Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι εναλλακτικές έχει η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα;

 
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι εναλλακτικές έχει η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα;

Ενημερώθηκε: 20/03/22 - 23:47

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Η Gazprom συνεχίζει να τροφοδοτεί με αέριο την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, ικανοποιώντας τα αιτήματα των Ευρωπαίων καταναλωτών. Σύμφωνα με ευρωπαϊκό think tank, η Ευρώπη θα μπορούσε να μείνει χωρίς Ρωσικό φυσικό αέριο, μέχρι το Καλοκαίρι. Σύμφωνα πάλι με επενδυτικούς οίκους, μέχρι τον Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη ήδη εξετάζει την αντικατάσταση μέρους των εισαγωγών Ρωσικού φυσικού αερίου, με την εισαγωγή LNG από άλλες χώρες.

Στην επικαιρότητα έρχονται ξανά και άλλες εναλλακτικές, οι οποίες όμως είναι μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Όπως για πχ ο αγωγός EastMed, ο οποίος γίνεται ελκυστικότερος τον τελευταίο καιρό, τόσο λόγω του σχεδίου απεξάρτησης από την Ρωσία, αλλά και λόγω της ακρίβειας.

Τα οφέλη για την Ελλάδα, μακροπρόθεσμα είναι πολλαπλά τόσο σε οικονομικό, όσο σε αμυντικό επίπεδο, αφού η υπογραφή του αγωγού “αφήνοντας απέξω” την Τουρκία, στέλνει σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην γειτονική χώρα, ότι πάνω από το κόστος της επένδυσης ή το οικονομικό όφελος, σημασία έχει η εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών, αυτό που ονομάζουμε στις μέρες μας επιχειρηματική ηθική.

Η διοχέτευση αερίου μέσω Τουρκίας, θα ήταν φθηνότερη και το χρονοδιάγραμμα του έργου μικρότερο. Όμως, η συμμετοχή της Τουρκίας, θα οδηγούσε σε αύξηση του ρίσκου της επένδυσης. Τόσο από γεωπολιτική, όσο και από οικονομική άποψη, λόγω της ανορθόδοξης στρατηγικής του Τούρκου Προέδρου και των γνωστών Εrdoganomics, που αναδεικνύουν το γεγονός πως το Country Risk διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Ένα άλλο σημαντικό έργου που επανήλθε στην επικαιρότητα, είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου. Η συνεργασία αυτή, θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλες διμερείς οικονομικές συνεργασίες. Ήδη, το πρώτο 7μηνο του 2021 έχουν παρουσιάσει αύξηση προς την Αίγυπτο, οι ελληνικές εξαγωγές βαμβακιού και αγροτικών προϊόντων.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην κάνουμε αναφορά στο κοίτασμα Λεβιάθαν. Το Ισραήλ, από το 2020 έχει μειώσει αρκετά τις εισαγωγές ενεργειακών του προϊόντων, καθώς αξιοποιεί το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν το οποίο είναι αρκετό για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά και για εμπορική εκμετάλλευση. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου του Ισραήλ, αυξάνονται συνεχώς και με δεδομένο ότι η χώρα μας έχει διευρυμένες σχέσεις με το Ισραήλ, θα μπορούσε να τις αναπτύξει περισσότερο στο ενεργειακό κομμάτι.

Οι ήδη αυξημένες εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, είναι μια διπλωματική επιτυχία και αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Το διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου 2020 εν μέσω κορονοϊού δηλαδή, οι εξαγωγές μας στο Ισραήλ, αυξήθηκαν 13,2%. Επίσης, το πρώτο 3μηνο του 2020, οι εισαγωγές μας από το Ισραήλ αυξήθηκαν 26%, την ίδια περίοδο που οι συνολικές εισαγωγές του Ισραήλ προς την Ε.Ε μειώθηκαν 6,37%.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ