Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση στο χθεσινοβραδινό Euro Working Group για τα κρατικά "φέσια"

 
Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση στο χθεσινοβραδινό Euro Working Group

Ενημερώθηκε: 05/09/17 - 03:28

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρέθηκε η κυβέρνηση στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Euro Working Group.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα νεώτερα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, σύμφωνα με τα οποία τα κρατικά «φέσια» όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν κατά 343.000.000 ευρώ τον Ιούλιο!

Ετσι, οι προσδοκίες της κυβέρνησης, ότι θα μπορούσε να εκταμιευθεί η υποδόση των 800.000.000 ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ώστε να παρουσιαστεί ως μία ακόμα επιτυχία του οικονομικού επιτελείου, κινδυνεύουν να μείνουν ανεκπλήρωτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταίροι μας τόνισαν τις σημαντικές καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και στη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ενώ διατύπωσαν αντιρρήσεις για σημεία του εργασιακού νομοσχεδίου, που είναι ήδη στη Βουλή.

Η συνεδρίαση του Euro Working Group συνεχιζόταν ως αργά χθες το βράδυ, με στόχο να διαμορφωθεί η ατζέντα του άτυπου Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου και να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των επικεφαλής των πιστωτών στην Αθήνα τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα δείχνουν ότι το σύνολό τους αυξήθηκε τον Ιούλιο στα 5,435 δισ. ευρώ (εκ των οποίων, 1,521 δισ. ευρώ προέρχονται από εκκρεμείς επιστροφές φόρων), έναντι 5,092 δισ. ευρώ τον Ιούνιο (εκ των οποίων, 1,252 δισ. ευρώ από εκκρεμείς επιστροφές φόρων).

"Έτρεξαν"οι πληρωμές υποστηρίζει το Γενικό Λογιστήριο

Από το Γενικό Λογιστηριο του Κράτους, πάντως, διαβεβαιώνουν, ότι τον Αύγουστο οι πληρωμές "έτρεξαν" κι ως εκ τούτου στο τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε πιάσει το στόχο πληρωμών 1,2 δισ ευρώ, που θα μας ανοίξει το δρόμο για τη δεύτερη υποδόση των 800 εκ. Ευρώ προς το τέλος Οκτωβρίου

"Πράσινο φως" για την έξοδο της Ελλάδος από τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος

Η έξοδος της Ελλάδος από τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος ξεκίνησε μετά την χθεσινή συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Economic and Financial Committee – EFC), οι οποίοι και έδωσαν το «πράσινο φως».
Η EFC στη θετική εισήγησή της υιοθέτησε τη σχετική πρόταση της Κομισιόν, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο από τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

Η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί μεσα στον μήνα από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper).

Ο τερματισμός της Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος για τη χώρα μας έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί για πολλές δεκαετίες στο ασφυκτικό καθεστώς των Μνημονίων και θα βρίσκεται υπό στενή μόνιμη επιτήρηση ώσπου να αποπληρώσει το 75% του χρέους προς τους Ευρωπαίους πιστωτές της.

Εξάλλου, από τις δύο βασικές παραμέτρους της Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος δηλαδή το έλλειμμα και το χρέος, μόνο το πρώτο πρόβλημα έχει ξεπεραστεί, σε αντίθεση με το μεγάλο «αγκάθι» του χρέους.

Η πόρτα για την έξοδο από την επιτήρηση στο πλαίσιο της Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος άνοιξε με την επίτευξη πλεονάσματος ύψους 0,7% του ΑΕΠ πέρυσι. «Η αποκλιμάκωση του ελλείμματος στην Ελλάδα από το 2009 ως σήμερα υπήρξε εντυπωσιακή... Αξίζουν συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό», είχε τονίσει τον Ιούλιο ο κ. Μοσκοβισί.

Πλέον μόνο τρία κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα παραμείνουν στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Πρόκειται για τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά την έκρηξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2011 οι χώρες που βρέθηκαν σε ΔΥΕ είχαν φθάσει τις 24.