Ο δάσκαλος από το Κιλκίς και η «Νίκη» που αν και δεν ήρθε ξάφνιασε

 
niki-natsios

Ενημερώθηκε: 25/05/23 - 18:22

Για λίγους ψήφους το Δημοκρατικό Πατριωτικό Μέτωπο "Νίκη" δεν πέρασε το φράγμα του 3% για να μπει στη Βουλή, ξαφνιάζοντας τους πάντες. Τα Μέσα άρχισαν να ασχολούνται μαζί του όταν έγινε γνωστό ότι η ανιψιά του Όσίου Παΐσίου η εκπαδευτικός Μαρία Ενζεπίδη θα ήταν υποψήφια.

Και όμως, όσοι δημιούργησαν και οργάνωσαν τη "Νίκη" μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και το ξέσπασμα της πανδημίας είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους στηριζόμενοι, κυρίως στο αντιεμβολιαστικό κίνημα που είχε πάρει διαστάσεις στους κόλπους των μοναστικών κοινοτήτων, της Εκκλησίας και των παραεκκλησιαστικών κινήσεων.

Ο πρόεδρός του, Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος από το Κιλκίς όλα αυτά τα χρόνια προβλήθηκε ιδιαίτερα από Μέσα μητροπόλεων και μονών εμφανίζοντας τον εαυτό του ως υπερασπιστή της ορθόδοξης ηθικής. Οι θέσεις του ήρθαν σε σύγκρουση με αυτές του κ.Βελλόπουλου και αυτό φάνηκε αμέσως μετά τις εκλογές όπου η Εθνική Λύση κατηγόρησε ευθέως τη "Νίκη" ότι δημιουργήθηκε από τη Ν.Δ για να του φράξει τον δρόμο με τη "Νίκη" να του απαντά ότι πουλούσε επιστολές του Χριστού…

Η "Νίκη" ιδρύθηκε το 2019 στη Θεσσαλονίκη και πήρε το υψηλότερο ποσοστό του στην Πιερία με 7,46%, στην Πέλλα 6,13%, στη Β’ Θεσσαλονίκης 5,62%, στη Χαλκιδική 5,38%, στη Δράμα 5,33% και στο Κιλκίς 5,27%.

Η ΝΙΚΗ στην προεκλογική περίοδο, μιλούσε για κατάργηση της συμφωνίας των Πρεσπών, κατά των αμβλώσεων, κατά των μεταναστών, τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, βεβαίως κατά των εμβολίων, και στήριξη κάθε τι εθνικιστικού.

Αν και η επίσημη Εκκλησία αγνόησε τον ιδρυτή Νατσιό, δεν κατάφερε να περιορίσει την επιρροή του στους κόλπους της. Ειδικά στα μοναστήρια της Βορείου Ελλάδος, τα οποία πρωτοστάτησαν κατά των εμβολίων, τα οποία συντάχτηκαν με τη ΝΙΚΗ. Παλαιοημερολογίτες αλλά και παραεκκλησιαστικές οργανώσεις βρέθηκαν να στηρίξουν το συγκεκριμένο κόμμα. Ο κ. Νατσιός, τακτικός επισκέπτης του Αγίου Όρους, έλαβε την ευλογία επιφανών γερόντων, γνωστών μονών που είχαν πρωτοστατήσει κατά των εμβολίων αλλά και στον αγώνα υπέρ των Ρώσων στην κρίση με την Ουκρανία.

Στις περιοχές όπου συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά δεν είναι τυχαίο ότι επί τρία χρόνια οι αντιεμβολιαστές είχαν αναπτύξει το δικό τους κίνημα. Εκτός της Πέλλας, της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Δράμας και του Κιλκίς, η Νίκη άγγιξε ή ξεπέρασε το 3,5 στον 'Εβρο την Καβάλα, τις Σέρρες, την Ημαθία, τη Φλώρινα, την Κοζάνη, τα Γρεβενά, το Καρπενήσι, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, Κόρινθο, την Αχαΐα.

Σε όλες αυτές τις περιοχές οι αντιεμβολιαστέςσυντάχθηκαν με τον κ. Νατσιό, παρακολουθούσαν τους λόγους του, όπως επίσης και άτομα τα οποία βρίσκονταν κοντά στους ναούς είπε ως νεωκόροι είτε ως βοηθοί στο κοινωνικό τους έργο.

*Για την ιστορία η ανιψιά του Παΐσιου, υποψήφια στα Γιάννινα έλαβε 2.446 ψήφους.

Η επίσημη Εκκλησία απέφυγε να σχολιάσει τα αποτελέσματα και να ασχοληθεί με τον κ. Νατσιό.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως ο οποίος ξέσπασε κατά των φονταμενταλιστών και των παραεκκλησιατικών. Ο κ. Ανθιμος κάνει λόγω δράση υπέρ συγκεκριμένων κομμάτων και πολιτικών "φονταμεταλιστών, μοναστικών κοινοτήτων και παραεκκλησιατικών οργανώσεων: “Η συγκεκριμένη επικίνδυνη πρακτική η οποία, σε μια πολιτική διαδικασία, προτάσσει το θρησκευτικό συναίσθημα έναντι της πολιτικά ιδεολογικής οικειότητος, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανατροφής φονταμενταλιστών και φανατικών ή υπάκουων πολιτικών στελεχών”.

Ο μητροπολίτης κάνει λόγο για προκλητικές και φαύλες διεργασίες εντός της μουσουλμανικής μειονότητος, δείχνοτας το τουρκικό προξενείο, ενώ κατηγορεί και την διακομματική επιτροπή για το πόρισμα στο οποίο έχει καταλήξει για την Ανάπτυξη της Θράκης.Το πόρισμα ,όπως τονίζει" εξόκειλε τελικά, σε άλλοθι απενοχοποίησης των Κομμάτων από τις ευθύνες που έχουν απέναντι στην περιοχή”..

Για τα αποτελέσματα στη Ροδόπη, ο κ.Ανθιμοςκατηγορεί και τους φανατικούς που δρουν για προκλητικές παρεμβάσεις μειονοτικών αλλά και μοναστικών και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων: "Ο αντιδημοκρατικός αυταρχισμός, ο ψηφοθηρικός κυνισμός και η εργαλειοποίηση του θρησκευτικού συναισθήματος, ως μέσα για την κατάκτηση αλλότριων στόχων, αποτελούν τεράστιες απειλές για το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία των προσώπων".

Ο κ.Ανθιμος και κατά το παρελθόν έχει αναφερθεί στο ρόλο του τουρκικού προξενείου αλλά και κάποιων παραεκκλησιαστικών οργανώσεων η δράση των οποίων συντηρεί ένα καθεστώς διχασμού για το σύνολο της περιοχής.

Την ανάγκη να εκδώσει ανακοίνωση ένιωσε και ο μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλο οποίος κατηγορήθηκε οτι αναμείχτηκε στις εκλογές για την ενίσχυση του συγκεκριμένου κόμματος.

Προς "αποκατάσταση της αλήθειας" η Μητρόπολη διαψεύδει κατηγορηματικά αυτές τις φήμες τονίζοντας ότι ο μητροπολίτης ουδέποτε υπέδειξε κάτι τέτοιο. Απεναντίας ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους που τον επισκέφθηκαν.

“Επειδή στην πόλη της Έδεσσας κάποιοι μετέφεραν την ανυπόστατη «πληροφορία» πως ο ΣεβασμιώτατοςΜητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ υπέδειξε δήθεν σε πολίτες να ψηφίσουν συγκεκριμένο κόμμα, διαβεβαιώνουμε ότι ο Σεβασμιώτατος ουδέποτε υπέδειξε οποιανδήποτε πολιτική παράταξη ή συγκεκριμένο υποψήφιο. Απεναντίας μάλιστα, ευχήθηκε σε όλους τους υποψηφίους που τον επισκέφθηκαν, καλή επιτυχία”, αναφέρει η ανακοίνωση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ