Νέο ντόμινο επιπτώσεων θα δημιουργούσε τυχόν ελλείψεις σε διατροφικά αγαθά

 
Νέο ντόμινο επιπτώσεων θα δημιουργούσε τυχόν ελλείψεις σε διατροφικά αγαθά

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Ενημερώθηκε: 24/03/22 - 10:51

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στην Ρωσία, δημιουργούν φόβο για ελλείψεις βασικών προϊόντων, όπως πχ σε σιτηρά.

Τόσο για την αποφυγή ελλείψεων όσο και για την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας, οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται από το κράτος για ένα τρίμηνο, να καταγράψουν τα αποθέματα τους σε βασικά αγαθά.

Μέχρι τώρα δεν έχουμε παρατηρήσει ελλείψεις, καθώς όσα εμπορεύματα εξακολουθούν να έρχονται στην χώρα μας, είχαν πληρωθεί πριν ξεκινήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εφεξής, η κατάσταση απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή, καθώς οι αναλυτές διεθνών θεμάτων εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει γρήγορα συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Πράγμα το οποίο για την οικονομία σημαίνει, ότι οι τιμές των προϊόντων θα συνεχίσουν να αυξάνονται και πως οι αναταραχές στο εμπόριο θα είναι περισσότερο αισθητές. Ήδη τα πλοία μεταφοράς εμπορευμάτων, αποφεύγουν να διασχίσουν την Μαύρη Θάλασσα λόγω της σύγκρουσης. Η εύρεση εναλλακτικών πηγών προμήθειας των αγαθών και εναλλακτικών διαδρομών, αυξάνει ακόμη περισσότερο το μεταφορικό κόστος άρα και την τελική τιμή που φτάνει στον καταναλωτή.

Η επιβολή πλαφόν ποσοτήτων σε ηλιέλαιο και αλεύρι στις πωλήσεις ανά πελάτη στα ηλεκτρονικά καταστήματα των σούπερ μάρκετ, αν και είναι ένα προληπτικό μέτρο, θα στρέψει τους καταναλωτές στο να πραγματοποιούν περισσότερες δια ζώσης αγορές, για να αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες τόσο λόγω του φόβου μη δημιουργηθούν ελλείψεις,αλλά και του φόβου πως τα βασικά αγαθά όσο περνά ο καιρός, θα ακριβαίνουν περισσότερο. Το ζήτημα είναι να μην ακριβαίνουν περισσότερο από το κόστος αντικαταστάσεως, ώστε να αποφεύγεται η αισχροκέρδεια .

Μία πιθανή επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη δεν είναι κάτι άγνωστο. Το φαινόμενο μας είχε απασχολήσει τόσο κατά την διάρκεια της πανδημίας καθώς και παλαιότερα. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat του 2020, το 31,5% των παιδιών στην Ελλάδα, είναι αντιμέτωπο με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε, είναι στο 24,2%. Επιπλέον, η όλη κατάσταση δυσκολεύει το κοινωνικό έργο που επιτελούν οι τράπεζες τροφίμων.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.

Ακολουθήστε του Thepressroom.gr στο Google news