Σχέδιο συστημικής αποσταθεροποίησης της Τράπεζας Πειραιώς από τον Γιάννη Στουρνάρα

 
Κινήσεις αποσταθεροποίησης κατά της Τρ. Πειραιώς από τον Γ. Στουρνάρα, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα το τραπεζικό σύστημα

Ενημερώθηκε: 08/10/18 - 01:21

Σε εξέλιξη βρίσκεται ενορχηστρωμένο σχέδιο συστημικής αποσταθεροποίησης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με επίκεντρο την τράπεζα Πειραιώς από τον Γιάννη Στουρνάρα τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος παίζει τις προσωπικές του φιλοδοξίες, τα δόλια σχέδια του εις βάρος της Πειραιώς και συνολικά των τραπεζών.

Με τις ενορχηστρωμένες ενέργειες του ο Στουρνάρας μπορεί να αποδειχθεί το μοιραίο πρόσωπο τινάσσοντας στον αέρα το τραπεζικό σύστημα που την τρέχουσα περίοδο δοκιμάζεται.

Τι πραγματικά συμβαίνει;

Όπως όλοι γνωρίζουν η Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποίησε έρευνα και κατέληξε σε πόρισμα χωρίς αρμοδιότητα στην τράπεζα Πειραιώς τον Οκτώβριο του 2017.

Επί ένα χρόνο η Τράπεζα της Ελλάδος και το αρμόδιο όργανο ανέφερε ότι θα συγκληθεί η ΕΠΑΘ είναι η αρμόδια θεσμική επιτροπή που αξιολογεί τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες και προσπαθούσε να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα σε 12 πρώην στελέχη της Πειραιώς και στο νομικό πρόσωπο της Πειραιώς. Επί ένα χρόνο προσπαθούσε ο Στουρνάρας παρ΄ ότι είχε εισηγήσεις από μέλη της ΕΠΑΘ ότι η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί δεν είναι σύννομη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι νομικές υπηρεσίες της ΤτΕ επί 1 χρόνο δεν έχουν εγκρίνει την διαδικασία και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που έχουν παρέλθει 52 εβδομάδες χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ και μια μικρή ομάδα αυλικών (στην επιθεώρηση και στην εποπτεία) παρ΄ ότι ήταν αναρμόδιοι να συντάξουν πόρισμα μεθόδευσαν τις διαδικασίες συνέταξαν ένα έωλο, νομικά διάτρητο και κενό περιεχομένου πόρισμα με στόχο να διαστρεβλώσουν την αλήθεια, να συκοφαντήσουν τα πρώην στελέχη και την πρώην διοίκηση της Πειραιώς…

Ενώ εδώ και δύο χρόνια έχει αλλάξει η διοίκηση, αποχώρησε αρχές 2016…σκόπιμα, με σχέδιο η Τράπεζα της Ελλάδος, ο Στουρνάρας και η μικρή ομάδα αυλικών επαναφέρουν μετά από 7 αποτυχημένες προσπάθειες το ζήτημα των διοικητικών προστίμων.

Η ΤτΕ θέλει να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα στο νομικό πρόσωπο την Τράπεζα Πειραιώς και διοικητικά πρόστιμα στα φυσικά πρόσωπα 12 πρώην στελέχη της Πειραιώς. Με βάση ορισμένες ενδείξεις τα διοικητικά πρόστιμα σε νομικό πρόσωπο και φυσικά πρόσωπα ανέρχονται σε 20 εκατ εκ των οποίων τα 14 + 2 εκατ = 16 εκατ αφορούν το νομικό πρόσωπο.

Τα διοικητικά πρόστιμα στο νομικό πρόσωπο αφορούν πράξεις που άπτονται των θεμάτων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ή anti-money laundering ή AML.

Εάν η Τράπεζα της Ελλάδος επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο 14+2 εκατ συνολικά 16 εκατ ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς στο νομικό πρόσωπο με βάση το anti-money laundering σε μια τόσο εύθραυστη περίοδο για την τράπεζα Πειραιώς που έχει βρεθεί στο επίκεντρο λόγω της αδυναμίας άντλησης κεφαλαίων θα συμβούν τα εξής:

1) Η Bank of New York Mellon και η J P Morgan είναι οι δύο αμερικανικές τράπεζες με τις οποίες η Πειραιώς κάνει συναλλαγές σε δολάρια.

Με την ανακοίνωση ότι υφίσταται θέμα anti-money laundering δηλαδή έχουν επιβληθεί πρόστιμα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από την ΤτΕ την εποπτική αρχή – ακόμη και εάν αφορά υπόθεση παλαιών ετών – υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να διακόψουν προσωρινά την διαδικασία συναλλαγών με την Πειραιώς μέχρι να αποσαφηνιστεί τι συμβαίνει με δραματικές επιπτώσεις στην λειτουργία της τράπεζας.

2) Όλες οι θυγατρικές της Πειραιώς στο εξωτερικό πραγματοποιούν συναλλαγές επίσης σε δολάρια μέσω της μητρικής με τις αμερικανικές τράπεζες Bank of New York Mellon και η JP Morgan οπότε και οι θυγατρικές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

3) Στην Ευρώπη η Πειραιώς συνεργάζεται με την Deutsche bank για ανάλογες συναλλαγές σε συνάλλαγμα οπότε εύλογα και η γερμανική τράπεζα Deutsche bank θα μπορούσε να κλείσει τις πόρτες έως ότου ξεκαθαρίσει η όλη υπόθεση.

Μπορεί δηλαδή η Πειραιώς να αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές όχι για να βρει κεφάλαια αλλά για να συναλλάσσεται στα πλαίσια των καθημερινών συναλλαγών, εμβασμάτων, εισαγωγών, εξαγωγών κ.α.

4) Το επόμενο που θα συμβεί είναι το εξής:

Για τα θέματα για τα οποία επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα στο νομικό πρόσωπο δηλαδή την Πειραιώς για υποθέσεις που αφορούσαν πριν 2-3 χρόνια και παλαιοτέρα, οι εμπλεκόμενοι συνεχίζουν να συναλλάσσονται με την τράπεζα Πειραιώς. Αναφερόμαστε στις υποθέσεις Libra και του επιχειρηματία Λογοθέτη ο οποίος είχε δάνεια 750 εκατ και τα έχει μειώσει στα 250 εκατ καθώς επέστρεψε και έκλεισε 500 εκατ ευρώ.

Η τράπεζα Πειραιώς έως και σήμερα συναλλάσσεται με την Libra οπότε θα σκεφθούν οι διεθνείς επενδυτές ότι ναι μεν αφορούν τα διοικητικά πρόστιμα πράξεις του παρελθόντος αλλά οι συναλλαγές με τους «υπόπτους για οικονομικά εγκλήματα» συνεχίζονται έως σήμερα δηλαδή την Libra.

Προφανώς και η Libra δεν έχει διαπράξει κανένα οικονομικό έγκλημα.

Προφανώς και στο παρελθόν έγιναν λάθη όπως η συναλλαγή παραβίασης των capital controls αλλά αυτό το αδίκημα δεν είναι κακούργημα. Τα πρώην στελέχη της τράπεζας Πειραιώς κατηγορούνται για πλημμελείς ελέγχους ενώ ως συνηθίζεται στην νομική ορολογία κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής ομάδας με επίκεντρο το οικονομικό έγκλημα.

Προφανώς η κατηγορία αυτή είναι όχι απλά έωλη αλλά αποδείχθηκε στην πράξη ότι συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Με τις ενέργειες τους η πρώην διοίκηση διέσωσε την τράπεζα Πειραιώς. Ότι υπάρχει Πειραιώς σήμερα και δεν οδηγήθηκε σε resolution το 2015 οφείλεται αποκλειστικά στην παλαιά διοίκηση.

Το εντυπωσιακό είναι – και αυτό αποδεικνύεται – ότι ο Στουρνάρας και τα αρμόδια όργανα της ΤτΕ γνώριζαν τα πάντα κατά την περίοδο που συνέβαιναν - υπάρχουν απόλυτα αποδεικτικά στοιχεία - Ήξερε ο Στουρνάρας τα πάντα το 2015 αλλά θυμήθηκε ότι κάτι συνέβαινε το 2018....

5) Εάν υπάρξει ένα κύμα αμφισβήτησης στο νομικό πρόσωπο δηλαδή την Πειραιώς, πως θα συμπεριφερθούν οι μέτοχοι της Πειραιώς; Υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί ένα επιθετικό sell off που θα κλυδωνίσει την τράπεζα;

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Α) Γιατί η ΤτΕ μετά από 1 χρόνο που ολοκληρώθηκε το πόρισμα αποφασίζει σε αυτή την χρονική στιγμή – που είναι δύσκολη για την Πειραιώς – να θέσει θέμα Πειραιώς;

Το νομικό πρόσωπο έχει παρελθόν και μέλλον, ισχύει η έννοια της συνέχειας, ανεξαρτήτως ποιος διοικούσε στο παρελθόν και ποιος στο μέλλον.

Τι συμβαίνει, θέλει η ΤτΕ να συνδέσει την δική της αποτυχία, την αποτυχία του Στουρνάρα με την παλαιά διοίκηση που όμως έχει αποχωρήσει εδώ και 2 χρόνια από την τράπεζα Πειραιώς; Μήπως ο Στουρνάρας βλέπει ότι απέτυχε και προσπαθεί να φορτώσει την αποτυχία του στην παλαιά διοίκηση της Πειραιώς που αποχώρησε πριν 2 χρόνια; Μήπως ο Στουρνάρας εξυπηρετεί κάποιο αλλότριο σχέδιο; Υπάρχει κάποιο άλλο σχέδιο όπου η Πειραιώς δεν θα μείνει με την τωρινή της μορφή;

Β) Στο αναρμόδιο πόρισμα της η ΤτΕ ανέφερε ότι προέκυψαν δυνητικές ζημίες. Ουδέποτε ανέφεραν πόσες είναι αυτές οι ζημίες. Το bankingnews είχε αποκαλύψει ότι ήταν 151 εκατ που μειώνονταν στα 51 εακτ και με κάποιες παραδοχές μηδενίζονταν. Η Πειραιώς πρόσφατα πραγματοποίησε αναστροφή πρόβλεψης 64 εκατ όπερ σημαίνει ότι η δυνητική ζημία που προκάλεσε η παλαιά διοίκηση είναι μηδέν…στην κυριολεξία μηδέν. Κατηγορείται η παλαιά διοίκηση της Πειραιώς ότι πούλησε ναυτιλιακά δάνεια...εάν σήμερα τα είχε στα χαρτοφυλάκια της θα εμφάνιζε νέες ζημίες 220-240 εκατ ευρώ.

Γ) Δεν προκαλεί αλγεινή εντύπωση γιατί ο Στουρνάρας με την ομάδα αυλικών προσπαθούν να καταστρέψουν την πρώην διοίκηση της Πειραιώς ενώ το πόρισμα ακόμη ερευνάται από την δικαιοσύνη και το οποίο δεν θεωρείται ουσιώδες;

Δ) Τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί η ΤτΕ που ο ρόλος της είναι η συστημική σταθερότητα σε μια περίοδο έντονης συστημικής αποσταθεροποίησης, αμφισβήτησης των τραπεζών και της επάρκειας των τραπεζών….να τεθεί θέμα για την Πειραιώς;

Ε) Ποια σχέδια εξυπηρετεί ο Στουρνάρας όταν σχεδιάζει να επιτεθεί στην Πειραιώς με πρόσχημα το πόρισμα και τα διοικητικά πρόστιμα που 7 φορές είχαν κωλύσει λόγω ανεπάρκειας στοιχείων και νομικής κάλυψης, μιας υπόθεσης πριν 2-3 ετών;

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr