Ο Ντάισελμπλουμ ζητά περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα

 
Ο Ντάισελμπλουμ ζητά περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 31/05/17 - 10:40

Μπορεί η κυβέρνηση να πέρασε ένα πολυνομοσχέδιο- σκούπα περνώντας περίπου 100 προαπαιτούμενα των δανειστών, ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την δόση, αλλά η πίεση από τους δανειστές δεν χαλαρώνει.

Γερούν Ντάισελμπλουμ

Το κόστος για την κυβέρνηση ήταν τεράστιο, παρόλα αυτά ο πρόεδρος του Eurogroup θεωρεί πως ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος για να καλυφθεί καθώς μένουν ακόμα πολλά προαπαιτούμενα για να κλείσουν.

Σε επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 22ας Μαϊου ο κ. Ντάισελμπλουμ, επισημαίνει πως «τα προαπαιτούμενα για την καταβολή του επόμενου πακέτου δόσεων εκκρεμούν και πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες». Όπως σημειώνει, αφού πρώτα τα υλοποιήσει η Ελλάδα τότε θα συνταχθεί νέα έκθεση προόδου (Compliance Report) από την Κομισιόν η οποία θα οδηγήσει - μαζί με άλλες ενέργειες - στο επόμενο πακέτο δόσεων.

Ελλάδα

Η αναφορά αυτή του κ. Ντάισελμπλουμ μόνο τυχαία δεν θεωρείται μετά το τελευταίο Eurogroup, όπου η Ελλάδα φέρεται να αρνήθηκε να συναινέσει στη συμβιβαστική φόρμουλα που βρήκαν Βερολίνο και ΔΝΤ με την οποία το χρέος έμενε έξω απ' το θέμα της αξιολόγησης. Καταδεικνύει την αύξηση της πίεσης των δανειστών προς την και έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημόσια παρότρυνση του Επιτρόπου Μοσκοβισί προς την ελληνική πλευρά «να αναλάβει και αυτή τις ευθύνες της» και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα «πριν φθάσουμε να μιλήσουμε για διευθέτηση του χρέους».

Σύμφωνα με την επιστολή Ντάισελμπλουμ προς το Ολλανδικό κοινοβούλιο για το Eurogroup της 22ας Μαίου, υπήρξε θετική αντίδραση τόσο από το Eurogroup όσο και από το ΔΝΤ "στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή" των προαπαιτούμενων.

Η Ελλάδα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να οριστικοποιήσει τα υπόλοιπα θέματα, έτσι ώστε η Επιτροπή να συντάξει μια τελική έκθεση προόδου. Μόλις το αναθεωρημένο συμπληρωματικό μνημόνιο κατανόησης, η τελική έκθεση προόδου και μια πρόταση για το ύψος και το σχεδιασμό του επόμενου πακέτου δόσεων του δανείου είναι διαθέσιμο η Ολλανδική Βουλή θα το εγκρίνει, πριν από τη λήψη αποφάσεων από το Συμβούλιο των Διοικητών και από το Διοικητικό Συμβουλίου του ESM.

Χρέος

χρέος

Σε ο,τι αφορά το ο κ. Ντάισελμπλουμ τονίζει στην επιστολή του πως «στο Eurogroup συζητήθηκε η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο πρόγραμμα και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Γίνεται αναφορά στην απόφαση του Μαΐου του 2016, επισημαίνοντας ότι προβλέπει πως «πιθανές παρεμβάσεις στο χρέος μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη λήξη του προγράμματος, μετά την πλήρη εφαρμογή του αν κριθεί ότι χρειάζονται για να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σε αποδεκτά επίπεδα».

«Τα πιθανά αυτά μέτρα είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που κάνει το ΔΝΤ» αναφέρεται. «Ως εκ τούτου, έγινε περαιτέρω συζήτηση σχετικά με το πώς η εφαρμογή των πιθανών αυτών μέτρων που αποφασίστηκαν το Μάιο του περασμένου έτους, θα μπορούσε να ιδωθεί το επόμενο έτος, στο τέλος του προγράμματος».

Εξηγείται ότι η συζήτηση έγινε για να δώσει την δυνατότητα στο ΔΣ του ΔΝΤ για να ενεργοποιήσει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. Στην επιστολή αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup συζητήθηκαν διεξοδικά τα μέτρα. «Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση και το θέμα είναι στην ημερήσια διάταξη και πάλι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου».

Επίσης στην επιστολή κάνει εκτενή αναφορά στα μέτρα που ψήφισε η Βουλή για την αγορά εργασίας, την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου, καθώς και για τα αντίμετρα. Αναφορά έγινε και για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά Ενέργειας, για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, για τα NPLs και για τη δημιουργία μιας αγοράς για τα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί η κυβέρνηση με την χρεοκοπία να απειλεί

Παπανάτσιου: Δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία πρόταση που θα αφήνει κενά για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ

Επαφές Τσίπρα με Μέρκελ, Μακρόν και Τουσκ για το χρέος