Μοσκοβισί: «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα»

 
Μοσκοβισί:  «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα»

Ενημερώθηκε: 27/04/16 - 21:22

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο Συζήτησης για την Ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕτΕπ) και το γενικότερο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ για την υποστήριξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ.


Ο Δημ. Παπαδημούλης, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) στην οποία είναι Τακτικό Μέλος και ενώπιον του Επίτροπου αρμόδιου για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εισηγητή, τον κ. Πιρίνσκι, για την έκθεσή του. Και απευθυνόμενος στον κ. Μοσκοβισί και στον κ. Χόγιερ, να πω ότι η βασική ιδέα της γνωμοδότησης της Επιτροπής μας είναι ότι χρειάζομαστε επειγόντως περισσότερες επενδύσεις και στροφή σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Ιδιαίτερα στις χώρες που μαστίζονται από μεγάλη ύφεση, υψηλή ανεργία και μεγάλη μείωση επενδύσεων, όπως η χώρα μου η Ελλάδα. Η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει και το πρόσθετο πρόβλημα του προσφυγικού, όπως σωστά σημείωσε ο Επίτροπος Μοσκοβισί.
Η εμμονή σε μια τυφλή, δογματική λιτότητα βλάπτει και την οικονομία και τη δημοκρατία αλλά και την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή. Και χρειάζεται πιο αποτελεσματική και συνδυασμένη δράση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του "Ταμείου Γιούνκερ" όπως ονομάστηκε, και των ιδιωτικών κεφαλαίων και των διαρθρωτικών κονδυλίων, για να έχουμε μία ισχυρότερη στροφή στην ανάπτυξη.
Κ. Μοσκοβισί, το τελευταίο που χρειάζεται αυτήν την ώρα η Ευρώπη είναι αστάθεια ή αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα. Γι' αυτό και σας καλώ η Κομισιόν να παίξει ενεργότερο ρόλο έτσι ώστε οι εξωπραγματικές απαιτήσεις του ΔΝΤ, που απειλούν με αστάθεια το ΝΑ άκρο της Ευρώπης, να μην επιτρέψουν να ξαναζήσουμε την περιπέτεια του τελευταίου καλοκαιριού. Ευχαριστώ».

Στη συνέχεια, ο Πιερ Μοσκοβισί, απάντησε στον Δημ. Παπαδημούλη ως εξής:

«Για την Ελλάδα, επειδή ετέθη το θέμα, κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη της Κομισιόν, είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν. Αλλά ήδη έχουν γίνει πολλά. Δεν πρέπει να κάνουμε σα να έχει προκύψει νέα κρίση η οποία μπορεί να ξεσπάσει, ενώ έχει υπάρξει μεγάλη προσέγγιση στον καθορισμό των αναγκαίων μέτρων, των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και έχω κάθε ελπίδα ότι θα καταλήξουμε σύντομα σε αυτή τη συμφωνία. Αυτό τουλάχιστον προσπαθεί να επιτύχει η Κομισιόν με πολύ αποφασιστικότητα. Θα εργαστούμε για το θέμα αυτό με πολλή ψυχραιμία, αντικειμενικότητα και βούληση. Βούληση από κοινού θα έλεγα, ώστε η Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμίσεις και ενισχυμένη να επανέλθει στην ανάπτυξη, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, όπου, φυσικά, το Σχέδιο Γιούνκερ και η δραστηριότητα της ΕτΕπ, είναι βασικής σημασίας».

Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων μίλησε και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα τονίζοντας πως «Πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα κάνουν δυνατή τη διεξαγωγή ενός Eurogroup το συντομότερο».

Ερωτηθείς για τη στάση του ΔΝΤ στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης ανέφερε ότι «οι θεσμοί μπορούν να έχουν διαφορετικές αρχικές απόψεις αλλά πρέπει να εργάζονται από κοινού και η Επιτροπή είναι προσηλωμένη στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ όλων των πλευρών. Και είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα». Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει πως «η πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα» πρέπει να λαμβάνεται υπόψη αλλά και «να γίνει κατανοητό ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την εφαρμογή ενός πραγματικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων».

Ο Π. Μοσκοβισί, υπογράμμισε επίσης την «μεγάλη πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικής σημασία το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί είναι «πρακτικά σύμφωνοι» όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ψηφίσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως είναι «οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, το φόρο εισοδήματος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και στις ιδιωτικοποιήσεις». «Εκεί βρισκόμαστε πραγματικά μόλις ένα βήμα μακριά από τη συμφωνία, αυτό που αναζητούσαμε τόσο καιρό», είπε ο Γάλλος επίτροπος, προσθέτοντας ωστόσο πως «μένουν και άλλα θέματα». Αυτά αφορούν τον καθορισμό ενός «μηχανισμού» που θα είναι «αυτόματος», «θεσμοθετημένος» και που θα επιτρέπει τη «λήψη δράσης» στην περίπτωση που επαληθευτεί η «υπόθεση» ότι αυτά τα μέτρα «δε θα είναι αρκετά για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018». Επιπλέον, ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στη συζήτηση για το χρέος, σημειώνοντας πως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πήρε τη «σωστή απόφαση». «Στο βαθμό που δεν είχαμε φτάσει ακόμα στο τέλος της συζήτησης έπρεπε να καθυστερήσουμε κάποιες ημέρες το Eurogroup», κατέληξε ο επίτροπος, επαναλαμβάνοντας πως πρέπει να υπάρξει εντατική εργασία έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον πρόεδρο του Eurogroup να συγκαλέσει την έκτακτη συνεδρίαση «το συντομότερο δυνατό».