Πρεμιέρα για το Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Οφέλη, ψιλά γράμματα και τα αντίστοιχα της υπόλοιπης Ευρώπης

 
 (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Πηγή Φωτογραφίας: (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Ενημερώθηκε: 02/04/23 - 21:49

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Ξεκινά σήμερα η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που αφορά την χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους από 25 έως 39 ετών.

Ενδεικτικά, αν η μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 587,52 ευρώ για δάνειο 100.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής 30 χρόνια και επιτόκιο 5,8%, με την επιδότηση του προγράμματος, η δόση μειώνεται στα 342,87 ευρώ.

Η απόκτηση σπιτιού για την νέα γενιά καθίσταται όλο και πιο δύσκολο τα τελευταία χρόνια, λόγω των παρατεταμένων οικονομικών κρίσεων στην χώρα μας, τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, επίσης έχει αποτελέσει αγκάθι για την αγορά κατοικίας και ιδιαίτερα στους νέους, καθώς πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να ρευστοποιήσουν μέρος της περιουσίας τους -που ενδεχομένως είχαν κληρονομήσει- προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τον τωρινό εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η αρωγή από το κράτος, είναι επομένως απαραίτητη για την απόκτηση κατοικίας, καθώς σήμερα κάποιος για να αγοράσει ένα διαμέρισμα αξίας 100.000 ευρώ χωρίς δανειακά κεφάλαια, χρειάζεται να αποταμιεύει περίπου 800 ευρώ τον μήνα, ώστε να είναι σε θέση να το αγοράσει σε μια δεκαετία, πράγμα που μοιάζει αδύνατο όπως καταλαβαίνουμε, μιας και ένας μέσος μισθός στην Ελλάδα κυμαίνεται από 800 έως 1.200 ευρώ τον μήνα.

Τα ψιλά γράμματα του Προγράμματος «Σπίτι μου»

Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να διαθέτει άλλο ακίνητο κατάλληλο για κατοικία. Επίσης, αν κάποιος διαθέτει ακίνητο πάνω από 50 τ.μ. (+10 τ.μ. για κάθε μέλος οικογένειας), δεν θα μπορεί να λάβει δάνειο, καθώς και όποιος διαθέτει ακίνητο με πλήρη κυριότητα ή επικαρπία με ποσοστό άνω του 50%.

Ωστόσο, αν το ακίνητο που διαθέτει δεν είναι στην ίδια περιφερειακή ενότητα με αυτή που ζει και δεν αποτελεί πρώτη κατοικία, θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Για παράδειγμα, αν διαθέτει ακίνητο στη Θεσσαλονίκη και ζει στην Αττική, θα μπορεί να λάβει δάνειο.

Tι είδους πρακτικές ακολουθεί η υπόλοιπη Ευρώπη;

Αρκετές χώρες έχουν εφαρμόσει διάφορα μέτρα για να βοηθήσουν τους νέους να αγοράσουν διαμερίσματα.Στην Ισπανία, υπάρχει το πρόγραμμα "Plan Estatal de Vivienda" το οποίο μεταξύ άλλων, παρέχει οικονομική βοήθεια σε νέους για αγορά ή ενοικίαση σπιτιού. Το πρόγραμμα προσφέρει επιδοτήσεις δανείων χαμηλού επιτοκίου και φορολογικά οφέλη για αγορά κατοικιών σε νέους κάτω των 35 ετών. Η αυστριακή κυβέρνηση έχει το πρόγραμμα που ονομάζεται "Junges Wohnen", το οποίο προσφέρει οικονομικά διαμερίσματα σε νέους κάτω των 30 ετών. Στη Γερμανία, η κυβέρνηση παρέχει οικονομική στήριξη σε όσους αγοράζουν για πρώτη φορά σπίτι μέσω προγράμματος, το οποίο προσφέρει χαμηλότοκα δάνεια και επιχορηγήσεις για νέους. Τέλος, η κυβέρνηση της Δανίας έχει αρκετά προγράμματα, μεταξύ άλλων και αυτό το οποίο παρέχει εκπτώσεις φόρου σε όσους πολίτες αποταμιεύουν χρήματα για αγορά σπιτιού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ