Οι δανειστές σφάζουν επιδόματα και απεργίες- Υποχώρηση της κυβέρνησης σε όλες τις απαιτήσεις

Οι δανειστές σφάζουν επιδόματα και απεργίες- Υποχώρηση της κυβέρνησης σε όλες τις απαιτήσεις
Ενημερώθηκε: 26/10/17 - 10:31

Λίγο πριν αναχωρήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών από την Αθήνα δείχνουν να έχουν κλείσει τα περισσότερα ζητήματα για την τρίτη αξιολόγηση. Το βασικό θέμα για το Κουαρτέτο είναι να δει πλέον την ελληνική κυβέρνηση να περνάει από την θεωρία στην πράξη. Η διαπραγμάτευση που ξεκίνησε την Δευτέρα, εξελίσσεται επί του παρόντος σε μία από τις πιο γρήγορες επισκέψεις του κουαρτέτου στη χώρα μας, χωρίς εντάσεις και δράματα του πρόσφατου παρελθόντος.

Στο μέτωπο των Ενεργειακών, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε την Τετάρτη 25/10 πως θα επιταχύνει από τις αρχές του 2018 να ξεκινήσει και η συνείσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από την ΑΑΔΕ. Την ίδια στιγμή κατέθετε και στοιχεία που έδειχναν την πρόοδο της χώρας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ «αγκάθι» για τους δανειστές είναι η υστέρηση 800 εκατ. ευρώ ως τώρα στην είσπραξη των άμεσων φόρων του 2017 (και τις τυχόν επιπτώσεις της στο 2018).

Στις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές αναμένεται από σήμερα πλέον να κυριαρχήσει η συζήτηση για τα δημοσιονομικά, την «τρύπα» στις εισπράξεις φόρων και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2018. Θα επεκταθούν επίσης και στις θεσμικές αλλαγές στο δημόσιο, καθώς και στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν επίσης οι πλειστηριασμοί, στα κόκκινα δάνεια, ο εξωδικαστικός, οι ρυθμίσεις χρεών σε εφορίες, αλλά και οι παροχές Πρόνοιας και οι περικοπές που έχει προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Παράλληλα «κλείδωσε» η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις που θα δώσει ανάσα σε περίπου 100.000 οφειλέτες. Στο μικροσκόπιο των δανειστών μπήκε, επίσης, η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων, όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Το πρόγραμμα της ταχύρρυθμης έκδοσης συντάξεων φαίνεται ότι αποδίδει, προσφέροντας μια μικρή ανάσα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Χάρη στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων, εξασφαλίστηκε η καταβολή της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ στέλνει καθημερινά email στα υποκαταστήματα πιέζοντας να οριστικοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες συντάξεις κατά την διάρκεια της παραμονής των δανειστών στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη έχουν παραδοθεί στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, στη λίστα με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης  βρίσκονται 133.998 αιτήσεις. Σε αυτές συγκαταλέγονται 42.707 αιτήσεις για τις οποίες δίνεται προσωρινή σύνταξη.

Στην ταχεία απονομή θα συμβάλλει το «ξεπάγωμα» των συντάξεων χηρείας. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας «πάγωσε» την έκδοσή τους από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, οι νέες συντάξεις χηρείας είναι σημαντικά μειωμένες, ακόμη και κάτω από τα 200 ευρώ. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου εργασίας οι δανειστές αποδέχτηκαν την πρόταση της ελληνικής πλευράς να θεσπιστεί κατώτατο πλαφόν στις συντάξεις χηρείας της τάξης των 384 ευρώ. Παρά τις αρχικές ενστάσεις που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια για το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, τα συμπληρωματικά στοιχεία που κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι έπεισαν τους επικεφαλής των θεσμών για τη θετική πορεία των οικονομικών του φορέα.

Πρόοδος σημειώθηκε και στο ζήτημα ενιαιοποίησης της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με τη συνεργασία ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ.

Στο μέτωπο των εργασιακών «κλείδωσε» η αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων για την προκήρυξη απεργίας. Για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, για τη λήψη απόφασης απεργίας. Διευκρινίζεται ότι καμία αλλαγή δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου εργασίας δε θα συζητηθούν άλλες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο όπως είναι ο χρόνος προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας και οι λόγοι  απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την κυβέρνηση φαίνεται πως είναι η ανακατανομή των οικογενειακών παροχών. Η Παγκόσμια Τράπεζα  προτείνει  αλλαγές στα πολυτεκνικά επιδόματα με στόχο να χορηγείται αυξημένο  επίδομα στο πρώτο και το δεύτερο παιδί καθώς και στα ενήλικα παιδιά των οποίων το κόστος διαβίωσης είναι υψηλότερο.

Σήμερα το επίδομα για κάθε παιδί ανέρχεται σε 40 ευρώ μηνιαίως.  Ένα από τα σενάρια που προτείνει η Τράπεζα  είναι το επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί να είναι 60 ευρώ για τρία και περισσότερα 90 ευρώ. Δηλαδή μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά θα λαμβάνει 90 αντί 160 ευρώ (40Χ4) μηνιαίως. Κύκλοι του υπουργείου εργασίας τονίζουν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ενίσχυση του 1ου και 2ου παιδιού με ταυτόχρονη στήριξη των πολύτεκνων.

Από τις συνεδριάσεις  στο Χίλτον αναμένεται να απουσιάζει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, που θα πρέπει μετάσχει στην συνεδρίαση του EWG  για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, που εκκρεμεί από την 2η αξιολόγηση του Μαΐου. Σήμερα αναμένεται και η έγκριση της εκταμίευσης από τον ESM , που θα γίνει μέσα στον Νοέμβριο. Τα 800 εκατ. ευρώ μαζί με άλλα 400 εκατ. που θα δαπανήσει το ελληνικό δημόσιο, θα διατεθούν για να εξοφληθούν επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους σε ιδιώτες, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου