πρώτο μέρος της της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ θα έρθει το Σάββατο 14 Οκτωβρίου όπου οι κ.κ. και θα συνομιλήσουν με την στα πλαίσια της Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Σειρά παίρνει ο πρωθυπουργός που θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ.

δανειστών

οικονομία

Περίπου 2 εβδομάδες πριν έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια των και πάλι στην Αθήνα, το ΔΝΤ προχωράει σε προβλέψεις για την ελληνική . Με τις συνεχόμενες άστοχες και καταστροφικές προβλέψεις που έχει κάνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια, ερωτηματικό αποτελεί τι στάση θα κρατήσει η κυβέρνηση που δείχνει να μην έχει αποφασίσει ακόμα αν θέλει ή όχι την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό Πρόγραμμα.

Μόλις το βράδυ της Τρίτης το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ελλάδος θα αυξηθεί το 2018 κατά 2,6% έναντι 2,4% που προβλέπει η κυβέρνηση στο σχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα. Για φέτος το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,8%.

Το ΔΝΤ, ωστόσο, θεωρεί πως σταδιακά η δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα εξασθενήσει και πως η Ελλάδα το 2022 θα καταγράψει ανάπτυξη μόλις 1%. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η Ελλάδα θα αναπτύσσεται ετησίως με ρυθμό 1,5% από το 2021 έως και το 2024. Στην ίδια έκθεση (World Economic Outlook) το ΔΝΤ εκτιμά πως η ανεργία θα μειωθεί από το 22,3% εφέτος στο 20,7% το 2018, όταν το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018 προβλέπει πως η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 22% εφέτος στο 20,8% το 2018. Όσον αφορά στον πληθωρισμό το Ταμείο εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί εφέτος σε μέσα επίπεδα στο 1,2% και θα αυξηθεί οριακά στο 1,3% το 2018, όταν το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018 αναφέρει πως ο τιμάριθμος θα ανέλθει στο 0,7% εφέτος και στο 1,2% το 2018.

Σειρά αναμένεται να πάρουν σήμερα Τετάρτη οι δημοσιονομικές προβλέψεις του Ταμείου που αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερες για την χώρα μας. Φυσιολογικό, αν θέλει το ΔΝΤ να προβάλλει νέες ακόμα πιο σκληρές απαιτήσεις κατά την διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης. Από διαρροές στην Ουάσιγκτον ακούγεται πως το ΔΝΤ θα φέρει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,6% αντί για 3,5% που είναι ο στόχος στο 3ο Μνημόνιο, με κάποιους να σημειώνουν πως οι προβλέψεις μπορεί να είναι ακόμα χειρότερες!

Η Ελλάδα σύμφωνα με το ΔΝΤ εξαιτίας της καθυστέρησης των μέτρων που θα έπρεπε να είχαν υιοθετηθεί. Η εκκαθάριση του ποσοστού των «κόκκινων δανείων», οι αποκρατικοποιήσεις και η καθυστέρηση του εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα σε συνδυασμό με τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις στις δυο προηγούμενες αξιολογήσεις έχουν κάνει την Ελλάδα σύμφωνα με το ΔΝΤ να έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση προσδοκιών για την πορεία του ΑΕΠ την περίοδο 2015-2018 σε σχέση με όλα τα κράτη.

Το χτύπημα που έρχεται με τις νέες δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ:

1) Καθώς μέτρα και αντίμετρα που θα επιβληθούν στην Ελλάδα βρίσκονται στα χέρια του ΔΝΤ για την διετία 2019-2020 αναμένεται το Ταμείο πρώτα να κλείσουν τα δυσβάσταχτα μέτρα που έχει απαιτήσει παρά να επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αντίμετρα. Το ΔΝΤ περιμένει να περικοπεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις και να περικοπεί το αφορολόγητο που είναι προγραμματισμένο για το 2020.

2) Τα αντίμετρα κοινωνικού χαρακτήρα που θα έφταναν το 1% του ΑΕΠ για το 2019 με συνολικό κόστος επί του ΑΕΠ του 2020 που θα αγγίζει το 1% φαίνεται πως μας «αποχαιρετούν» και ελπίζουμε να τα ξαναδούμε το 2023! Όταν και πλέον θα έχει μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ.

3) Το χρέος και η ελάφρυνση του γίνεται ακόμα πιο δύσκολη καθώς με την Ευρώπη να μην δίνει κάτι περισσότερο από… υποσχέσεις στην Ελλάδα η παραμονή του Ταμείου συνεχίζει να βρίσκεται εν αμφιβόλω.