Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Αθήνας – Θεσμών

 
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Αθήνας – Θεσμών

Ενημερώθηκε: 18/04/16 - 09:51

Ξεκινά σήμερα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων Αθήνας – Θεσμών, με δύο ζητήματα ανοιχτά στην προοπτική να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement ), μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή.

Το πρώτο αφορά στα «κόκκινα δάνεια» αφού η θέση της της κυβέρνησης απέχει πολύ από αυτή των του ΔΝΤ αλλά και της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προ ημερών εξέπληξε ευχάριστα τα στελέχη της κυβέρνησης με την απόφασή του να προσφέρει μια επιπλέον ανάσα ρευστότητας στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

Η πρόταση πάνω στην οποία γίνεται συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια αφορά στην προστασία από την πώληση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους έως 100.000 ευρώ, δάνεια ύψους έως 75.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και προστασία για οφειλές έως 5.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ η διαπραγμάτευση γίνεται με ορίζοντα εξαίρεσης από την πώληση το 1 έτος για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και όσων δανείων επιχειρηματικών ή καταναλωτικών έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Από την άλλη πλευρά οι δανειστές φέρονται να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους σε ότι αφορά την πώληση σε funds εξυπηρετούμενων και μη δανείων, ενώ συμφωνούν να υπάρξει προστασία από την πώληση για στεγαστικά δάνεια με βάση τα όρια του νόμου Κατσέλη, δηλαδή δανειοληπτών που είναι οικονομικά αδύναμοι, αλλά η μεταβατική περίοδος προστασίας από την πώληση να μην είναι η τριετής.

Το δεύτερο «αγκάθι» αφορά στην απόφαση για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Αν δηλαδή οι σχετικές συζητήσεις θα εκκινήσουν αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης ή αν θα αναβληθούν έως ότου η πορεία της οικονομίας επιβεβαιώσει τους στόχους του προγράμματος που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι ή το ΔΝΤ που ζητά και νέα μέτρα.

Ήδη χθες κυβερνητικά στελέχη, αποτιμώντας τις επαφές της ελληνικής πλευράς στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ότι έπεσε στο τραπέζι η πρόταση έξτρα μέτρων ώστε να κλείσει η συμφωνία και με το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στην πρόταση για τα "αναγκαία μέτρα" πέραν των συμφωνηθέντων αν υπάρξουν αποκλίσεις ως το 2018 (πόσο έξω έπεσε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ), και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί όπως τονίζεται από τη κυβέρνηση από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Που συμφωνεί η κυβέρνηση και που διαφωνεί με τους θεσμούς