Σε πρώτο πλάνο βάζουν τα νοικοκυριά την ανακύκλωση συσκευών, για εξοικονόμηση ενέργειας

 
Power pass

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 07/07/22 - 00:53

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Η αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων οικιακών συσκευών, διαχρονικά είναι μια έξυπνη λύση για την εξοικονόμηση ενέργειας και την μείωση των λογαριασμών ρεύματος. Είναι μια επένδυση value formoney. 

Το αυξημένο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», οδήγησε στην παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων μέχρι την Παρασκευή. Το πρόγραμμα “ήρθε’’ σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου οι λογαριασμοί ρεύματος είναι φουσκωμένοι λόγω της ενεργειακής κρίσης, για αυτό και η ζήτηση είναι ιδιαίτερα έντονη. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι συγκρίνουν την κατανάλωση ενέργειας των τωρινών τους συσκευών με  νέες συσκευές της αγοράς, ώστε να καταλήξουν στην βέλτιστη επιλογή. 

Πέρα από  εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, η ανακύκλωση συσκευών συμβάλει στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, καθώς οι πόροι επαναχρησιμοποιούνται. Το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», δείχνει τον δρόμο για την μετάβαση από τογραμμικό μοντέλο οικονομίας Παράγω – Χρησιμοποιώ -Απορρίπτω, σε ένα κυκλικό μοντέλο οικονομίας όπου στόχος είναι να διατηρηθεί όσο το  δυνατόν περισσότερη αξία από τους πόρους και τα προϊόντα, επιτρέποντας την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των προϊόντων.

Έχει υπολογισθεί, ότι η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας σε όλους τους τομείς μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικό όφελος ύψους 1,8 τρισ. ευρώ έως το 2030, δημιουργώντας περισσότερες από 1 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ. Το«Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» θα συντελέσει στην άνοδο της προσφοράς θέσεων εργασίας στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και ειδικότερα της ανακύκλωσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι κάποιος μπορεί να αιτηθεί έως και τρία κουπόνια για την αντικατάσταση συσκευών. Όσον αφορά τις επιλέξιμες συσκευές, το πρόγραμμα επιδοτεί την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών.

Αίτημα πολλών πολιτών αποτελεί το γεγονός, πως θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και άλλες ενεργοβόρες συσκευές τις οποίες χρησιμοποιεί η πλειοψηφία, όπως θερμοσίφωνες, πλυντήρια ρούχων,πλυντήρια πιάτων. Ας ελπίσουμε ότι εξαιτίας του αυξημένου ενδιαφέροντος, θα εξεταστεί η περίπτωση να υπάρξει και δεύτερος κύκλος του προγράμματος, με την η γκάμα των συσκευών προς αντικατάσταση να είναι διευρυμένη. 

Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Γιάννη Μανιάτη, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας σε 4μελή οικογένεια εξοικονομεί έως και 20% της ηλεκτρικής ενέργειας. Ενδιαφέρον είναι επίσης το στοιχείο  της έρευνας, ότι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες εκτιμάται ότι για να πετύχουν την παραγωγή 3 MWh (μεγαβατωρών) ανά έτος για ζεστό νερό χρήσης, χρειάζονται λιγότερη από τη μισή έκταση η οποία απαιτείται, προκειμένου να έχουμε την ίδια ποσοτικά παραγωγή ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά πάνελ. Στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 20 υψηλού επιπέδου βιοτεχνίες που κατασκευάζουν  ηλιακούς θερμοσίφωνες , οι οποίες εξάγουν το 60% της παραγωγής τους.

Σχετικά με τα πλυντήρια ρούχων, ένα μέσο πλυντήριο μπορεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 17% της χρήσης νερού στο σπίτι, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ. Με την αγορά σύγχρονων πλυντηρίων ρούχων τα οποία βασίζονται σε νέες τεχνολογίες, εξοικονομούμε νερό και ηλεκτρική ενέργεια.

Για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, πρέπει να κάνουμε τα σπίτια μας πιο αποδοτικά ενεργειακά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  δίνει έμφαση στην ψηφιακή τεχνολογία για μια έξυπνη και βιώσιμη στέγαση. Με τιςέξυπνες συσκευές, οι καταναλωτές θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο, όχι μόνο στην βελτιστοποίηση χρήσης της ενέργειας , αλλά και στην αποτελεσματική λειτουργία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Η Επιτροπή με το βλέμμα στο μέλλον σκέφτεται ακόμα και μια Ευρώπη,όπου  το πλυντήριο πιάτων μας θα λειτουργεί όταν υπάρχει άφθονη ενέργεια, ενώ η μπαταρία του ηλεκτρικού μας αυτοκινήτου θα μπορεί να μας βοηθήσει να τροφοδοτήσουμε τις οικιακές συσκευές όταν η ενέργεια είναι περιορισμένη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ