Ποια είναι τα «αγκάθια» που πληγώνουν την διαπραγμάτευση με τους δανειστές

 
Ποια είναι τα «αγκάθια» που πληγώνουν την διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Ενημερώθηκε: 24/10/17 - 08:38

Με αστερίσκους στα «αγκάθια» ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών, καθώς εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το που και σε ποιους θα μοιραστεί το κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβρη. Επίσης οι ρυθμίσεις για 120 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία βρέθηκαν με το «καλημέρα» στην ατζέντα του Κουαρτέτου.

Ενεργειακά

ΔΕΗ

χρέη

προϋπολογισμός

πρωτογενές πλεόνασμα

ΔΝΤ

Πλέον στις συζητήσεις μπαίνουν τα για την πώληση λιγνιτικών μονάδων και πελατολογίου της σε ιδιώτες. Στη συνέχεια θα υπάρξουν επαφές για τα κόκκινα δάνεια και τον αναπτυξιακό νόμο, ενώ θα ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τα επιχειρήσεων και επαγγελματιών, με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Μέχρι τις 21 Νοεμβρίου που κατατίθεται ο νέος θα έχει καθοριστεί το ποσό της υπέρβασης του πλεονάσματος που θα δοθεί φέτος σε παροχές. Όπως σημείωσε ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης: «συμφωνούν και οι θεσμοί ότι θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση» στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Έδειξε όμως ότι διαφωνούν στο πόση θα είναι –και άρα τι ποσό θα διανεμηθεί. «Η δική μας πρόβλεψη για το 2017 είναι καλύτερη από 2,2% . Το 2,2% είναι ο στόχος, πάνω από τον οποίο έχουμε περιθώριο περαιτέρω δαπάνης της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Αυτό γράφει το Προσχέδιο Προϋπολογισμού. Η δική τους εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε σημαντική υπέρβαση του στόχου του 1,75%» ανέφερε, δείχνοντας ότι δεν συμμερίζονται την πρόβλεψη για διανομή ποσού 800 εκατομμυρίων. Ανοικτό δείχνει να είναι ακόμα το ζήτημα των δικαιούχων των παροχών καθώς όπως σημείωσε η κυβερνητική πηγή «Δεν το συζητήσαμε ακόμα».

Συζήτηση έγινε και για το 2018, χωρίς να τεθεί όμως το ακανθώδες ζήτημα του δημοσιονομικού «κενού» (δεδομένου και ότι το προβλέπει πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 αντί 3,5% που προβλέπουν κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί). «Σύννεφα» συσσωρεύονται και στο ζήτημα των ρυθμίσεων για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, που τις περιμένει με αγωνία η αγορά εδώ και μήνες. Οι θεσμοί φαίνεται να παίζουν παιχνίδι καθυστερήσεων σε τεχνικό επίπεδο, παρότι από πέρυσι έχει υπάρξει πολιτική συμφωνία και από το καλοκαίρι ήδη είναι ο νόμος του Κράτους ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Στην «καυτή» ατζέντα της υπουργού Εργασίας θα βρεθούν οι απεργίες, τα προνοιακά επιδόματα , η ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις αλλά και το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ. Από το μέτωπο των εργασιακών η ατζέντα της 3ης αξιολόγησης περιλαμβάνει μόνο τα θέματα της απόφασης για την προκήρυξη απεργίας, του ΟΜΕΔ και της αδήλωτης εργασίας. Εκτός από τα προαπαιτούμενα , η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να συζητηθούν η ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις καθώς και οι συντάξεις χηρείας. Στη συνάντηση με την κυρία Αχτσιόγλου είναι πιθανόν να συζητηθεί και ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ καθώς οι δανειστές προβάλλουν ενστάσεις αμφισβητώντας το πλεόνασμα που εμφανίζει ο φορέας.

Απεργία: Οι δανειστές ζητούν η απόφαση για απεργία να λαμβάνεται με ποσοστό 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του σωματείου (αντί του 1/3 που ισχύει σήμερα) με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η λήψη απόφασης ιδίως στα κλαδικά σωματεία που εκπροσωπούν εργαζόμενους σε όλη την επικράτεια.

Απλήρωτοι εργαζόμενοι και αδήλωτη εργασία: Στις συναντήσεις θα συζητηθεί και η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για τους απλήρωτους εργαζόμενους και την αδήλωτη εργασία. Οι δανειστές έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την διευκόλυνση προσφυγής στα δικαστήρια που προβλέπει ο νόμος προτάσσοντας την εξωδικαστική επίλυση των εργατικών διαφορών.

ΟΜΕΔ: Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αναθέσει σε ανεξάρτητους νομικούς να συντάξουν μια έκθεση που θα καθορίζει το ρόλο του οργανισμού Μεσολάβησης και διαιτησίας στις συλλογικές συμβάσεις.

Συντάξεις χηρείας: Ο αρμόδιος υπουργός Τάσος Πετρόπουλος θα ζητήσει να επιβληθεί ένα κατώτατο όριο ύψους 384 ευρώ ώστε να περιοριστεί οι δραματικές απώλειες στις οποίες οδηγούνται οι συντάξεις χηρείας με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Παράλληλα ο κ. Πετρόπουλος θα καταθέσει πρόταση για την ελάφρυνση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα 40.000 ευρώ και πάνω που έχουν υποστεί εξοντωτική επιβάρυνση.

Προνοιακά επιδόματα: Στο τραπέζι της νέας δύσκολης διαπραγμάτευσης θα τεθεί η κατάργηση προνοιακών και πολυτεκνικών επιδομάτων καθώς και η αναδιάρθρωση εκπαιδευτικών επιδομάτων. Η Παγκόσμια τράπεζα προτείνει αλλαγές και στα πολυτεκνικά επιδόματα με στόχο να χορηγείται αυξημένο επίδομα στο πρώτο και το δεύτερο παιδί καθώς και στα ενήλικα παιδιά των οποίων το κόστος διαβίωσης είναι υψηλότερο.