Ντάισελμπλουμ: Αποκαλύψεις «βόμβα» για Τσίπρα, Βαρουφάκη και Σαμαρά

 
Ντάισελμπλουμ: Αποκαλύψεις «βόμβα» για Τσίπρα, Βαρουφάκη και Σαμαρά

Ενημερώθηκε: 12/01/18 - 14:22

Ντάισελμπλουμ: Γεμάτη αποκαλύψεις ήταν η εκτενής συνέντευξη του ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αλλά και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος αναφέρθηκε στις σχέσεις τους με την Ελληνική ηγεσία αλλά και τα λάθη που παραδέχτηκε πως έγιναν.

Ευρωζώνη

«Ένας Έλληνας φίλος, μου χάρισε ένα μπουκάλι ούζο πριν από λίγο καιρό. Αυτό το μπουκάλι βρίσκεται στο γραφείο μου. Είναι κλειστό. Τον Αύγουστο, τη μέρα που η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα αυτό το μπουκάλι ούζο θα αδειάσει», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας χθες στο London School of Economics για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η .

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα του Ολλανδού πολιτικού στη θέση του επικεφαλής, καθώς τον διαδέχεται ο πορτογάλος Μάριο Σεντένο και έκανε έναν απολογισμό παραδεχόμενος ότι έχει κάνει λάθη, ενώ τόνισε ότι έχει μετανιώσει για ορισμένα πράγματα ενώ δεν δίστασε να ζητήσει συγγνώμη για παλιότερη δήλωση του με την οποία υποστήριζε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ξοδεύουν τα χρήματα τους σε ποτά και γυναίκες.

Πολλά τα λάθη

Το πρώτο και κυριότερο λάθος που παραδέχτηκε είναι ότι σε ολόκληρη την ευρωζώνη διασώθηκαν οι τράπεζες σε βάρος των φορολογουμένων. «Το λέω αυτό έχοντας το πλεονέκτημα της ύστερης θεώρηση των πραγμάτων», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας με νόημα «να μην ξαναπάρουμε αυτό το δρόμο. Είναι ένα πολύ αρνητικό κίνητρο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα

Επιπλέον δήλωσε ότι ήταν λάθος του που επέτρεψε τα δύσκολα μέτρα να μην μπουν στην αρχή του μνημονίου. «Όταν το δεύτερο πρόγραμμα έφτασε στο τέλος του, δηλαδή στο τέλος του 14, υπήρχαν ακόμη πολλά αμφιλεγόμενα πράγματα να γίνουν. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε το πολιτικό σθένος να τα προωθήσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Συγνώμη για την δήλωση «ο νότος ξοδεύει τα χρήματα του σε ποτά και γυναίκες»

Παράλληλα σε σχετική ερώτηση του καθηγητή Κέβιν Φέδερστον ο οποίος και συντόνιζε την συζήτηση είπε ότι έχει μετανιώσει γιατί σε συνέντευξη του, τον Μάρτιο του 17 είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ξοδεύουν χρήματα σε ποτά και γυναίκες».

Συνεργάζομαι πολύ καλά με την σημερινή κυβέρνηση

Για τη σημερινή κυβέρνηση είπε ότι μετά την κρίση του 15 συνεργάζεται πολύ καλά μαζί της και ότι είναι πλέον «πολύ αφοσιωμένη να ξαναφέρει την Ελλάδα οικονομικά και πολιτικά στην καρδιά της ευρωζώνης.»

Οι μεγάλες προκλήσεις για την ευρωζώνη

Ανταγωνιστικότητα και δημιουργία μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων είναι οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ. Την κύρια ευθύνη για την ανταγωνιστικότητα την έχουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τον Ολλανδό πολιτικό ενώ για την ευρωζώνη σημείωσε πως «έχει ξεμείνει από εργαλεία και αν δημιουργηθεί μια μεγάλη κρίση τα επόμενα δύο τρία χρόνια δεν θα μπορέσει να την διαχειριστεί». Τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και της ενοποίησης των αγορών κεφαλαίων.

Το «μαύρο» κεφάλαιο του Γιάννη Βαρουφάκη

Τόνισε ότι στους πέντε μήνες της υπουργίας Βαρουφάκη, καταθέσεις και επενδύσεις άρχισαν να φεύγουν από την Ελλάδα με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση της ελληνικής οικονομίας. Διέκρινε ότι δεν είχε ποτέ προσωπικό πρόβλημα μαζί του, υπήρξε όμως σοβαρό θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών και του κ. Βαρουφάκη. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά τόνισε μετά το Eurogroup της Ρίγας « ήταν φανερό πως δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόοδος» και οι συνάδελφοι άρχισαν να μιλούν για ένα Plan Β δηλαδή για Grexit. «Εγκατέλειπαν την Ελλάδα. Αυτό ήταν τρομερό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Σημείωσε δε ότι μετά απ’ αυτή την εξέλιξη «τηλεφώνησα στον Αλέξη Τσίπρα και του εξήγησα την κατάσταση. Του είπα ότι όπως έχουν τα πράγματα δεν θα μπορούσα να περάσω μια συμφωνία και να πετύχω έναν συμβιβασμό και του ζήτησα αν μπορούσε να κοιτάξει αυτό το θέμα. Και αυτό το κοίταξε», τόνισε με νόημα ο κ. Ντάισελμπλουμ προκαλώντας την θυμηδία του κοινού.

Ντάισελμπλουμ στους FT: «Ακραία» κάποια μέτρα που πήραμε στην Ελλάδα

Ένας από τους επιφανέστερους υπεύθυνους χάραξης οικονομικής πολιτικής της ΕΕ προειδοποίησε, με την αποχώρησή του, πως η ευρωζώνη εξακολουθεί να μην είναι «ανθεκτική στα σοκ». Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, παρά τα πέντε χρόνια κατά τα οποία ο ίδιος βρισκόταν στο «τιμόνι» διχαστικών διασώσεων και σημαντικών βημάτων πολιτικής.

«Αν εκδηλωνόταν ένα οικονομικό σοκ αυτή τη χρονιά, πολλές από τις χώρες μας και η νομισματική ένωση συνολικά δεν είναι προετοιμασμένες», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Ντάισελμπλουμ, οι κυβερνήσεις πλοηγήθηκαν στις χειρότερες κρίσεις κρατικού χρέους, περιλαμβανομένων των διασώσεων της Κύπρου και της Ελλάδας. Η ΕΕ δημιούργησε επίσης την Τραπεζική Ένωση της ευρωζώνης, ένα project που στόχο είχε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωστία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του μπλοκ, το οποίο ο κ. Ντάισελμπλουμ θεωρεί το μεγαλύτερο επίτευγμα της θητείας του.

Τα επιτεύγματα της Τραπεζικής Ένωσης «είναι τεράστια», δήλωσε. «Ανάγκασε τις τράπεζες να αρχίσουν πραγματικά να ξεκαθαρίζουν το χάλι, να κοιτάξουν τους ισολογισμούς τους, να αναλάβουν τις ζημίες τους, να αυξήσουν τις προβλέψεις τους, να πουλήσουν χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων, να πάνε στις αγορές και να φέρουν νέα κεφάλαια».

Πηγή: Εuro2day