Ολες οι ελπίδες στη Σύνοδο Κορυφής για να λυθεί (το άλυτο) ζήτημα του χρέους

 
Ολες οι ελπίδες στη Σύνοδο Κορυφής για να λυθεί (το άλυτο) ζήτημα του χρέους

Ενημερώθηκε: 02/06/17 - 17:37

Με τα μάτια στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής πλέον η Αθήνα μετά τις δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι η Ελλάδα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου η Ελλάδα μπορεί να προσμένει συμφωνία μόνο για εκταμίευση της δόσης και ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς ρύθμιση του χρέους.

Μια δήλωση που καθόλου τυχαία δεν είναι όπως και ο χρόνος που γίνεται. Ερχεται σαν απάντηση στις συνεχείς δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και του πρωθυπουργού που συνέδεαν το ζήτημα της υλοποίησης των μέτρων που ψηφίστηκαν με κάποια λύση στο χρέος. Υπενθυμίζουμε ότι προηγήθηκαν και απειλές ρήξεις.

Για ανευθυνότητα και έλλειψη στρατηγικής

ξεφτισμένους "λεονταρισμού" της κυβέρνησης και τα σενάρια δήθεν "εθνικής συνεννόησης", που τροφοδοτούνται από διάφορες πλευρές, έχουν πραγματικό στόχο να συγκαλύψουν τα αδιέξοδα»

καλεί την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας

κάνει λόγο η ΝΔ σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ενώ το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «. Να διατυπώσει ανοικτά και συγκεκριμένα τη θέση της για το ζήτημα του χρέους .

σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι στο Αθηναϊκό Πρακτορείο

«Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους – αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους – μας βοηθάνε τα μάλα», .

«Μας βγάζουν από το δίλημμα για το εάν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής», επισήμαναν οι ίδιοι κύκλοι.

Η ευρωπαϊκή πηγή είπε παράλληλα πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μία και μόνο πρόταση στο τραπέζι και αυτή είναι να μείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως συμμετοχή σε δανειακές συμβάσεις.

Ο αξιωματούχος εκτίμησε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε δική της ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που θα μπορούσε να δρομολογήσει είσοδο των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση.

Όπως εξήγησε, τυχόν ανάλυση της ΕΚΤ θα ερχόταν σε ευθεία ρήξη με την τοποθέτηση του ΔΝΤ που διαμηνύει σε όλους στους τόνους πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς βαθύτερα μέσα ελάφρυνσης.

Σημειώνεται πάντως ότι την Τρίτη ο Μπενουά Κερέ, στενός συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι, διαμήνυσε πως η ΕΚΤ θα προβεί σε δίκη της «αυτόνομη» αξιολόγηση του χρέους, αν και θα λάβει σοβαρά υπόψη της τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Σκληρή κριτική από Σόιμπλε

Σφοδρή κριτική κατά της ελληνικής κυβέρνησης άσκησε νωρίτερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το βήμα συνεδρίου στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι η Αθήνα «έχει κάνει βήματα προόδου, όμως η πολιτική ηγεσία της επιμένει να φορτώνει το βάρος στους αδύναμους».

«Μην κατηγορείτε εμένα για τις δομικές αδυναμίες του ελληνικού προγράμματος», προσέθεσε, απαντώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς στις κατηγορίες που έχει δεχθεί περί υπερβολικά σκληρής αντιμετώπισης της Ελλάδας.

«Οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους», σχολίασαν κυβερνητικές πηγές.

Τζανακόπουλος: Μικρομεσαίοι αξιωματούχοι πίσω από τις διαρροές για το χρέος

Σε «μικρομεσαίους» αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους συνέστησε να μην μιλούν ανώνυμα και να ακούν καλύτερα τους προϊσταμένους τους, απέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τη χθεσινή διαρροή περί μη συμφωνίας για το χρέος στο Eurogroup του Ιουνίου.

Ως παράδειγμα προϊστάμενου ανέφερε τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος, όπως είπε, έχει ταχθεί υπέρ μίας συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις αιχμές Σόιμπλε, ο οποίος επέρριψε στην ελληνική κυβέρνηση τις ευθύνες για τα βάρη που σηκώνουν οι αδύναμοι την εποχή των Μνημονίων, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θα ήταν προτιμότερο να σταματήσει να ρίχνει ευθύνες στην ελληνική πλευρά και να εργαστεί προς «την κατεύθυνση εποικοδομητικής λύσης».

«Ο κ. Σόιμπλε κάνει τη δουλειά του, κάνει αυτό το οποίο νομίζει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του. Από κει και πέρα νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο και για τον ίδιο να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά, ούτως ή άλλως έχει καταγραφεί ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη ύπαρξη συμφωνίας στο προηγούμενο Eurogroup», προσέθεσε.

Ελπίδες για παρέμβαση Μακρόν

Ακόμα και η συμβιβαστική γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος, την οποία αποκάλυψε η γερμανική Handelsblatt, αποτελεί ψυχρολουσία για την κυβέρνηση. Από τη μια λέει πως αν η Αθήνα πέσει μέσα στις προβλέψεις της (για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,4% ετησίως και πρωτογενή πλεονάσματα 4% επί 5 χρόνια) τότε δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση και θα πληρώνει κανονικά τα χρέη της. Από την άλλη αν η κατάσταση στην οικονομία εξελιχθεί χειρότερα, θα προβλέπεται από τώρα η δέσμευση των ευρωπαίων δανειστών για επιμήκυνση των πληρωμών για το χρέος.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν πάντως και για μια «ρελάνς» του Προέδρου Μακρόν, που θα εκφραστεί με μια βελτιωμένη πρόταση από την Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Οι ημερομηνίες κλειδιά

Στις δύο εβδομάδες που απομένουν, η ελληνική κυβέρνηση έχει να τέσσερις ακόμη κρίσιμες μάχες:

1. Την Τρίτη 6 Ιουνίου θα γίνει τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group (EWG). Σε αυτήν θα πρέπει να επικυρωθεί πως η αξιολόγηση έκλεισε και η δόση έρχεται.

2. Στις 8 (ή στις 9) Ιουνίου συνεδριάζει δια ζώσης το EWG και από την στάση που θα κρατήσουν οι 19 εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η Ελλάδα θα λάβει το μήνυμα για το αν οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να πάνε παρακάτω από το πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε στο Eurogroup τον Μάιο του 2016. Το οποίο όμως, όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ, δεν δίνει δραστική λύση στο πρόβλημα αλλά περιορίζεται σε επιμήκυνση δανείων και παράταση των περιόδων χάριτος. Εκεί θα ξεκαθαρίσει οριστικά αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για συμφωνία ή, τουλάχιστον, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

3. Η 15η Ιουνίου μέλλει να αποδειχθεί αν θα είναι η «μαύρη Πέμπτη» για το ελληνικό χρέος. Εκείνη την ημέρα στο Λουξεμβούργο θα «παιχτούν» τα πάντα για την χώρα. Από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα για το χρέος μέχρι την δόση και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο,∙ με ή χωρίς λεφτά. Για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στο Eurogroup της 22ας Μαΐου είχε σχεδόν ξεκαθαρίσει πως η Αθήνα θα πρέπει να επιτυγχάνει 3,5% του ΑΕΠ για την 5ετία 2018-2022. Για την περίοδο 2023 -2060 η Γερμανία να ζητεί πλεονάσματα της τάξης του 2,2 % ετησίως (από 2,6 % που ζητούσε αρχικά). Το ΔΝΤ δεν δέχεται πάνω από 1,5% του ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι ο στόχος για τη βιωσιμότητα του χρέους θα καταστεί μη εφικτός.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όπως έχουν ως τώρα τα πράγματα, είναι η απαίτηση για πλεονάσματα να συνοδευτεί από μια απλή δήλωση στήριξης της Ελλάδας «αν χρειαστεί» από τους Ευρωπαίους. Δηλαδή να μην συμφωνηθεί ξεκάθαρα από τώρα πόσα χρόνια επιμήκυνσης θα δοθούν για την αποπληρωμή των δανείων και πόσο θα αυξηθεί η περίοδος χάριτος για την καταβολή των τόκων. Ωστόσο στο τραπέζι του Eurogroup βρίσκεται ήδη η πρόταση του ESM για 15ετή επιμήκυνση κάποιων δανείων της ευρωζώνης, κάτι πάντως που κρίθηκε ανεπαρκές από το ΔΝΤ. Έτσι, και αν ακόμα συμμετάσχει, δεν θα δώσει χρήματα παρά στο τέλος του προγράμματος το 2018, όταν επανέλθει το ζήτημα όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Μαΐου του 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Παίρνετε την δόση, ξεχάστε την ποσοτική χαλάρωση

Μοσκοβισί: Δεν γίνεται να αποφασίζουμε συνεχώς για την τύχη της Ελλάδας πίσω από κλειστές πόρτες

Σόιμπλε: Ο Τσίπρας φταίει για την Ελλάδα-Μαξίμου: Οι ευθύνες Σόιμπλε έχουν καταγραφεί ιστορικά