Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αν ενεργοποιηθεί ο κόφτης

 
Αυτές θα είναι οι περικοπές αν ενεργοποιηθεί ο κόφτης

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 06/07/16 - 19:44

Το ενδεχόμενο ακόμη και διπλάσιας προσαρμογής σε σχέση με αυτήν που θα επιχειρείτο από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, θα απαιτείτο στην περίπτωση κατά την οποία θα χρειαζόταν να ενεργοποιηθεί ο λεγόμενος "κόφτης" δαπανών, προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος που προβλέπει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Με το έκτασης 26 σελίδων κείμενο Τεχνικής Συμφωνίας που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), καθορίζονται τα ποσοστά απόδοσης των περικοπών που θα επιλεγούν, εάν και όποτε χρειαστεί να τεθεί σε λειτουργία ο δημοσιονομικός "κόφτης".

Σε αυτό ορίζονται ρητώς και αναλύονται οι αναγκαίες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε περίπτωση που λειτουργήσει ο «κόφτης».

Έτσι καθίστται σαφές ότι για κάθε έστω 100 ευρώ ονομαστικής περικοπής μισθών στο Δημόσιο, το καθαρό δημοσιονομικό όφελος θα είναι μόλις 55 ευρώ.

Και τούτο καθώς τα υπόλοιπα 45 ευρώ υπολογίζεται πως το δημόσιο θα τα χάσει, λόγω απώλειας εσόδων από φόρους που θα προκληθεί εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για να εξοικονομήσει 1 ευρώ το δημόσιο από περικοπές μισθών, θα πρέπει να επιβάλει περικοπή 1,81 ευρώ.

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, οι περικοπές στις συντάξεις θεωρούνται ασφαλέστερος τρόπος εξοικονόμησης: για κάθε 100 ευρώ περικοπής, το δημόσιο εξοικονομεί άμεσα τα 85 ευρώ, ενώ χάνεται μόλις το 15% της ωφέλειας του μέτρου.

Στο ίδιο κείμενο γίνεται σαφές το πώς θα υπολογιστούν οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, αν κριθεί αναγκαία η επιβολή τους.

Συγκεκριμένα στην σελίδα 16 του κειμένου αναφέρεται ότι:

«Οι καθαρές εξοικονομήσεις από τις προσαρμογές των δημοσίων δαπανών, θα πρέπει να υπολογίζονται, αφαιρώντας τα ακόλουθα ποσοστά από τις εκτιμήσεις της ακαθάριστης εξοικονόμησης:

(i) Δαπάνες για συντάξεις: ποσοστό 15%

(ii) Δαπάνες για μισθούς και ημερομίσθια: ποσοστό 45%

(iii) Καταναλωτικές δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες: 19,3%

(iv) Δαπάνες για άλλες κατηγορίες: 0%.

Ως προαιρετικές κατηγορίες δαπανών ορίζονται όλες αυτές που δεν ανήκουν στις συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ, ΕΚΑΣ), ούτε στον τομέα των μισθών στο δημόσιο» όπως τονίζεται.

Στην έκθεση ορίζεται και ποιές ΔΕΚΟ θα μεταβιβαστούν στο νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.

Στην σελίδα 25 του κειμένου, ορίζεται ότι εκτός από τις συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ) τα ΕΛΤΑ και το ΟΑΚΑ που εντάσσονται άμεσα προς αξιοποόηση, από Σεπτέμβριο παίρνουν σειρά και ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΑΔΜΗΕ, Κτιριακές ΥποδομέςΚΤΥΠ και ΕΑΒ, με νόμο που θα ψηφιστεί.