Οι ελληνικές οικογένειες ξοδεύουν 3,7 δισ. ευρώ στην Παιδεία

 
Οι ελληνικές οικογένειες ξοδεύουν 3,7 δισ. ευρώ στην Παιδεία

Ενημερώθηκε: 26/04/17 - 09:52

Στην Ελλάδα της κρίσης ακόμα και τα βασικά δικαιώματα αποδεικνύονται πως οχι μόνο δεν είναι δωρεάν, αλλά καταλήγουν και πανάκριβα για τα νοικοκυριά που ματώνουν καθημερινά από την υπερφορολόγηση και την έλλειψη ρευστότητας.

Ελλάδα

Την ίδια στιγμή που η βλέπει τα «μυαλά» της να φεύγουν στο εξωτερικό, η Παιδεία στοιχίζει πανάκριβα στην ελληνική οικογένεια, όπως προκύπτει από την έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ για τα έτη 2002-2014. Χαρακτηριστικά το 2014 οι γονείς δαπάνησαν 3,8 δισ. ευρώ για τις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους.

έξοδα

Τα προβλήματα για τους γονείς ξεκινούν πλέον από το Δημοτικό, καθώς τα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ανήλθαν σε 815 εκατ. ευρώ, για τη δευτεροβάθμια σε 1,63 δισ. ευρώ, ενώ 683 εκατ. κόστισε η φοιτητική μετανάστευση εντός Ελλάδας και επιπλέον 150,9 οι σπουδές στο εξωτερικό

Το 40% των χρημάτων αυτών, περίπου 1,4 δισ. ευρώ, αφορούσαν δαπάνες για δίδακτρα φροντιστηρίων, ιδιαίτερα μαθήματα και ξένες γλώσσες, δραστηριότητες δηλαδή που θα έπρεπε να καλύπτονται από το δημόσιο σχολείο.

εκπαίδευση

Συνολικά οι δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες για το 2014 ανήλθαν στα 9,387 δισ. ευρώ με το 60% να αφορά τα χρήματα που δαπάνησε το δημόσιο και το 40% χρήματα που δαπάνησαν ιδιώτες.

Τα φροντιστήρια «ανθίζουν» καθώς για δίδακτρα στη μέση εκπαίδευση δαπανήθηκαν 500,8 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 271 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι κόστισαν τα ιδιαίτερα μαθήματα. Επίσης, 660,1 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Επίσης, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία δαπανήθηκαν 973,3 εκατ. ευρώ.

Οι ελλείψεις σε υποδομές στα σχολεία είναι μεγάλες, με οξύτερο το πρόβλημα στα νηπιαγωγεία. Από την άλλη, το «πάγωμα» των μόνιμων διορισμών τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε γήρανση του πληθυσμού. Ενδεικτικά, η μέση ηλικία των εκπαιδευτικών είναι τα 47,5 έτη στα γενικά λύκεια, 45,7 στα επαγγελματικά και στα γυμνάσια 46,3 έτη.

Ενδεικτικό σημάδι της κρίσης που αναγκάζει τους νέους μαθητές να μπουν νωρίς στην αγορά εργασίας είναι πως συνολικά 37.610 μαθητές από όλες τις βαθμίδες διέκοψαν αδικαιολόγητα τη φοίτησή τους, με την πλειονότητα από την επαγγελματική εκπαίδευση. Η σχολική διαρροή στα γυμνάσια την περίοδο 2002-2014 ήταν υψηλότερη σε Ξάνθη, Δυτ. Αττική, Εβρο, Βοιωτία και Ροδόπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι πέφτει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές

Νέο «χτύπημα» από «συμμορία των χρηματοκιβωτίων», στον Γέρακα

Μύθοι και αλήθειες για τους εμβολιασμούς