Μάριο Ντράγκι: Ψαλίδι 50% στις αγορές τίτλων

ΕΚΤ: Περιορισμός στις αγορές, με στόχο τα χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού
Ενημερώθηκε: 26/10/17 - 17:41

ΕΚΤ: Τον περιορισμό στις αγορές τίτλων στο ποσόν των 30 δισ. ευρώ, αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αρχής γενομένης από από την 1η Ιανουαρίου 2018, με δέσμευση να εξακολουθήσει τις αγορές ως το Σεπτέμβριο του 2018. Παράλληλα η ΕΚΤ αποφάσισε, όπως ήταν αναμενόμενο, να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Μάριο Ντράγκι, οι αγορές τίτλων, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase program – APP) θα συνεχιστούν με τον σημερινό μηνιαίο ποσό των 60 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2017. Η ΕΚΤ επιβεβαιώνει ωστόσο ότι διατηρεί τη δυνατότητα να αυξήσει το ποσό ή/και τη διάρκεια του προγράμματος ΑPP, αν επιδεινωθούν οι προοπτικές της οικονομίας στην ευρωζώνη, το επόμενο διάστημα.

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ “το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.” Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι “τα βασικά επιτόκιά της θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού”.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανέφερε πως οι προαναφερθείσες αποφάσεις ελήφθησαν για να διατηρηθούν «οι πολύ ευνοϊκές συνθήκες» που χρειάζονται για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο, που είναι κοντά αλλά λίγο πιο κάτω από το 2%. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιβ Μερς: «Καμπανάκι» ΕΚΤ για τα κόκκινα δάνεια