Πρωτοφανής κατάρρευση στην τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου

 
Πρωτοφανής κατάρρευση στην τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου

Ενημερώθηκε: 21/04/20 - 01:13

Πρωτοφανής είναι η κατάρρευση των τιμών του αμερικανικού αργού πετρελαίου. Στο κλείσιμο μίας εφιαλτικής συνεδρίασης, για πρώτη φορά στην ιστορία η τιμή πήγε κάτω από το 0 δολάριο το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν πετρέλαιο ελλείψει δυνατότητας αποθήκευσης.

Το συμβόλαιο που εκπνέει στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν πετρέλαιο πρέπει να βρουν το συντομότερο δυνατόν αγοραστές. Ομως, καθώς τα αποθέματα είναι υπερκορεσμένα στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν για να βρουν αγοραστές: η τιμή του βαρελιού του WTI έκλεισε στα -37,63 δολάρια.

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο με συμβόλαιο να διαπραγματεύεται με αρνητικές τιμές. Αυτή είναι ταυτόχρονα η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση και ένα νέο ιστορικό χαμηλό. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό είχε σημειωθεί στις 31 Μαρτίου του 1986 στα 10,42 δολ.

Ειδικότερα, το αργό παραδόσεως Μαΐου υποχώρησε 55,90 δολ. ή 306% κλείνοντας τις συναλλαγές στο -37,63 δολ. το βαρέλι. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να πληρωθούν για να αναλάβουν την παράδοση του αργού στον κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου των ΗΠΑ, στο Cushing της Οκλαχόμα. Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο λήγει με την ολοκλήρωση των κανονικών συναλλαγών αύριο.

Η κοντινή λήξη του συμβολαίου ενέτεινε τις πιέσεις, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. Το συμβόλαιο του επόμενου μήνα, αν και γνώρισε μεγάλες πιέσεις, απέφυγε την ολική κατάρρευση που γνώρισε το συμβόλαιο του Μαΐου. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του Ιουνίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο πλέον, υποχώρησε 4,60 δολ. ή 18,3% και έκλεισε στα 20,03 δολ. το βαρέλι.

Παράλληλα, το Brent Ιουνίου, το σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο, έχασε 8,9% στα 25,57 δολ. το βαρέλι.

Το χρηματιστήριο όπου τα futures διαπραγματεύονται ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί στο συμβόλαιο να υποχωρήσει κάτω από το μηδέν. Η ακραία αυτή κίνηση, σημειώνει το Bloomberg, δείχνει το μέγεθος της υπερπροσφοράς στην αμερικανική αγορά καθώς η βιομηχανική και οικονομική δραστηριότητα έχει ουσιαστικά παραλύσει εν μέσω των δρακόντειων μέτρων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις για να περιορίσουν την πανδημία του νέου κορονοϊού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ