Προειδοποίηση Στουρνάρα για την ελληνική οικονομία: Εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι

 
Προειδοποίηση Στουρνάρα για την ελληνική οικονομία: Εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 03/11/16 - 19:53

Νέα παρέμβαση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της, έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στην Ελληνο-Αραβική Σύνοδο ο διοικητής αφήνει αιχμές για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στις μεταρρυθμίσεις.

«Η καθυστέρηση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι: η μη οικειοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και η απροθυμία μερίδας του πολιτικού συστήματος να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, η αντιμνημονιακή ρητορική, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων και η αδυναμία τους να καταλήξουν σε συνεννόηση, καθώς και τα διάφορα - μικρά και μεγάλα - κεκτημένα συμφέροντα που προέβαλαν αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις».

Επιτίθεται, ωστόσο και στους δανειστές γιατί δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους: «Παράλληλα όμως, το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup ήδη από το Νοέμβριο του 2012 αλλά και το ότι σε κάθε καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση, ακόμη και για τεχνικά ζητήματα, ορισμένοι από τους εταίρους επέσειαν ως απειλή τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, με ανάλογες επιπτώσεις στο κλίμα που επικρατούσε στις αγορές, επέτειναν την αβεβαιότητα και επηρέασαν αρνητικά το οικονομικό κλίμα στη χώρα».

Τέλος, αναφέρει τους τέσσερις παράγοντες που θα συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση ενώ επισημαίνει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες. Παράλληλα, επισημαίνει ότι θέμα ευρώ για την Ελλάδα δεν τίθεται και ότι η σταθερότητα της οικονομίας και το τέλος των σεναρίων του Grexit θα αποτελέσουν ισχυρό πλεονέκτημα για προσέλκυση επενδύσεων.

Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι και να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, απαιτούνται συγκεκριμένες και συντονισμένες ενέργειες, οι οποίες θα διασφαλίσουν την επιτυχή έκβαση του προγράμματος του ESM και την έξοδο στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού δημόσιου χρέους. «Θα πρέπει να γίνουν επειγόντως ενέργειες για την εξειδίκευση και ποσοτικοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Αυτό θα ενισχύσει την αξιοπιστία και την αποδοχή των ασκούμενων πολιτικών, συμβάλλοντας περαιτέρω στην παγίωση της εμπιστοσύνης, στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, και θα διευκολύνει την επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος», διευκρίνισε ο κ. Στουρνάρας.
  • Χαλάρωση και τελικά κατάργηση των περιορισμών που απομένουν στην κίνηση κεφαλαίων