Παραδοχή Σταθάκη: “Ο ΦΠΑ παραβιάζει τον κανόνα της νησιωτικής προστασίας”

 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 29/05/16 - 13:29

Στην παραδοχή πως ο ΦΠΑ στα νησιά, είναι ένα μέτρο που παραβιάζει τον κανόνα της νησιωτικής προστασίας, ωστόσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να το αλλάξει, προχώρησε ο Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε για το επίμαχο θέμα, το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε κυβερνητικά και μη στελέχη, πως: "Είναι ένα μέτρο το οποίο όλοι θεωρούμε ότι παραβιάζει τον κανόνα της νησιωτικής προστασίας, είναι όμως μέρος της συμφωνίας, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εντούτοις, πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί λύση σε μέτρα που να στηρίζουν τη νησιωτικότητα εναλλακτικά προς τον ΦΠΑ και να δούμε πώς μπορούμε να τα εφαρμόσουμε".

Σταθάκης: "Οδικός χάρτης για άρση των capital controls με βάση την Κύπρο"

Κάνε το όπως η Κύπρος. Το μοντέλο της Κύπρου δείχνει ο Γιώργος Σταθάκης σχετικά με την άρση των Capital Controls. Ο υπουργός Οικονομίας, αναφέρθηκε στη συμφωνία του Eurogroup, τις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της α' δόσης, στα "κόκκινα δάνεια" με εγγύηση Δημοσίου και στα κίνητρα σε νέους επενδυτές.

Ο κ. Σταθάκης, σε συνέντευξη του στο "Κεφάλαιο" υπερασπίστηκε τη συμφωνία του πρόσφατου Eurogroup: "Πρώτον έκλεισε το μεγάλο θέμα του συνόλου της δημοσιονομικής προσαρμογής, με έναν τρόπο που κατά την κυβέρνηση είναι ικανοποιητικός και σε σχέση με τη στρατηγική της διαπραγμάτευσης και σε σχέση με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Δεύτερον, τέθηκε το θέμα του χρέους, επίσης ικανοποιητικά για τους βραχυπρόθεσμους-μεσοπρόθεσμους χειρισμούς και με μια διατύπωση σχετικά ικανοποιητική για το μακροπρόθεσμο".

Σε ότι αφορά την εκταμίευση των δόσεων: "Αυτό αφορά ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι: τα χρέη του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι τα χρήματα αυτά θα μπουν στην ελληνική οικονομία. Θα δοθούν σε δύο δόσεις, αφορούν το 2016, επομένως στο τέλος της ημέρας το κρίνω ως κάτι πολύ θετικό".

Για τα κόκκινα δάνεια: "Το ζήτημα αυτό θέλει ειδική μεταχείριση. Στις συζητήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες θα βρούμε μια λύση που να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει κόστος για το Δημόσιο. Η πιο απλή θα ήταν να αίρεται η εγγύηση του Δημοσίου εάν πουληθεί ένα δάνειο. Αλλά μπορούμε να σκεφτούμε και πολλές παραλλαγές του βαθμού απομείωσης της εγγύησης και άλλες τεχνικές, ώστε να βρούμε μια λύση συμβατή και με τις δύο πλευρές.

Για το ΕΚΑΣ ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε πως: "Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το μικρότερο πρόβλημα. Διότι τα ποσά τα οποία συζητάμε είναι πάρα πολύ μικρά και νομίζω ότι είναι θέμα το οποίο θα ρυθμιστεί πολύ εύκολα".

Σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο και το φορολογικό κίνητρο που θα δοδθεί στους νέους επενδυτές ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε χαρακτηριστικά πως: Ο αναπτυξιακός νόμος είναι πρακτικά έτοιμος από τον Ιανουάριο. Ενεπλάκη στη διαπραγμάτευση επειδή έχει δημοσιονομικό κόστος. Τώρα που έληξε η διαπραγμάτευση, μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι κυρίως φορολογικά κίνητρα, γιατί έχει οροφή στην άμεση χρηματοδότηση τα 5 εκατ. ευρώ. Οι νέοι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ένα φορολογικό καθεστώς ευνοϊκό. Αν είναι ξένοι επενδυτές ή μεγάλες επιχειρήσεις, θα παίρνουν δωδεκαετή περίοδο σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, ενώ η νεανική επιχειρηματικότητα θα ευνοηθεί από τη δυνατότητα της φθηνής χρηματοδότησης μέσα από τα εργαλεία που διαθέτουμε.

Για τον οδικό χάρτη: "Μία από τις επιτυχίες της κυβέρνησης πέρυσι ήταν ότι λάβαμε άμεσα μια σειρά από μέτρα πολύ ευνοϊκά, κυρίως για τις τουριστικές επιχειρήσεις, τις ναυτιλιακές, τις εταιρείες εισαγωγής κ.ά. Μένουν, όμως, αρκετά βήματα για να γίνουν. Αυτά, με βάση και την εμπειρία της Κύπρου, χρειάζονται έναν οδικό χάρτη ο οποίος βήμα προς βήμα θα μετακινεί μέρος αυτών των περιορισμών. Αυτό συζητάμε και με την πλευρά των "θεσμών".

Στην Κύπρο χρειάστηκαν δύο χρόνια. Για τόσο διάστημα μιλάμε: "Δεν θα βάλω χρονοδιάγραμμα, αλλά θεωρώ ρεαλιστικό να συζητάμε για χρονικό διάστημα μάλλον μικρότερο από αυτό".