Φεύγουν οι δανειστές-Τρέχει η κυβέρνηση να κλείσει τα προαπαιτούμενα

 
Φεύγουν οι δανειστές-Τρέχει η κυβέρνηση να κλείσει τα προαπαιτούμενα

Ενημερώθηκε: 27/10/17 - 08:37

Έτοιμη να αποχωρήσει από την Αθήνα είναι η τρόικα, αφήνοντας πίσω της αρκετές υποχρεώσεις για να τρέξει η ελληνική κυβέρνηση. Μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να ολοκληρωθούν περισσότερα από 70 προπαιτούμενα για να επιτευχθεί ο στόχος της έγκαιρης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Παράλληλα οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών άφησαν και «αγκάθια» που θα πρέπει να λυθούν σύντομα.

υποδόση

μεταρρυθμίσεις

Οι συναντήσεις που θα γίνουν σήμερα, θα πραγματοποιηθούν σε εξαιρετικό κλίμα καθώς την Πέμπτη εγκρίθηκε και τυπικά η των 800 εκατ. ευρώ. Η αισιοδοξία βρίσκεται στα ύψη, και γι αυτό τα σημερινά ραντεβού για τις στις αγορές προϊόντων και για τα δημοσιονομικά θα είναι αυτά που θα κλείσουν την αυλαία του πρώτου κύκλου διαπραγματεύσεων της τρίτης αξιολόγησης. Στην κυβέρνηση πνέει αέρας αισιοδοξίας, κυρίως για το γεγονός ότι επί του παρόντος δεν ζητούνται νέα μέτρα για το 2018.

προϋπολογισμού

Το θέμα παραπέμπεται για τα επόμενα ραντεβού με την Τρόικα, μετά την κατάθεση του στη Βουλή (21 Νοεμβρίου). Οι έως τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κενό 0,3% έως 0,5% του ΑΕΠ έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Τα αγκάθια και οι αντιρρήσεις

επίδομα

Παρά την αισιοδοξία, ωστόσο, το έκτακτο των 1.000 ευρώ σε ένα εκατ. πολίτες που προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, συγκεντρώνει ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών. Η δική τους αντιπρόταση είναι να διατεθεί το όποιο πόσο προκύψει από την υπέρβαση έναντι του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Μεταξύ άλλων, όπως αναμενόταν, η Τρόικα δεν δέχτηκε την πρόταση της κυβέρνησης να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που ορίζονται στο νόμο Κατρούγκαλου και επιβαρύνουν χιλιάδες επαγγελματίες.

Επιπλέον, στις επαφές της Πέμπτης στο Hilton κατέστη σαφές ότι το επίδομα για τους τρίτεκνους το 2018 θα εξαρτηθεί από τις περικοπές ύψους 340 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να γίνουν στα υπουργεία.

Ενα ακόμα «αγκάθι» που φαίνεται να προβληματίζει τους θεσμούς είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου καταγράφεται υστέρηση 807 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος (εκ των οποίων τα 668 εκατ. ευρώ από τα φυσικά πρόσωπα που δεν κατάφεραν να πληρώσουν την πρώτη και δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος). Η κατάσταση φαίνεται να παγιώνεται και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ενστάσεις από τους θεσμούς για το κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος στα φορολογικά έσοδα το 2018.

Ξεκινάνε οι πλειστηριασμοί

Εξάλλου, επιβεβαιώθηκε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς τις τράπεζες (ακόμη και για την πρώτη κατοικία) θα αρχίσουν στις 29 Νοεμβρίου. Το μεγάλο ερώτημα που μένει να διευκρινιστεί στην επόμενη επίσκεψη της Τρόικας είναι ποιο θα είναι τελικά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1 Ιανουαρίου του 2018.

Στα θέματα που προχώρησαν την Πέμπτη ανήκει και το "αγκάθι" με τις συντάξεις χηρείας. Αποφασίστηκε ότι με 20 έτη ασφάλισης η κατώτατη σύνταξη χηρείας θα είναι 384 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα το επίδομα τέκνων θα είναι 384 ευρώ το μήνα ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών. Για τις συντάξεις χηρείας μετά από 15 έτη ασφάλισης θα ισχύει κατώτατη σύνταξη 360 το μήνα ενώ στο ίδιο ποσό θα φτάνει και το επίδομα τέκνων ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών.

Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, τέλος, αρμόδια πηγή του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανέφερε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουν εκδοθεί σε ΦΕΚ τα προεδρικά διατάγματα με τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων. Επίσης, οι θέσεις για τους μόνιμους γενικούς γραμματείς των υπουργείων θα προκηρυχθούν τον Νοέμβριο.

Μετά την υποβολή των βιογραφικών θα υπάρξει και διαδικασία προφορικών συνεντεύξεων για 10 άτομα ανά Υπουργείο που θα περάσουν στη φάση αυτή. Για την κινητικότητα αναμένεται άμεσα η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα βάσει της οποίας θα γίνει η διαδικασία