«Μαστίγιο και καρότο» από Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό χρέος

 
«Μαστίγιο και καρότο» από Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό χρέος

Ενημερώθηκε: 13/06/17 - 14:57

Συνεχίζει ο Ντάισελμπλουμ να υποβάλλει σε «σκωτζέζικο ντους» την ελληνική κυβέρνηση και ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, εντούτοις σημειώνει πως τίποτα δεν πρόκειται να ξεκινήσει αν δεν βγει πρώτα η Ελλάδα από το Πρόγραμμα. Υπομονή δηλαδή μέχρι το 2018 και... βλέπουμε.

Γερούν Ντάισελμπλουμ

Ο φαίνεται πως ήδη έχει καταστρώσει την στρατηγική του ενόψει Eurogroup την ίδια στιγμή όπου η ελληνική κυβέρνηση παίζει το τελευταίο της χαρτί για να μην καταρρεύσει σαν «χάρτινος πύργος» το αφήγημά της.

Στην ενημερωτική επιστολή προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο υπογραμμίζεται πως βάση των συζητήσεων είναι οι αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου του 2016 με την επισήμανση ότι η εφαρμογή των μέτρων, εφόσον συμφωνηθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια, θα γίνει μετά τον Αύγουστο του 2018.

Eurogroup

Συγκεκριμένα ο κ Ντάισελμπουμ σημειώνει: «Το θα έχει περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Στη συνέχεια το Eurogroup θα συζητήσει για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για την βελτίωση αυτής.

Και συνεχίζει: «Το ελληνικό Κοινοβούλιο έδωσε την συγκατάθεσή του στις 19 Μάϊου για ένα μεγάλο κομμάτι των εφαρμοστικών νόμων που αφορούν τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τα οποία έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. Το ολλανδικό Κοινοβούλιο έχει ενημερωθεί σε γενικές γραμμές σχετικά με το περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων. Οι ελληνικές αρχές εργάζονται τώρα για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που υπολείπονται και το Eurogroup θα λάβει την σχετική ενημέρωση».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ντάισελμπλουμ επισημαίνει πως «ο ESM πρόκειται να υποβάλει προτάσεις σχετικά με το εύρος και την μορφή που θα λάβει η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Η εκταμίευση θα συντελεστεί μόνον εφόσον από την οριστική έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι το ελληνικό πρόγραμμα κινείται σε ικανοποιητικό βαθμό σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τα προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί».

ΔΝΤ

Σε ο,τι αφορά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπενθυμίζει τις «δύο σημαντικές προϋποθέσεις» που έχει θέσει για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. «Ο πρώτος όρος ήταν η δέσμη μέτρων. Ο δεύτερος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για το θέμα αυτό θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις στο Eurogroup», επισημαίνει.

Όπως σημειώνει «πρόσφατα ο ESM εισήγαγε έναν αριθμό βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Επίσης το Eurogroup υπογράμμισε τον Μάϊο του 2016 την ετοιμότητά του για την λήψη μεσο/μακροπρόθεσμων μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 και υπό τον όρο ότι το πρόγραμμα θα έχει εφαρμοστεί στο σύνολό του».

Και καταλήγει: «προκειμένου να συμπεριληφθούν αυτά τα μέτρα στην ανάλυσή του για την βιωσιμότητα του χρέους, είναι ίσως αναγκαία για το ΔΝΤ η συγκεκριμενοποίηση των ρυθμίσεων που μνημονεύονται στην δήλωση του Eurogroup της 25ης Μαΐου. Η (ολλανδική) κυβέρνηση είναι ανοιχτή ως προς το θέμα αυτό ενόσω τα πιθανά μέτρα δεν πηγαίνουν πιο μακριά από αυτά που συμφωνήθηκαν στην δήλωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο «μπλόκο» στους πλειστηριασμούς κατοικιών κάτω των 300.000 ευρώ

Bloomberg: «Πόρτα» και από την ΕΚΤ στην Ελλάδα για το πρόγραμμα «ανάσα»

Η πρόταση Λαγκάρντ συμβιβάζει ΔΝΤ και Ευρώπη για την Ελλάδα